Εορτές 19 Μαρτίου: Αγία Δαρεία η Μάρτυς Αγία Ιλαρία η σύζυγος του Αγίου Κλαύδιου Άγιος Παγχάριος Άγιος Χρύσανθος ο Μάρτυρας Δαρείος Παγχαρία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: ¨Αγιος Χρύσανθος Άγιοι Κλαύδιος ο Τριβούνος Άγιος Δημήτριος ο Τορναράς Άγιος Διόδωρος ο πρεσβύτερος Άγιος Ιάσων Άγιος Μαριανός ο διάκονος Άγιος Μαύρος Οσία Μαρία η πριγκίπισσα Όσιος Ιννοκέντιος ο Θαυματουργός Παναγία η Τρυφερή, εν Σμόλενσκ Ρωσίας
Εορτές 10 Αυγούστου 2020 <> 
Κύριες Εορτές
Aπεβίωσε ειρηνικά. Ίσως είναι ο φιλόσοφος Ήρων, προς τον οποίον γράφει ολόκληρο Λόγο ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος.
Όνομα: Ήρων
Ετυμολογία: Ισχυρός και προστάτης όπως την θεά Ήρα.
10 Αυγούστου > Άγιοι Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος
Οι Άγιοι Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος μαρτύρησαν το 253 μ.Χ.
Όνομα: Ιππόλυτος
Ετυμολογία: Από το ίππος και το ρήμα λύω, "αυτός που λύνει, ελευθερώνει τα άλογα".
10 Αυγούστου > Άγιοι Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος
Οι Άγιοι Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος μαρτύρησαν το 253 μ.Χ.

Ο άρχιδιάκονος Λαυρέντιος ήταν από τους πιο γνωστούς κληρικούς της ρωμαϊκής Εκκλησίας, και του είχαν εμπιστευθεί τη διαχείριση της περιουσίας της. Όταν έγινε ο διωγμός κατά των χριστιανών, ο πάπας Ρώμης Ξύστος (ή Σίξτος) ο Β', που καταγόταν από την Αθήνα, πρώτος πρόσφερε θυσία τον εαυτό του, ομολογώντας τον Χριστό και αποκεφαλίστηκε.

Κατόπιν συνέλαβαν και το Λαυρέντιο. Επειδή ήταν διαχειριστής της Εκκλησίας, τον διέταξαν να παραδώσει τους θησαυρούς της. Ο Λαυρέντιος δέχθηκε, και μετά από λίγο επέστρεψε με μια μεγάλη φάλαγγα αμαξών, γεμάτες φτωχούς, ορφανά και αναπήρους. Και απάντησε στον ηγεμόνα ότι σε όλους αυτούς τους πάσχοντες είναι αποταμιευμένοι οι θησαυροί της Εκκλησίας, «ὅπου οὔτε σῆς οὔτε βρῶσις ἀφανίζει, καὶ ὅπου κλέπται οὐ διορύσσουσιν οὐδὲ κλέπτουσιν». Δηλαδή, όπου ούτε σκόρος, ούτε σαπίλα και σκουριά αφανίζουν αυτούς τους θησαυρούς, και όπου ούτε κλέφτες μπορούν να τρυπήσουν τους τοίχους αυτών των θησαυροφυλακίων, για να κλέψουν το πολύτιμο περιεχόμενο τους. Εξαγριωμένοι τότε οι ειδωλολάτρες, έψησαν το Λαυρέντιο ζωντανό, πάνω σε σιδερένια σχάρα.

Το λείψανο του παρέλαβε κάποιος ευσεβής χριστιανός, ο Ιππόλυτος. Όταν, όμως, το έμαθε αυτό ο ηγεμόνας, διέταξε και τον έσυραν άγρια άλογα μέσα σε αγκάθια, και έτσι μαρτυρικά τελείωσε τη ζωή του και ο Ιππόλυτος.
Όνομα: Λαυρέντιος
Ετυμολογία: Από το λατινικό 'laurus'=δάφνη και σημαίνει δάφνινος και δαφνοστεφανωμένος.
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Λαυρεντία
Ετυμολογία: Από το λατινικό laura (δάφνη) και σημαίνει δάφνινη και δαφνοστεφανωμένη.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ξυστίς
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ‘ξυστήρ’= αυτή που κόβει ή ξύνει και εννοεί την πανέξυπνη με κοφτερό μυαλό. Ξυστίς στα αρχαία Ελληνικά ονομαζόταν κι ένα λεπτό επίσημο, γυναικείο φόρεμα
Αγιος Ξυστος Παπας Ρωμης
Όταν έγινε ο διωγμός κατά των χριστιανών, ο πάπας Ρώμης Ξύστος (ή Σίξτος) ο Β', που καταγόταν από την Αθήνα, πρώτος πρόσφερε θυσία τον εαυτό του, ομολογώντας τον Χριστό και αποκεφαλίστηκε.
Όνομα: Ξύστος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ‘ξυστήρ’= αυτός που κόβει ή ξύνει και εννοεί τον πανέξυπνο με κοφτερό μυαλό. Ξυστός στα αρχαία Ελληνικά ονομαζόταν και ο υπόστεγος χώρος που γυμνάζονταν οι αθλητές
Εορτές ©ΤΕΗ
10 Αυγούστου > Αγίου Ήρωνος
Η Ηρώ βρίσκει το Λέανδρο Ferdinand Keller 1844-1922)
Πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο της παραλίας της Σηστού (αρχαία πόλη της Θράκης, κτισμένη στα παράλια του Ελλησπόντου στο στενότερο μέρος του) υψώνεται ο ναός της Αφροδίτης. Ιέρεια του Ναού η νεαρή και πανέμορφη Ηρώ. Κάθε χρόνο την άνοιξη τελείται στο ναό η γιορτή της Αφροδίτης και του Άδωνη. Προσκυνητές πολλοί κάθε χρόνο. Για πρώτη του φορά έρχεται ως προσκυνητής και ένας ωραίος νεαρός από την Άβυδο (αρχαία πόλη της Θράκης, κτισμένη στην άλλη πλευρά του Ελλησπόντου, απέναντι από τη Σηστό). Είναι ο Λέανδρος.

Στη διάρκεια της γιορτής διασταυρώνονται τα βλέμματα των δύο νέων. Αστραπές ανάβουν ευθύς και η φωτιά του έρωτα πυρπολεί τις καρδιές τους. Και είναι τόσο σφοδρός και ακατανίκητος ο πόθος τους, ώστε υπερπηδούν κάθε ανθρώπινο και ιερό φραγμό. Η Ηρώ την ιεροσύνη της, ο Λέανδρος την ιερότητα της παρθένου. Στο δωμάτιο της τον καλεί το βράδυ η ερωτευμένη. Μένουν μαζί όλη τη νύχτα. Και στο κρεβάτι της, τώρα βωμός στον Έρωτα, συντελείται η θυσία στον πόθο και στον Ίμερο.

Κάθε βράδυ τώρα η Ηρώ τοποθετεί στην υψηλότερη κορυφή του Πύργου μια λυχνία αναμμένη. Και με λαχτάρα στο κορμί και στην καρδιά, καρτερεί τον αγαπημένο της. Και ο αγαπημένος της, με οδηγό το φως του λύχνου, διαπλέει κολυμπώντας τον Ελλήσποντο. Και σπεύδει στην αγκαλιά που τον προσμένει.

Ένα βράδυ, που τα κύματα της θάλασσας σκοτώνονται στα βράχια και η θύελλα αφήνει ουρλιαχτά στο βίαιο πέρασμά της. Η Ηρώ ανάβει και πάλι το λυχνάρι. Και περιμένει, και περιμένει, και περιμένει. Ο Λέανδρος δεν ήρθε. Ανήσυχη σαν έφεξε, τρέχει στο παράθυρο. Βλέπει ψηλά σβηστό το λυχνάρι. Βλέπει κάτω ένα πτώμα ταλαντεύεται στην ακτή από το ήρεμο πια κύμα. Αντιλαμβάνεται αμέσως τι συνέβη. Η θύελλα είχε σβήσει το λυχνάρι. Και ο Λέανδρος παλεύοντας με τα κύματα, χωρίς τον φωτεινό οδηγό, σκοτώνεται στα βράχια. Δεν πολυσκέφτεται η Ηρώ για να αποφασίσει. Ολοφυρόμενη για το χαμό του αγαπημένου της, κρίνει πως δεν μπορεί να ζει χωρίς αυτόν.
Και κάπως έτσι περιγράφει ο ποιητής Μουσαίος (5ος αιώνας μ.Χ.) το θάνατό της.

…Εξέσχισε τον κεντητό χιτώνα της στα στήθη
Και ρίχνεται στο κενό από τον όρθιο πύργο.
Πάνω στον άψυχό της άντρα απέθανε η Ηρώ
και απομείναν αγκαλιά τα δυο τα λείψανά τους…

Οι κάτοικοι της Σηστού αναζητώντας την ιέρεια, βρίσκουν δύο αγκαλιασμένα πτώματα στα βράχια. Την Ηρώ και το Λέανδρο που έθαψαν μαζί στον ίδιο τάφο.
Όνομα: Ηρώ
Ετυμολογία: Μάλλον προέρχεται από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ηρ' ή 'έαρ' και σημαίνει την εαρινή, ανοιξιάτικη. Πιθανώς παραλλαγή του ονόματος Ήρα.
Άλλες Εορτές
Παρθενομάρτυρας 4ου αιώνα από την Ανδριανούπολη Θράκης.
Όνομα: Αγαθονίκη
Ετυμολογία: Από το επίθετο αγαθός και το νίκη και σημαίνει "αυτή που πετυχαίνει ένδοξες νίκες".
Ήρων ο Αλεξανδρινός
Αλεξανδρινός Έλληνας μαθηματικός, μηχανικός και εφευρέτης 1ος αιώνας π.Χ. Μεταξύ άλλων έφτιαξε υδραυλικές κατασκευές, απλές μηχανές αλλά και αυτοματισμούς, την πρώτη ατμομηχανή, την ανεμογεννήτρια, πιεστήριο λαδιού.

Μαζί με τον Κτησίβιο είχαν φτιάξει θαυμάσιες συσκευές που μόλις άναβαν οι βωμοί του ναού μία πέτρινη σάλπιγγα ηχούσε αυτόματα προσκαλώντας τους πιστούς. Επίσης αυτόματα έπεφτε μέσα στο ναό μία λεπτή βροχή αρωματισμένου νερού, διάφορα μεταλλικά πουλιά άνοιγαν το ράμφος τους και κελαηδούσαν, κάποια αγάλματα κινούνταν ή και πετούσαν! Λέγεται επίσης ότι έλεγχαν αποτελεσματικά τον φωτισμό μέσα κι έξω απ' το ναό προκαλώντας ακόμη και τεχνητή ομίχλη.
Όνομα: Ήρων
Ετυμολογία: Ισχυρός και προστάτης όπως την θεά Ήρα.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία