Εορτές 3 Μαΐου: Αγία Μαύρα Άγιος Διόδωρος Άγιος Οικουμένιος Άγιος Ροδοπιάνος Διοδώρα Οικουμενία Οικουτούτου Ροδόπη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Μαύρα Αγία Ξενία η Μεγαλομάρτυρας και θαυματουργή Άγιος Αχμέτ ο Καλλιγράφος Άγιος Γρηγόριος Αρχιεπίσκοπος Ροστώβ Άγιος Θεοφάνης Μητροπολίτης Περιθεωρίου Άγιος Πάμβος «Καθολικός Γεωργίας» Άγιος Παύλος ο Μάρτυρας εκ Ρωσίας Άγιος Πέτρος Ο Θαυματουργός Άγιος Τιμόθεος Άγιος Τιμόθεος Μάρτυρας Δέσποινα, Η Ζωοδόχος Πηγή Μαρία, Η Ζωοδόχος Πηγή Όσιος Αρσένιος Όσιος Θεοδόσιος της Λαύρας των Σπηλαίων Όσιος Μάμας Πατριάρχης Γεωργίας Όσιος Μιχαήλ Παναγιώτα, Η Ζωοδόχος Πηγή
Ίδας ο Αιτωλικός
Ίδας > Σημαντικά Πρόσωπα (3)
Αργώ Κωνσταντίνος Βολανάκης
Αργοναύτης, γιός του Αφάρεως και της Αρήνης και αδελφός του Λυγκέα. Σύμφωνα με τον Όμηρο,στην Ιλίάδα, ήταν ένας από τους δυνατότερους ανθρώπους.
Είναι πασίγνωστη η ιστορία των ηρωικών αργοναυτών που πήγαν στην Κολχίδα για να φέρουν το χρυσόμαλλο δέρας, βασικά την προβιά του κριαριού που βοήθησε τα δίδυμα αδέλφια, Φρίξο και Έλλη, να ξεφύγουν από την κακή μητριά. Άσε που h καημένη Έλλη έπεσε, καθοδόν και πνίγηκε. Ο δίδυμος αδελφός της όμως κατάφερε να προσγειωθεί στην Κολχίδα όπου νυμφεύθηκε την κόρη του βασιλιά Αιήτη, Χαλκιόπη η οποία του χάρισε μερικούς λεβέντες. Δεν αναφέρεται πουθενά αν το κριάρι σφάχτηκε ή πέθανε από γηρατειά, αλλά με κάποιο τρόπο χρυσώθηκε η προβιά του αποκτώντας έτσι μεγάλη αξία. Το άκουσε λέει κάποιος άλλος βασιλιάς, ο Πελίας και ζήτησε από τον ανεψιό του Ιάσωνα, να του την φέρει για να του παραδώσει τον θρόνο.
Αυτός, ο Ιάσωνας, μάζεψε όλα τα παλληκάρια, ήρωες της εποχής, ναυπηγήσανε ένα πλοίο, την Αργώ κι έβαλαν πλώρη για την Κολχίδα. Τώρα, ακόμη να καταλάβω, πώς στο πλήρωμα βρέθηκαν και τα παιδιά του Φρίξου.
Με προβληματίζει ακόμη κάτι, μια πληροφορία που λέει ότι οι ποταμοί της Κολχίδας κατέβαζαν χρυσάφι όπως αυτά της Αμερικής στα οποία έβριθαν οι λεγόμενοι χρυσοθήρες. Και λέω τώρα, μήπως οι αργοναύτες μας ήταν όντως χρυσοθήρες που το μάζευαν με την βοήθεια προβιών; Ψάξτε το!
Εορταστικές Ημερομηνίες
6 Δεκεμβρίου Ίδας ο Αιτωλικός ©ΤΕΗ – Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Ημέρα Αρχαίων Ελλήνων θαλασσοπόρων, και άλλων θαλασσινών.
Πληροφορίες για το όνομα Ίδας
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'ίδη'=δασώδες βουνό, άρα Δασόβιος.
Αντίστοιχο Γυναικείο: Ίδα
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Δάκης, Ιδάκης
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό
Υποκατηγορία: Ήρωας/Ηρωίδα Αργοναύτης Γιος του Αιγύπτου Θύμα του Μινώταυρου Τρωικός πόλεμος - Αχαιός
Κατάλογος:
Ιδαλίας Ιδαμάνθη Ιδαμάνθης
«
Ίδας
»
Ιδεύς Ίδη Ίδης



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Αθηναίοι νέοι οδηγούνται στο Μινώταυρο
Αθηναίος νέος, γιος του Αρκάδα, που θυσιάστηκε στο Μινώταυρο με την πρώτη αποστολή.
2
Γιός του Αιγύπτου και της Ηφαιστίνης. Νυμφεύθηκε την ίδια μέρα, όπως και οι άλλοι 49 αδελφοί του, μια από τις 50 θυγατέρες του Δαναού, την Ιπποδίκη, η οποία και τον σκότωσε την πρώτη νύχτα του γάμου τ ...
©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία