Εορτές 9 Ιουλίου: Άγιος Παγκράτιος επίσκοπος Ταυρομενίου Παγκρατία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Μεθόδιος ο νέος Ιερομάρτυρας Άγιος Μητροφάνης ο πνευματικός Άγιος Προβός Όσιος Ανδρέας ο Μάρτυρας
Άγιος Edmund
Εδμόνδος > Σημαντικά Πρόσωπα (1)
Ο Άγιος Edmund ήταν βασιλιάς και μάρτυρας της Ανατολικής Αγγλίας. Γεννήθηκε το 841 μ.Χ. και διαδέχθηκε στον θρόνο τον πατέρα του, Ethelweard, σε ηλικία μόλις 14 ετών. Λίγα είναι γνωστά για την εφηβεία του. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η διαπαιδαγώγηση του ήταν Χριστιανική. Μάλιστα λέγεται ότι είχε μελετήσει σε βάθος τις γραφές και είχε αποστηθίσει τους Ψαλμούς. Σύμφωνα με τον βιογράφο του, Abbo του Fleury, όταν το 869 μ.Χ. οι Δανοί εισέβαλαν στην επικράτεια του, ο Edmund επέλεξε να μην τους χτυπήσει. Συνελήφθη όμως και μεταφέρθηκε στο Hoxne στο Suffolk. Εκεί τον ξυλοκόπησαν άγρια και έπειτα τον έδεσαν σε ένα δένδρο. Οι Δανοί ειδωλολάτρες, προσπάθησαν να αναγκάσουν τον Edmund να αρνηθεί την πίστη του αλλά ακούγοντας τις εκκλήσεις του Edmund στο Χριστό οι Δανοί του επιτέθηκαν με βέλη. Το μαρτύριό του τελείωσε με τον αποκεφαλισμό του στις 20 Νοεμβρίου του 869 μ.Χ.
Εορταστικές Ημερομηνίες
Πληροφορίες για το όνομα Εδμόνδος
Ετυμολογία: Από τα παλιά αγγλικά στοιχεία ‘Ead’ = πλούτος, περιουσία και ‘Mund’ = προστασία και σημαίνει αυτόν που έχει τη δύναμη, οικονομική και στρατιωτική, να προστατεύει. Στα Γαλλικά αναφέρεται σαν Edmond, που πέρασε στα Ελληνικά σαν Εδμόνδος. Τέτοια ονόματα δίνονταν συνήθως σε ευγενείς.
Αντίστοιχο Γυναικείο: Εδμόνδη
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Εντ, Έντη, Έντι, Έντυ, Μόνδος, Μόντος, Τεντ
Κατηγορία: Ξενικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Άγιος/Αγία Βασιλιάς Αγγλικό
Κατάλογος:
Εδμόνδος Εδμόνδος Εδμόνδος
«
Εδμόνδος
»
Εδοθαία Εδουάρδα ΕδουάρδοςΆλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
©2020 names-n-gifts.com - Επικοινωνία