Εορτές 6 Δεκεμβρίου: Άγιος Αέρος ο επίσκοπος Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας Άγιος Νισέρ Αερία Νικολία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: Άκαστος Άκτωρ Αλιμήδης Αλιόπη Αλιόπης Αλίσα Αμεινικλής ο Κορίνθιος Αμύρα Άμυρος Αμφίαλος Αμφιαράη Αμφιάραος Αμφιδάμα Αμφιδάμας Αργοναύτη Αργοναύτης Άργος των Θεσπιών Αστακός Ασωπογείτα Ασωπογείτων Ασωπογένη Ασωπογένης Ασωποδάρη Ασωπόδαρος Αυγεία Αυγείας ο Αργοναύτης Αχελώος Αχέρων Βούτης Ελλιμένια Ελλιμένιος Ευμάχη Εύμαχος ο Ρόδιος Ευρύαλος Ζήτης Ίδμων Ιππηγέτη Ιππηγέτης Καινέας Κάλαϊς ο Θράκας Κήυξ Κλυτίος Κνήμος ο Λακεδαιμόνιος Λαέρτη Λαέρτης Μαρέα Μόψος Ναυσικά Νικόλοχος Νωνάς Νώνη Περικλυμένη Περικλύμενος Πηνειός Πηνελάη Πηνέλεως Πολυδεύκη Πολυδεύκης Πολύφημος Πρίασος ο Αργοναύτης Προφάντα Πρόφαντος Πυθέας ο Μασσαλιώτης Τορπιλία Τορπίλιος Ύλας Υψιπύλη Υψίπυλος Φέρεκλος Χαριστή Χάριστος Ώανις Ωγενή Ώγενος Ωερόης
Άλλες Σημερινές Εορτές: Όσιος Αντώνιος ο «ἐν Σιήσκῳ» Όσιος Νείλος ο Νέος και θαυματουργός Άγιος Νεομάρτυς Νικόλαος Καραμάνος ή Κασσέτης
Εορτές 4 Ιουνίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
4 Ιουνίου > Αγίων Μάρθας και Μαρίας αδελφών του Λαζάρου
Αγία Μάρθα η αδελφή του Λαζάρου
Η Μάρθα και η Μαρία, μαζί με τον αδελφό τους Λάζαρο, ήταν για τον Κύριο Ιησού Χριστό η πιο αγαπητή οικογένεια της Βηθανίας. Το Ευαγγέλιο, μας παρουσιάζει τη Μαρία να απορροφάται από τη διδασκαλία του Ιησού, ενώ η Μάρθα, που ήταν η μεγαλύτερη αδελφή, φροντίζει πολύ για το τραπέζι της φιλοξενίας. Στο παράπονο δε της Μάρθας προς τον Ιησού της αποκρίθηκε «Μάρθα, Μάρθα, μεριμνᾷς καὶ τυρβάζῃς περὶ πολλά, Μαρία δὲ τὴν ἀγαθὴν μερίδα ἐξελέξατο, ἥτις οὐκ ἀφαιρεθήσεται ἀπ᾿ αὐτῆς» δηλαδή «Μάρθα, Μάρθα ασχολείσαι και αγωνιάς για τόσα πολλά πράγματα, ενώ μόνο ένα έχει σημασία. Αυτό διάλεξε και η Μαρία και δεν πρόκειται κανένας να της το στερήσει.»
Όνομα: Μάρθα
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο όνομα από το Εβραϊκό ρήμα מרר (μαράρ), που σημαίνει να είναι πικρή και ισχυρή. και εννοεί την κυρία και οικοδέσποινα.

Ιησούς, Μάρθα, Μαρία και Λάζαρος
Μάρτυρας της Αιθιοπίας, από την πρώτη εκκλησία της Αβυσσινίας.
Όνομα: Γιόνας
Ετυμολογία: Από το Εβραϊκό (יונה) 'γιόνα'=περιστέρι οπότε στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Περιστέρης.
Άγιοι Βρετανικών νήσων
Ιρλανδός άγιος που έζησε τον 7ο και 8ο αιώνα μ.Χ. Εξελέγη Επίσκοπος της πόλεως Λιντισφέϊρν, (Lindisfarne) το 698 μ.Χ., και κοιμήθηκε με ειρήνη, το 721 μ.Χ.
Όνομα: Εδφρίθος
Ετυμολογία: Παλαιό Αγγλικό όνομα που το πρώτο μέρος σημαίνει ευτυχία και το δεύτερο ειρήνη και χρησιμοποιείται με την έννοια του γενναιόδωρου
Άγνωστος σχετικά μάρτυρας ο οποίος πέθανε στη πόλη Tivoli της Ιταλίας, ωστόσο όπως αναφέρεται στο ρωμαϊκό μαρτυρολόγιο, αναγράφεται ακόμα ένας συνώνυμος μάρτυρας ο οποίος τιμάται την ίδια μέρα αλλά πέθανε στην Ρώμη.
Όνομα: Κυρίνιος
Ετυμολογία: Από τη Σαβινική λέξη 'curis'=δόρυ. Κυρίτες καλούνταν όλοι οι Ρωμαίοι πολίτες,
Ο Άγιος Μητροφάνης υπήρξε ο πρώτος επίσκοπος της Κωνσταντινούπολης (313 - 327 μ.Χ.)· Ήταν γιος του Δομετίου και ανεψιός του αυτοκράτορα Πρόβου.

Ο Μητροφάνης πέθανε το 327 μ.Χ. (πιθανώς σε ηλικία εκατό δέκα επτά ετών) και άφησε διάδοχο τον πρωτοπρεσβύτερό του Αλέξανδρο.
Όνομα: Μητροφάνης
Ετυμολογία: Από τις λέξεις ‘μήτηρ’ και ‘φαίνομαι’
4 Ιουνίου > Όσιος Αλώνιος
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Πηγαίνετε παρακαλώ στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Αλωνία
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'αλέω, αλώ' που σημαίνει αλέθω, κοπανίζω. Εξ ου και το αλώνι για το αλώνισμα των δημητριακών.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Γιόνα
Ετυμολογία: Από το Εβραϊκό (יונה) 'γιόνα'=περιστέρι οπότε στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Περιστέρα.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Εδφρίθη
Ετυμολογία: Παλαιό Αγγλικό όνομα που το πρώτο μέρος σημαίνει ευτυχία και το δεύτερο ειρήνη και χρησιμοποιείται με την έννοια της γενναιόδωρης
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Κυρίνια
Ετυμολογία: Από τη Σαβινική λέξη 'curis'=δόρυ. Κυρίτες καλούνταν όλοι οι Ρωμαίοι πολίτες,
Δεν υπάρχει άγιος με αυτό το όνομα, για εορταστική ημερομηνία παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Μαρθάς
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο όνομα από το Εβραϊκό ρήμα מרר (μαράρ), που σημαίνει να είναι πικρός ή ισχυρός και εννοεί τον κύριο και οικοδεσπότη.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Μητροφάνη
Ετυμολογία: Από τις λέξεις ‘μήτηρ’ και ‘φαίνομαι’
Φαίνεται ότι ήταν ένας από τους διάσημους στην αρετή ασκητές της ερήμου. Απεβίωσε ειρηνικά.

Όνομα: Αλώνιος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'αλέω, αλώ' που σημαίνει αλέθω, κοπανίζω. Εξ ου και το αλώνι για το αλώνισμα των δημητριακών.
Ονομάζεται κατά την Καινή Διαθήκη η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους που συνέβη την πεντηκοστή ημέρα από το Πάσχα των Εβραίων. Θεωρείται δε η γενέθλιος ημερα της εκκλησίας.
Όνομα: Πεντηκοστή
Ετυμολογία:
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
«Τη αυτή ημέρα, Κυριακή ογδόη από του Πάσχα, την αγίαν Πεντηκοστήν εορτάζομεν. Πνοή βιαία γλωσσοπυρσεύτως νέμει, Χριστός το θείον Πνεύμα τοις Αποστόλοις. Εκκέχυται μεγάλω ενί ήματι Πνεύμ' αλιεύσι. Ταις των αγίων Αποστόλων πρεσβείαις, Χριστέ ο Θεός ημών, ελέησον ημάς. Αμήν»

Μετά την Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς, οι Απόστολοι και οι υπόλοιποι μαθητές του, καθώς και οι γυναίκες που από την αρχή τον είχαν ακολουθήσει, η Παναγία Παρθένος Μαρία η Μητέρα του, περίπου 120 άτομα, γύρισαν στο όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ και, μπαίνοντας στο υπερώο, δηλαδή στον πάνω όροφο του σπιτιού εκεί, περίμεναν με προσευχή την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με την υπόσχεση του Σωτήρα Χριστού. Στο μεταξύ εκεί, εξέλεξαν και τον Ματθία και τον συναρίθμησαν με τους ένδεκα Αποστόλους.

Τότε αυτοί πληρωθέντες από το Πνεύμα το Άγιο, άρχισαν να κηρύττουν και να καλούν τους ανθρώπους να βαπτισθούν και να λάβουν κι αυτοί την χάρη του Αγίου Πνεύματος. Ό,τι είχαν ακούσει και ζήσει κοντά στο Χριστό και δεν το είχαν τότε κατανοήσει, τώρα εν Αγίω Πνεύματι το γνώρισαν και το επαγγέλλονται στο λαό.

Τώρα γνωρίζουν ποια είναι η προοπτική της καινής ζωής και που πρέπει να οδηγήσουν το λαό, γι’ αυτό και τους πρώτους τρεις χιλιάδες που βαπτίστηκαν, τους οδηγούν στο Δείπνο της Ζωής, την Τράπεζα της Θείας Ευχαριστίας, όπου στο εξής θα βρίσκεται συναγμένη η Εκκλησία ως σώμα Χριστού, θα τρέφεται με το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου και θα συμμετέχει έτσι στην αιώνια ζωή της Βασιλείας του Θεού.

Με την Πεντηκοστή δεν γεννήθηκε η Εκκλησία ως απλός θεσμός, αλλά ως συνεχής παρουσία της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, και γι’ αυτό η Πεντηκοστή δεν είναι ένα γεγονός που συνέβη μια φορά κάποτε, αλλά είναι η ζωή της Εκκλησίας, ως αδιάκοπη κοινωνία του Αγίου Πνεύματος.

Η Πεντηκοστή, αποτελεί τη γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας.

Όνομα: Κυριακή
Ετυμολογία: Από το κύριος και σημαίνει αυτήν που ανήκει στον Κύριο, στον Θεό.
4 Ιουνίου > Άγιοι Ατταλός, Ζωτικός, Κάμασις και Φίλιππος οι Μάρτυρες εκ Νικολιτσέλ της Ρουμανίας
Πρέπει να μαρτύρησαν μεταξύ των ετών 284 – 324 μ.Χ. στα βόρεια του Δούναβη, όπου τότε κατοικούσαν οι Γότθοι.

Όνομα: Άτταλος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'ατάλλω'=αναθρέφω παιδί και σημαίνει απαλός, τρυφερός
Ηγούμενος της Μονής Μοναγρίας που αφού τον έβαλαν μέσα σε σάκο τον έριξαν στη θάλασσα και έτσι έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
4 Ιουνίου > Άγιοι Ατταλός, Ζωτικός, Κάμασις και Φίλιππος οι Μάρτυρες εκ Νικολιτσέλ της Ρουμανίας
Ένας εκ των Αγίων Μαρτύρων εκ Νικολιτσέλ της Ρουμανίας
Όνομα: Φίλιππος
Ετυμολογία: Από τα ουσιαστικά φίλος και ίππος και σημαίνει "αυτός που αγαπά τα άλογα ή την ιππασία".
4 Ιουνίου > Οσία Σοφία, Προστάτιδα Χηρών και Ορφανών
Καταγόταν από την Αίνο της Θράκης από πλούσια οικογένεια. Παντρεύτηκε και έκανε έξι παιδιά, που τα έχασε όλα. Βρήκε παρηγοριά στη θλίψη της, προστατεύοντας ορφανά και χήρες. Στα τέλη της ζωής της εκάρη Μοναχή. Απεβίωσε ειρηνικά, σε ηλικία 53 ετών. Θεωρείται μητέρα των ορφανών.
Όνομα: Σοφία
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό σοφία (πολυμάθεια, βαθιά γνώση). Σύμφωνα με τον Σωκράτη (Πλάτωνος Κρατύλος) ‘σοφία’ σημαίνει ότι εφάπτεται (εγγίζει) την ‘φοράν’ (μετακίνηση). Αφήνει ταυτοχρόνως να νοηθεί ότι δεν είναι και τόσο καθαρή η ρίζα της. Αναφέρεται δε και σε ένα ρήμα που χρησιμοποιούσαν οι ποιητές ‘εσύθη’ για εκείνους που αρχίζουν να προχωρούν γρήγορα. Αυτής λοιπόν της κίνησης ‘επαφήν’ σημαίνει η ‘σοφία’.
Ο Όσιος Μεθόδιος έζησε κατά το 14ο αιώνα μ.Χ. στη Ρωσία και διετέλεσε ηγούμενος της μονής Πεσνόσα, που ήταν κοντά στην πόλη Ντμιτρόβ της επαρχίας της Μόσχας. Ασκήτεψε θεοφιλώς και κοιμήθηκε με ειρήνη, το 1392 μ.Χ.
Όνομα: Μεθόδιος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'μέθοδος'=τρόπος προς αναζήτηση της γνώσης και σημαίνει τον μεθοδικό.
4 Ιουνίου > Όσιοι Ελεάζαρος, Ναζάριος και Ευμένιος οι εν Μουρμάνσκ της Ρωσίας οι Θαυματουργοί
Οι Όσιοι Ελεάζαρος, Ναζάριος και Ευμένιος έζησαν στη Ρωσία το 15ο αιώνα μ.Χ. και ασκήτεψαν θοεφιλώς στη μονή του Αγίου Ιωάννου στην περιοχή Μουρμάνσκ (Μούρωμ) κοντά στο Όλενετς.
Όνομα: Ναζωραίος
Ετυμολογία: Αυτός που έχει σχέση ή κατάγεται από τη Ναζαρέτ



©2023 names-n-gifts.com - Επικοινωνία