Εορτές 29 Νοεμβρίου: Άγιος Παράμονος Άγιος Φαίδρος Άγιος Φιλούμενος Όσιος Παγκόσμιος Όσιος Πιτυρούν Παγκοσμία Παραμονή Πιτυρία Φαίδρα Φιλουμένη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Όσιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης Άγιος Βρενδανός του Μπιρ Άγιος Διονύσιος επίσκοπος Κορίνθου Άγιος Ιωάννης ο Ιερομάρτυρας, «ὁ ἐν Περσίδι» Άγιος Ουρβανός επίσκοπος Μακεδονίας Όσιος Μάρκος Όσιος Νεκτάριος «ἐπίσκοπος ἐν τῷ Σπηλαίῳ»
Εορτές 17 Ιουλίου 2022 <> 
Κύριες Εορτές
Η τσαρίνα Αλεξάνδρα Φεοντόροβα σύζυγος του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου ΙΙ είχε βαφτιστεί με το όνομα Αλιξ (Αλίκη). Εκτελέστηκε από τους κουμουνιστές επαναστάτες στις 17 Ιουλίου του 1918 μαζί με όλη την οικογένεια της και αγιοποιήθηκε από τη Ρωσική ορθόδοξη εκκλησία το 2000.
Όνομα: Αλίκη
Ετυμολογία: 1.Από το επίθετο άλικος,-η,ο και σημαίνει "η κοκκινωπή", 2. Από το αγγλικό όνομα Alice που είναι συντομευμένος τύπος του γερμανικής προέλευσης ονόματος Adelaide. Adel "ευγενής" και Haid "καταγωγή" και σημαίνει "αυτή που έχει ευγενική καταγωγή".

Η Ρωσική Αυτοκρατορική οικογένεια που αγιοποιήθηκε από τη Ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία το 2000
Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β', το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, η μητέρα της πέθανε, και ο πατέρας της Αιδέσιος, που ήταν Ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία η Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστό. Όταν έγινε 15 χρονών, αποκάλυψε στον πατέρα της ότι ήταν χριστιανή. Έκπληκτος αυτός την διέγραψε από παιδί του.

Μετά από καιρό, έμαθε για τη Μαρίνα και ο έπαρχος Ολύμβριος, που διέταξε να τη συλλάβουν για ανάκριση. Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγος του. Μάταια, όμως. Η Αγία Μαρίνα σε κάθε προσπάθεια του Ολυμβρίου αντέτασσε τη φράση: «Είμαι χριστιανή». Τότε ο έπαρχος διέταξε να την βασανίσουν και να την φυλακίσουν. Στο τέλος δε την αποκεφάλισε.

Σε πολλές εικόνες παρουσιάζεται να νικά τον διάβολο που σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση της φανερώθηκε κατά τη διάρκεια της φυλάκισης της σε διάφορες μορφές.
Όνομα: Μαρίνα
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Marina' που προέρχεται από την ομώνυμη λέξη και σημαίνει "θαλασσινή".
Μαρτυρολόγιο των Σκυλλιτανών
Ένας από τους 12 που αναφέρεται στο ‘Μαρτυρολόγιο των Σκυλλιτανών’ 6 γυναίκες (Γενερώσα ή Γενερώση, Δονάτα, Εστία, Ιανουαρία, Καιλεστίνα και Σεκούνδα) και 6 άνδρες (Ακυλλίνος ή Ακουϊλίνος, Βετούριος, Κυθήνος ή Κιττίνος, Νάρτζαλος, Σπεράτος και Φήλικας), που κατάγονταν από την πόλη Σκύλλα κοντά στην Καρχηδόνα.

Οι Πράξεις του μαρτυρίου τους, όπως έχουν ονομαστεί, έχουν ενδιαφέρον, καθώς συγκαταλέγονται μεταξύ των αρχαιότερων που υπήρξαν στη Ρωμαϊκή επαρχία της Αφρικής. Η κατηγορία ήταν ότι αρνούνταν να πάρουν όρκο στο όνομα του αυτοκράτορα, που ήταν αντίθετο στην ισχύουσα νομοθεσία. Η δίκη τους έγινε στην Καρθαγένη και γίνεται ολοφάνερο ότι δεν υπήρχε καμιά προκατάληψη εναντίον των χριστιανών, ότι δεν βασανίστηκαν με οποιοδήποτε τρόπο. Ο δικαστής δε, τους προέτρεψε να συμμορφωθούν με το νόμο, δίνοντάς τους διορία 30 ημερών να αλλάξουν την απόφασή τους και να τους χαριστεί η ποινή, κάτι που δεν δέχτηκαν, οπότε εκτελέστηκαν δι’ αποκεφαλισμού (φαίνεται από τότε είχε ξεκινήσει το σύνθημα, «σφάξε με πασά μου ν’ αγιάσω».)
Όνομα: Βετούριος
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη 'vetus' που σημαίνει τον έμπειρο, βετεράνο, ειδικό και με μεγάλη πείρα
Μαρτυρολόγιο των Σκυλλιτανών
Αρχικά μας εγγραφή:
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες εκτός του ότι γιορτάζει την ίδια μέρα με την αγία Βηρονίκη, που μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη κάποιου είδους δεσμού μεταξύ τους, συγγενικού ή άλλου.

Μετά από πολύ ψάξιμο βρήκαμε κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες που παρατίθενται σε συντομία πιο κάτω:

Η υπόθεση αναφέρεται σαν ‘Μαρτυρολόγιο των Σκυλλιτανών’ διότι αφορούσε 12 ανθρώπους, 6 γυναίκες (Γενερώσα ή Γενερώση, Δονάτα, Εστία, Ιανουαρία, Καιλεστίνα και Σεκούνδα) και 6 άνδρες (Ακυλλίνος ή Ακουϊλίνος, Βετούριος, Κυθήνος ή Κιττίνος, Νάρτζαλος, Σπεράτος και Φήλικας), που κατάγονταν από την πόλη Σκύλλα κοντά στην Καρχηδόνα. Φαίνεται δε ότι ηγετικό ρόλο είχε ο Σπεράτος που μιλούσε εκ μέρους όλων στο δικαστήριο.

Οι Πράξεις του μαρτυρίου τους, όπως έχουν ονομαστεί, έχουν ενδιαφέρον, καθώς συγκαταλέγονται μεταξύ των αρχαιότερων που υπήρξαν στη Ρωμαϊκή επαρχία της Αφρικής. Η κατηγορία ήταν ότι αρνούνταν να πάρουν όρκο στο όνομα του αυτοκράτορα, που ήταν αντίθετο στην ισχύουσα νομοθεσία. Η δίκη τους έγινε στην Καρθαγένη και γίνεται ολοφάνερο ότι δεν υπήρχε καμιά προκατάληψη εναντίον των χριστιανών και ότι δεν βασανίστηκαν με οποιοδήποτε τρόπο. Ο δικαστής δε, τους προέτρεψε να συμμορφωθούν με το νόμο, δίνοντάς τους διορία 30 να αλλάξουν την απόφασή τους και να τους χαριστεί η ποινή, κάτι που δεν δέχτηκαν, οπότε εκτελέστηκαν δι’ αποκεφαλισμού (φαίνεται από τότε είχε ξεκινήσει το σύνθημα, «σφάξε με πασά μου ν’ αγιάσω».)

Δεν μπορέσαμε να βρούμε οποιαδήποτε πληροφορία που να δικαιολογεί το συνδυασμό των ονομάτων Σπεράτου και Βηρονίκης στο απολυτίκιο.
Όνομα: Σπεράτος
Ετυμολογία: Από τα Λατινικά ‘spero’=ελπίζω οπότε στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Ελπίδιος.
Ιερομάρτυρας από την Σερβία, 19ου αιώνα.
Όνομα: Γόρασδος
Ετυμολογία:
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Σπεράτα
Ετυμολογία: Από τα Λατινικά ‘spero’=ελπίζω οπότε στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Ελπίδα.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες εκτός του ότι γιορτάζει την ίδια μέρα με τον άγιο Σπεράτο, που μποφεί να σημαίνει την ύπαρξη κάποιου είδους δεσμού μεταξύ τους, συγγενικού ή άλλου.
Όνομα: Βερονίκη
Ετυμολογία: Από το αρχαίο μακεδονικό όνομα Φερενίκη (φέρω και νίκη) και σημαίνει "αυτή που φέρνει τη νίκη".
Όνομα: Μαρινέλλα
Ετυμολογία: Από τις ιταλικές λέξεις 'marina'=θαλασσια, θαλλασινή, της θάλασσας και 'bella'='ομορφη και σημαίνει θαλασσινή ομορφιά. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθέι και σαν σύνθετο όνομα για το Μαρίνα και το Έλλη
Άγιος επίσκοπος Ιωνοπόλεως.
Όνομα: Ευφράσιος
Ετυμολογία: Από τις λέξεις 'ευ'=καλώς και φράση και σημαίνει αυτόν που εκφράζεται όμορφα.
17 Ιουλίου > Μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου και των συν αυτοίς
Ο Όσιος Αγγελάριος ήταν συνεργάτης και βοηθός των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Έζησε και έδρασε κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. Ο Όσιος Αγγελάριος πήγε στη Βουλγαρία, όπου και κοιμήθηκε οσιακά μετά από τις μύριες διώξεις και κακουχίες των Φράγκων κληρικών και των Γερμανών στρατιωτών.
Όνομα: Αγγελάριος
Ετυμολογία: Από τη λέξη 'άγγελος' και την κατάληξη '-άριος' που φανερώνει αξιωμτούχο.©2021 names-n-gifts.com - Επικοινωνία