Εορτές 19 Μαΐου: Μυροφόρα Μυροφόρος Dunstan Άγιος Γεράσιμος Άγιος Θεόγνωστος Άγιος Θεόκτιστος Άγιος Ίβο του Κερμάρτιν Άγιος Μάρτυρας Ακόλουθος Άγιος Μένανδρος Άγιος Πολύαινος Ακολουθία Θεογνωσία Θεοτίμη Κελεστίνη Κελεστίνος Πάπας Ρώμης Μενάνδρη Πολύαινα Πουδέντα Πουδής
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ονούφριος ο Ιερομάρτυρας Αγία Κυριακή η Μάρτυρας Άγιοι Πατρίκιος επίσκοπος Προύσας Άγιος Ακάκιος Άγιος Βαρνάβας Άγιος Γεννάδιος Άγιος Γερμανός Άγιος Δημήτριος Ντονσκόι, ο μεγάλος Πρίγκιπας Άγιος Ιερομάρτυς Βαρσανούφιος Άγιος Ιερομάρτυς Βίκτωρ Άγιος Ιερομάρτυς Σπυρίδων Άγιος Ιλαρίων ο Ιερομάρτυς, ο Διάκονος Άγιος Ιωάννης «Αρναουτογιάννης» Άγιος Ιωάννης Καντάρας Κύπρου Άγιος Ιωάννης της Σάντα Κρουζ Άγιος Παϊσιοςο Ιερομάρτυς Ιερομάρτυς Φίλιππος Μιχαήλοβιτς Μαγδαληνή Ο Άγιος Ιερομάρτυς Ιάκωβος Ιβάνοβιτς Ρεντοζούμπωφ Όσιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης ο Ειρηνικός Όσιος Ιγνάτιος Όσιος Κορνήλιος ο Θαυματουργός Όσιος Μέμνων ο θαυματουργός Οσιος Νεστωρ Ο Σιναϊτης Οσιος Ρωμανος Ο Σιναϊτης Όσιος Σισώης ο Σιναϊτης
Εορτές 30 Νοεμβρίου 2017 <> 
Κύριες Εορτές
Στα χρόνια του μεγάλου Κωνσταντίνου (330 μ.Χ.), κάποιος φιλόσοφος από την Τύρο, που ονομαζόταν Φρουμέντιος, πήγε στην Αβησσυνία (Αιθιοπία) για να συλλέξει ιστορικά στοιχεία γι' αυτή τη χώρα. Έγινε γνωστός στη βασιλική αυλή για τη λογιότητά του και διορίστηκε σε ανώτερη διοικητική θέση. Τη θέση και την επιρροή του, χρησιμοποίησε για την έναρξη διάδοσης του χριστιανισμού. Κατόπιν επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια, όπου ανακοίνωσε στον τότε αρχιεπίσκοπο Μέγα Αθανάσιο, ότι μια πιο συστηματική χριστιανική εργασία σ' αυτή τη χώρα θα είχε αποτελέσματα καρποφόρα. Ο Μέγας Αθανάσιος συμφώνησε και του ανέθεσε την Ιεραποστολή εκείνη, αφού τον χειροτόνησε επίσκοπο (το έτος 341 μ.Χ.) με τον τίτλο «Ἀξώμης». Και η Ιεραποστολή εκείνη, με βοηθό του Φρουμεντίου τον Αιδέσιο, έφερε πράγματι αρκετή καρποφορία.
Όνομα: Φρουμέντιος
Ετυμολογία: Ίσως από τη Λατινική λέξη 'frumentum' που σημαίνει το σιτάρι και τους δημητριακούς καρπούς γενικότερα.
Δεν υπάρχει Αγία με τέτοιο όνομα. Πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Άνδρεα
Ετυμολογία: Θηλυκό του ονόματος Ανδρέας που προέρχεται από το αρχαίο ουσιαστικό ανήρ (γενική ανδρός) και σημαίνει "ο ανδρείος, ο πραγματικός άνδρας".
30 Νοεμβρίου > Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος
Ο Απόστολος Ανδρέας καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν γιος του Ιωνά και αδελφός του Πέτρου. Σύμφωνα με τις γραφές ήταν ο πρώτος ψαράς που κάλεσε ο Ιησούς να τον ακολουθήσει και γι’ αυτό ονομάστηκε πρωτόκλητος. Ο Πέτρος και ο Ανδρέας οι ψαράδες της λίμνης Γεννησαρέτ, συνεργάζονταν με τον Ζεβεδαίο και τους γιούς του Ιάκωβο και Ιωάννη.

Θεωρείται ο πρώτος επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, ιδρυτής της Εκκλησίας του τότε Βυζαντίου. Η Κυπριακή παράδοση αναφέρει το γνωστό θαύμα θεραπείας του τυφλού γιού του καπετάνιου που ταξίδευε προς την Κύπρο. Στο σημείο όπου βρίσκεται το γνωστό μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, ο άγιος θεράπευσε το τυφλό παιδί δίνοντας του λίγο νερό με το οποίο το παιδί έπλυνε το πρόσωπο του και αμέσως άρχισε να βλέπει.
Όνομα: Ανδρέας
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ουσιαστικό ανήρ (γενική ανδρός) και σημαίνει "ο ανδρείος, ο πραγματικός άνδρας".

Η σταύρωση του αποστόλου Ανδρέα Claude Vignon
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Φρουμεντία
Ετυμολογία: Ίσως από τη Λατινική λέξη 'frumentum' που σημαίνει το σιτάρι και τους δημητριακούς καρπούς γενικότερα.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Όνομα: Αλέξανδρος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα αλέξω ή αλέκω (προστατεύω) και ανήρ (άνδρας) και σημαίνει "αυτός που προστατεύει από τους άνδρες (σ' αυτή την περίπτωση οι άνδρες που αποτελούν το εχθρικό στράτευμα).



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία