Εορτές 27 Απριλίου: Άγιος Λάζαρος ο τετραήμερος Λαζαρία Άγιος Ποπλίων
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Συμεών ο Νέος Στυλίτης Άγιος Γεώργιος Άγιος Ευλόγιος ο Ξενοδόχος Άγιος Θεόφιλος Επίσκοπος Βρεσκίας Άγιος Λολλίων ο Νέος Άγιος Στέφανος Επίσκοπος Βλαντιμίρ Άγιος Συμεών ο Αδελφόθεος Επίσκοπος Ιεροσολύμων Κωνσταντίνος Κουκκίδης Όσιος Ιωάννης ο Ομολογητής
Άγιος Θωμάς ο Απόστολος
Θωμάς > Σημαντικά Πρόσωπα (11)
Άγιος Θωμάς ο Απόστολος
Το περίεργο είναι ότι δεν υπάρχει τέτοιο όνομα στην Εβραϊκή γλώσσα. Και η χρήση του ήταν σε περιπτώσεις πραγματικών διδύμων.
Ήταν μεταξύ των δώδεκα μαθητών του Ιησού και σύμφωνα με τους συναξαριστές προερχόταν από οικογένεια αλιέων.
Λέγεται ότι ορισμένοι από τους μαθητές του Ιησού, δυσπιστούσαν για το αν έγινε σταύρωση και ανάσταση. Τότε ο Ιησούς προέτρεψε το Θωμά να ψηλαφήσει τις πληγές από τα καρφιά που τον είχαν σταυρώσει επιβεβαιώνοντας την αλήθεια των ισχυρισμών του.

Μετά από αυτό είπε, ο Ιησούς στον Θωμά «ότι εώρακάς με, πεπίστευκας, μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες». Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Θωμάς μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος πήγε και κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πέρσες, Μήδους και Ινδούς. Στην Ινδία, συνελήφθηκε από τον Βασιλία Mισδαίο, γιατί κατήχησε και βάπτισε τον γιό του Aζάνη, την γυναίκα του Tερτία και της κόρες του Mυγδονία και Nάρκα. Τον φυλάκισε και μετά τον παρέδωσε σε πέντε στρατιώτες, οι οποίοι αφού τον ανέβασαν σε κάποιο βουνό τον θανάτωσαν δια λογχισμού.

ΜΕΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗς ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ.
Όταν πλησίαζε το τέλος της Παναγίας ειδοποιήθηκαν οι μαθητές του Ιησού και πήγαν κοντά της για να της συμπαρασταθούν. Ο μόνος που απουσίαζε ήταν ο Θωμάς που έλειπε μακριά στην Ανατολή.

Μόλις πέθανε, οι Απόστολοι εναπόθεσαν την αγία Σορό της σε «καινό μνημείο» στη Γεσθημανή. Όταν ο Θωμάς, τρεις μέρες μετά, επέστρεψε και έμαθε τα συμβάντα πήγε να τη δει στον τάφο της. Μόλις τον άνοιξε, η Παναγία κινήθηκε προς τα ουράνια σε αυτό που η εκκλησία ονόμασε Μετάσταση. Βλέποντας την να ανυψώνεται της φώναξε δώσε μου κάτι για να σε θυμάμαι, κι αυτή τότε έβγαλε τη ζώνη της, που είχε η ίδια φτιάξει από τρίχες καμήλας, και του την έριξε.

Ἡ ανακομιδή τής Τίμιας Ζώνης και ἡ μεταφορά της στην Κωνσταντινούπολη έγινε από τον αυτοκράτορα Αρκάδιο (395-408). Ὁ αυτοκράτορας κατέθεσε, στις 31 Αύγουστου, την Τίμια Ζώνη σε λειψανοθήκη που ονόμασε «Άγιαν σορόν».

Στη συνέχεια ἡ Άγια Ζώνη τεμαχίστηκε και τεμάχιά της μεταφέρθηκαν σε διάφορους ναούς της Κωνσταντινούπολης. Μετά την άλωση της Πόλης από τούς Σταυροφόρους το 1204, κάποια τεμάχια αρπάχτηκαν από αυτούς και μεταφέρθηκαν στην Δύση.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453, είναι άγνωστο τί απέγινε το υπόλοιπο μέρος της Άγιας Ζώνης στη συνέχεια. Έτσι το μοναδικό σωζόμενο τμήμα είναι αυτό που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου που κανένας δεν γνωρίζει πώς έφτασε εκεί. Αυτό είναι ένα μικρό κομματάκι που περιλαμβάνεται σε ένα χρυσό σταυρό που είχε φτιάξει ο Μέγας Κωνσταντίνος. Στη μέση του ίδιου σταυρού είχε τοποθετηθεί τεμάχιο Τιμίου Ξύλου. Ο ίδιος σταυρός έφερε επίσης θήκες με άγια λείψανα μαρτύρων.

Η δυσπιστία του Αγίου Θωμά Guercino
Μετάσταση της Θεοτόκου (Άγια Ζώνη)
Απολυτίκιο
Ἀπόστολε Ἅγιε Θωμᾶ, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.
Εορταστικές Ημερομηνίες
12 Μαΐου (2024 - Κινητή Εορτή) Άγιος Θωμάς ο Απόστολος Κινητὴ Ἑορτή - Πεντηκοστή, 7 ἡμέρες μετὰ τὸ Πάσχα Κύρια Εορτή
6 Οκτωβρίου Άγιος Θωμάς ο Απόστολος Άγιος Θωμάς ο Απόστολος
Πληροφορίες για το όνομα Θωμάς
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο αρσενικό όνομα, που προέρχεται από το αραμαϊκό 'τε ομα', το οποίο στα Ελληνικά αποδίδεται σαν «Δίδυμος».

Το Τομάζος ή Τουμάζος προέρχεται από το Ιταλικό επώνυμο Tomasso που σημαίνει του Θωμά.
Αντίστοιχο Γυναικείο: Θωμαΐς
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Άκος, Θουμούδας, Θουμούδης, Θωμαΐδης, Θωμάκης, Θωμάκος, Θώμος, Θωμόπουλος, Θομούλης, Μάκης, Ματσιόρας, Μάτσιους, Μούδας, Μούδης, Τομάζος, Τόμας, Τόμ, Τουμάζος
Κατηγορία: Ξενικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Άγιος/Αγία Εβραϊκό
Κατάλογος:
Θωμαή Θωμαΐς Θωμαρίτα
«
Θωμάς
»
Θωμιανή Θώνας Θώραξ



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
2
Μαρτύρησε με άλλους 43 το 250 μ.Χ., επί αυτοκράτορα Δεκίου και ηγεμόνα Φουρτουνιανού, στην Καρθαγένη της Αφρικής. Αυτοί ήταν οι Ἀνάξαρχος, Ἀναξιμένης, Ἀριστείδης, Αφρικανός, Δημάρατος, Δημοκλής, Δημοσ ...
Απολυτίκιο
3
Έζησε κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ. και κοιμήθηκε με ειρήνη.
4
Ο Άγιος Θωμάς, έζησε τον 7ο μ.Χ. αιώνα. και στις 23 Ιανουαρίου του 607 μ.Χ. διαδέχθηκε στο Πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης, τον αποβιώσαντα Κυριακό.

Ως πατριάρχης ο Θωμάς ο Α' επέδειξ ...
Απολυτίκιο
6
Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
7
Οι άγιοι Πεντεκαίδεκα ιερομάρτυρες έζησαν τον 4ο μ.Χ. αιώνα, όταν αυτοκράτορας στην Κωνσταντινούπολη ήταν ο Ιουλιανός ο Παραβάτης (361 - 363 μ.Χ.). Αυτοί ήταν οι Βασίλειος, Δανιήλ, Ευσέβιος, Θεόδωρος, ...
Απολυτίκιο
8
Οι Άγιοι αυτοί, σύμφωνα με τη διήγηση, από τον πύργο του μοναστηρίου, όπου ήταν κλεισμένοι, ήλεγχαν τους αιρετικούς του παπικού βασιλιά Μιχαήλ Παλαιολόγου και του επίσης παπικού Πατριάρχη Κωνσταντινού ...
9
Συλλήφθηκαν στη Δαμασκό και επειδή δεν αρνήθηκαν τον Χριστό τιμωρήθηκαν με διάφορα βασανιστήρια και αποκεφαλίστηκαν.

Απολυτίκιο
10
Γεννήθηκε στο χωριό Αθιένου, της επαρχίας Λάρνακας, το 1934. Σκοτώθηκε στις 24 Αυγούστου 1956 στο χωριό του, από έκρηξη βόμβας.
©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία