Εορτές 20 Μαρτίου: Αββαία Αγία Κλαύδια Άγιοι Αββάδες Άγιος Λολλίων Άγιος Ροδιανός Άγιος Σεϊμβλάς Άγιος Τετρικός Κουθβέρτα Λολλία Όσιος Κουθβέρτος Σεϊμβλά Τέτρικα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: Αδώνια Άδωνις
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Αλεξανδρία Αγία Θεοδώρα Άγιος Ακύλας ο Έπαρχος Άγιος Εμμανουήλ Άγιος Ευφρόσυνος Άγιος Μύρων ο Νεομάρτυρας Δολλίων Όσιος Νικήτας ο Ομολογητής
Εορτές 8 Οκτωβρίου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
Η Αγία Πελαγία η Παρθένος καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και από ένδοξο γένος (στα χρόνια του βασιλιά Νουμεριανού 282 - 284 μ.Χ.). Όταν έμαθε ο άρχοντας της Αντιόχειας ότι η Πελαγία ήταν χριστιανή, έστειλε στρατιώτες για να τη συλλάβουν. Αυτοί περικύκλωσαν το σπίτι της και ετοιμάζονταν να την αρπάξουν.

Όταν τους είδε η Πελαγία άνοιξε το παράθυρο και έριξε τον εαυτό της στο κενό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα και έτσι παρέδωσε την αγνή ψυχή της στον Θεό.
Όνομα: Πελαγία
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘πελαγόω’ και σημαίνει την πελαγίσια, αυτήν που ανήκει στο πέλαγος.
Η ομορφιά της ήταν από τις σπάνιες. Παρασύρθηκε από τη μητέρα της στην πορνεία. Έπεσε σε μεγάλη κατάθλιψη, βρίσκοντας όλες τις πόρτες των συγγενών της κλειστές, με καμιά υποστήριξη. Όταν λοιπόν ο Παφνούτιος από τη Σιδώνα έμαθε την ψυχική της κατάσταση, προσευχήθηκε και αποφάσισε να εργαστεί για την ψυχή της. Την επισκέφθηκε και με τη χάρη του Θεού πέτυχε το θαύμα! Καυτά δάκρυα μετανοίας κύλησαν στα μάγουλα της Ταϊσίας. Πέταξε όλα της τα πλούτη στη θάλασσα, και από τότε έζησε φτωχά, αλλά πλούσια σε πίστη, σε μετάνοια, σε σωφροσύνη, σε προσευχή, σε υπακοή, σε ταπείνωση και καλοσύνη. Έγινε δεκτή σε ευσεβή όμιλο γυναικών και πέθανε φροντίζοντας αρρώστους και ανήμπορους ανθρώπους.
Όνομα: Θαΐς
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ελληνικό ρήμα 'θεάομαι' και εννοεί αυτήν που χαίρεσαι, απολαμβάνεις, να την βλέπεις.
Δεν υπάρχει άγιος με τέτοιο όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Θαΐς
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ελληνικό ρήμα 'θεάομαι' και εννοεί αυτόν που χαίρεσαι, απολαμβάνεις, να τον βλέπεις.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Τρεις χριστιανοί που για διάφορους λόγους εξισλαμίσθηκαν και μετά μετανόησαν. Αφού αποκήρυξαν των Μωαμεθανισμό εκτελέστηκαν από τους Τούρκους.

Μετά από άγρια και φρικτά βασανιστήρια επειδή δεν δέχθηκε να αρνηθεί τον Χριστό, απαγχονίστηκε από τους Τούρκος στις 8 Οκτωβρίου 1814 μ.Χ.
Όνομα: Ιγνάτιος
Ετυμολογία: Πιθανώς από τη λατινική λέξη ignis που σημαίνει φωτιά. Φλογερός

Δεν βρήκαμε άλλα στοιχεία
Όνομα: Τρύφων
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'τρυφή' που σημαίνει απαλός, τρυφερός, φιλήδονος
8 Οκτωβρίου > TEH - Δολοφονία Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου από τον προδότη Μιχάλη Ασσιώτη.
Ευαγόρας Παπαχριστοφόρου
Αγωνιστής και αντάρτης της ΕΟΚΑ από το χωριό Κάτω Αμίαντος, της Κύπρου. Είχε συλληφθεί, βασανιστεί και φυλακιστεί.

Δραπέτευσε και βγήκε αντάρτης, καταζητούμενος από τους Άγγλους με αμοιβή 5.000 λίρες. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, από τον προδότη συναγωνιστή του, Μιχάλη Ασσιώτη, στο κρησφύγετό τους, στις 8 Οκτωβρίου 1957. Ο προδότης στη συνέχεια δολοφόνησε τον τροφοδότη τους και εξάδελφο του Ευαγόρα, Χρύσανθο Μυλωνά και μετά τα βδελυρά του εγκλήματα παραδόθηκε στους Άγγλους και συνέχισε τις προδοσίες του μέχρι τη φυγάδευσή του από τους Άγγλους στην Αγγλία.

Τιμή και δόξα στους ήρωες μας. Αίσχος και αιώνια κατάρα στους προδότες του Αγώνα.
Όνομα: Ευαγόρας
Ετυμολογία: Από το ευ (καλός) και το ρήμα αγορεύω και σημαίνει "ο καλός ομιλητής".
8 Οκτωβρίου > Οσία Πελαγία
Πανέμορφη πόρνη της Αντιόχειας γνωστή και σαν 'Μαργαριτώ' από τα πολλά μαργαριτάρια με τα οποία στολιζόταν.

Σύμφωνα με τους συναξαριστές αφού μετανόησε για το επάγγελμα της, έδωσε τον πλούτο και τα χρήματα της στον Επίσκοπο Άγιο Νόννο, που την είχε προσηλυτίσει, για τους φτωχούς. Μετά κατηχήθηκε, βαπτίσθηκε και πήρε το όνομα ‘Ρωμάνα’. Λίγες μέρες αργότερα ντυμένη με ανδρικά ρούχα πήγε στην Ιερουσαλήμ όπου σαν μοναχός Πελάγιος υπηρέτησε για τρία χρόνια στο Όρος των Ελαιών. Ύστερα από Θεία πληροφορία ο άγιος Νόννος έστειλε τον υποτακτικό του Ιάκωβο να τη βρει αλλά δεν τα κατάφερε.

Μετά υπάρχει κάποιο κενό στην πληροφόρηση και φθάνουμε στο θάνατό της, όπου πλήθος πατέρων ήρθαν για να την ενταφιάσουν. Τότε αποκαλύφθηκε το φύλο της θανούσης και όλοι εξεπλάγησαν για το θαυμαστό γεγονός,
Όνομα: Πελαγία
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘πελαγόω’ και σημαίνει την πελαγίσια, αυτήν που ανήκει στο πέλαγος.
Αγωνιστής της ΕΟΚΑ από το χωριό Γαλάτα της Κύπρου. Δολοφονήθηκε, σε ηλικία 18 ετών, από τον προδότη Μιχαήλ Ασσιώτη που είχε προηγουμένως δολοφονήσει εν ψυχρώ τον συναγωνιστή του, Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου στο κρησφύγετό τους, στις 8 Οκτωβρίου 1957.

Ακολούθως ο προδότης παραδόθηκε στους Άγγλους με τον οπλισμό του και συνέχισε το προδοτικό του έργο μέχρι την φυγάδευσή του από τους Άγγλους στην Αγγλία.

Τιμή και Δόξα στους ήρωες μας. Αίσχος στους προδότες του Αγώνα.
Όνομα: Χρυσάνθιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'χρυσούν' και 'άνθος' που σημαίνει το χρυσό λουλούδι, το χρυσάνθεμο©2023 names-n-gifts.com - Επικοινωνία