Εορτές 21 Σεπτεμβρίου: Ιωνία Προφήτης Ιωνάς
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Βάσσα Άγιος Κοδράτος ο Απόστολος «ὁ ἐν Μαγνησίᾳ» Άγιος Νέσταβος Άγιος Πλάτων Αϊβαζίδης Άγιος Πρίσκος Ανδρέας Παναγίδης Μάριος Μιχαήλ Κουτσόφτας Νικόλαος Καπετανίδης Στέλιος Μαυρομάτης
Αγχίσης
Αγχίσης > Σημαντικά Πρόσωπα (2)
Η αναχώρηση του Αινεία από την Τροία Φεντερίκο Μπαρότσι
Αρχαίος Έλληνας Τρωαδίτης ήρωας γιος του Κάπυος και της νύμφης Θέμιδας. Ρωμαλέος και όμορφος θνητός τον ερωτεύτηκε η θεά Αφροδίτη που μαζί του γέννησε τον Αινεία.

Σε μεγάλη ηλικία, με την άλωση της Τροίας δεν μπορούσε να κινηθεί, έτσι τον κουβάλησε ο γιος του στους ώμους του. Στην ερώτηση των Αχαιών γιατί τόκανε αυτό αφού μπορούσε να μεταφέρει κάτι πιο πολύτιμο, απάντησε ‘Αυτός είναι ότι πολυτιμότερο έχω’. Εκτιμώντας αυτή του την απάντηση, οι Αχαιοί, του επέτρεψαν να μεταφέρει όλα του τα υπάρχοντα.

Γι’ αυτό τον έρωτα της θεάς, η Αφροδίτη ονομάστηκε και Αγχισιάς (Αγχισιάδα). Πολλοί επιφανείς Ρωμαίοι, μεταξύ των οποίων και ο Ιούλιος Καίσαρας ισχυρίζονταν ότι κατάγονταν από τον Αγχίση και τη θεά Αφροδίτη. Και δεν είχαν άδικο. Ο γιός του Αινεία ονομαζόταν Ίουλος.

Αγχίσης και Αφροδίτη
Εορταστικές Ημερομηνίες
9 Ιουνίου Αγχίσης ©ΤΕΗ – Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία για ονόματα που έχουν σχέση με την Τροία και τον Τρωικό πόλεμο Ημέρα άλωσης της Τροίας 9.6.3218 π.Χ Κύρια Εορτή
Πληροφορίες για το όνομα Αγχίσης
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά άγχος=θλίψη και οίσω=μέλλον του φέρω και σημαίνει τον θλιμμένο
Αντίστοιχο Γυναικείο: Αγχίση
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Αγχισάκης, Αγχίσης, Αγχισιάδης, Αγχισίδης, Αγχίσειος, Άγχισος, Σάκης
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό
Υποκατηγορία: Ήρωας/Ηρωίδα Τρωικός πόλεμος - Τρώας ή σύμμαχος τους Όμηρος αναφορά
Κατάλογος:
Αγχίροος Αγχιρρόη Αγχίση
«
Αγχίσης
»
Άγω Αγώνιος ΑγωνίππηΆλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
©2023 names-n-gifts.com - Επικοινωνία