Εορτές 19 Μαρτίου: Αγία Δαρεία η Μάρτυς Αγία Ιλαρία η σύζυγος του Αγίου Κλαύδιου Άγιος Παγχάριος Άγιος Χρύσανθος ο Μάρτυρας Δαρείος Παγχαρία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: ¨Αγιος Χρύσανθος Άγιοι Κλαύδιος ο Τριβούνος Άγιος Δημήτριος ο Τορναράς Άγιος Διόδωρος ο πρεσβύτερος Άγιος Ιάσων Άγιος Μαριανός ο διάκονος Άγιος Μαύρος Οσία Μαρία η πριγκίπισσα Όσιος Ιννοκέντιος ο Θαυματουργός Παναγία η Τρυφερή, εν Σμόλενσκ Ρωσίας
Εορτές 23 Μαρτίου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
-
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
23 Μαρτίου (2024 - Κινητή Εορτή) > Κινητή εορτή - Ανάμνηση θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος
Καταγόταν από το χωριό Αμάσεια στη Μαύρη Θάλασσα, που ονομαζόταν Χουμιαλά, και έζησε προς τα τέλη του τρίτου και αρχές του τέταρτου αιώνα μ.Χ..

Έκαψε το ναό της μητέρας των θεών των Ελλήνων, Ρέας, και το άγαλμα της θεάς. Συνελήφθη, δικάστηκε και εκτελέστηκε.
Όνομα: Θεόδωρος
Ετυμολογία: Από το θεός και το δώρον και σημαίνει "δώρο του Θεού".
Δομήτωρ (δομητής, κτίστης, ιδρυτής) και αρχηγός της μονής του Σωτήρος στην Τοτίμη της Ρωσίας.
Όνομα: Θεοδόσιος
Ετυμολογία: Από το Θεός και το δίδωμι και σημαίνει "ο δοσμένος στο Θεό".
Ο Άγιος Βασσιανός έζησε στη Ρωσία κατά τον 15ο αιώνα μ.Χ. Εξελέγη Επίσκοπος της πόλεως Ροστώβ και κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1481.
Όνομα: Βασίλειος
Ετυμολογία: Από το επίθετο βασίλειος,-α, -ον και σημαίνει "αυτός που ανήκει στο βασιλιά".
Ο Μάρτυς του Χριστού Δομέτιος έζησε κατά τους χρόνους του Ιουλιανού του Παραβάτου (361-363 μ.Χ.) και καταγόταν από την χώρα της Φρυγίας. Βλέποντας όμως ότι πολλοί αρνούνταν τον Χριστό και προσκυνούσαν τα είδωλα, δυσφορούσε, αγανακτούσε σε σημείο που ενώ γινόταν ιπποδρομία και προσφερόταν θυσία στα είδωλα, δεν μπόρεσε να υπομείνει άλλο. Ποθώντας με θεϊκό, ένθερμο ζήλο να μαρτυρήσει το Όνομα του Θεού, στάθηκε στο μέσο του θεάτρου και με μεγάλη φωνή καταράστηκε τον αποστάτη Ιουλιανό, έπτυσε όλους όσους λάτρευαν τα είδωλα και χλεύασε τους ψεύτικους θεούς. Γι' αυτό συνελήφθη, υπέστη πολλά βασανιστήρια και αποκεφαλίστηκε.

Βοηθά αυτούς που δεν κάνουν παιδιά.
Όνομα: Δομέτιος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό ρήμα 'domito'=δαμάζω οπότε το όνομα Domitius σημαίνει τον δαμαστή. Η κατάληξη -ιανός σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Δομέτιο.

Όταν ήταν 13 χρονών ο Λουκάς, φιλονίκησε μ' ένα τουρκόπουλο έξω από το σπίτι του κυρίου του και το έδειρε. Για να γλυτώσει την τιμωρία εξισλαμίσθηκε.

Μετανιωμένος μετά διέφυγε στο Άγιο Όρος. Τον Μάρτιο του 1802 μ.Χ. πήγε στη Μυτιλήνη που την εποχή εκείνη βρισκόταν σε αναταραχή. Με τις ευχές των Πατέρων του Αγίου Όρους, παρουσιάστηκε στον κριτή της πόλης και ομολόγησε με θάρρος τον Χριστό. Έτσι στις 23 Μαρτίου 1802 μ.Χ., ο Λουκάς απαγχονίστηκε στη Μυτιλήνη.
Όνομα: Λουκάς
Ετυμολογία: Λουκάς από το αρχαίο ελληνικό Λύκιος που σημαίνει φωτεινός. Από το 'λύκη'= φως, εξού και λυκαυγές, το φως της αυγής. Η κατάληξη '-ιανός' υποδεικνύει ότι ανήκει στον Λουκά.
23 Μαρτίου > Αγιος Νικων Ιερομαρτυρας
Οσιος Νικων Ο «μετανοειτε»
Ένας εκ των 33 αποκεφαλισθέντων μαρτύρων από τον έπαρχο Αγρικόλα στη πόλη Μελιτινή/ Κύπριος Άγιος Ἐπίσκοπος Ἀρσινόης. Ἄγνωστος εἰς τοὺς Κυπρίους χρονογράφους καὶ τοὺς συναξαριστάς. Ὑπὸ τοῦ Ἁγ. Νεοφύτου φέρεται ὡς προκάτοχος τοῦ Ἀρκαδίου εἰς τὴν ἐπισκοπὴν Ἀρσινόης. Ὁ Νίκων χαρακτηρίζεται ὑπὸ τοῦ Ἁγ. Νεοφύτου ὡς «μέγας» καὶ ὡς «ἀποπερατώσας τὸν βίον ἐν ὁσιότητι καὶ δικαιοσύνῃ»./Νίκων ο Περγαμεύς Αρχαίος Έλληνας Αρχιτέκτονας / Νίκων ο Περγαμεύς Αρχαίος Έλληνας Αστρονόμος, Οσιος Νικων Ο «μετανοειτε» 26/11Ένας εκ των 37 (ή 40) που μαρτύρησαν στη Βιζύη της Θράκης
Όνομα: Νίκων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό, ουσιαστικό και επίθετο, 'νίκη' και σημαίνει την υπερίσχυση, επικράτηση, τον νικητή.

Αγιος Νικων Ιερομαρτυρας
23 Μαρτίου > Άγιος Νίκων Ίερομάρτυρας και οι 199 μαθητές του
O Άγιος Νίκων, γεννήθηκε στη Νεάπολη της Ιταλίας, την εποχή του ηγεμόνα Κυντιανού, από πατέρα ειδωλολάτρη και μητέρα Χριστιανή, η οποία τον γαλούχησε σύμφωνα με τα ευαγγελικά δόγματα. Σε νεαρή ηλικία έγινε στρατιωτικός. Η ψυχή του όμως, ποθούσε τον βίο της άσκησης και της αφιέρωσης. Γι' αυτό ξεκίνησε για την περιοχή της Κωνσταντινουπόλεως, Έκανε όμως μία πρώτη στάση στη Χίο. Εκεί δέχτηκε το Άγιο Βάπτισμα και αφιερώθηκε στην ασκητική ζωή και στη μελέτη των Αγίων Γραφών. O τοπικός επίσκοπος, διέκρινε τα χαρίσματά του και τον χειροτόνησε πρεσβύτερο και λίγο αργότερα τον τοποθέτησε ηγούμενο 190 αδελφών για να τούς νουθετεί και να τούς καθοδηγεί. Πολύ γρήγορα, η συνοδεία απέκτησε μεγάλη φήμη. Όμως όταν εκοιμήθησαν οι γονείς του, ο Άγιος και η συνοδεία του, μαζί με άλλους εννέα, σχημάτισαν μια ευσεβέστατη αδελφότητα και εγκαταστάθηκαν στη Σικελία. Σύντομα όμως δέχθησαν την επίθεση του ηγεμόνα, αρνήθηκαν, συνελήφθησαν, υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια και τέλος θανατώθηκαν.
Όνομα: Νίκων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό, ουσιαστικό και επίθετο, 'νίκη' και σημαίνει την υπερίσχυση, επικράτηση, τον νικητή.
Ασκήτεψε στη μονή των Σπηλαίων του Κιέβου κατά τον 13ο αιώνα μ.Χ., και κοιμήθηκε με ειρήνη.
Όνομα: Εφραίμ
Ετυμολογία: Από το Εβραϊκό ρήμα פרה (παρά) = καρποφορώ και σημαίνει ο θεός με έκανε (πνευματικά) καρπερό.
23 Μαρτίου > Όσιος Νίκων καθηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου
Όνομα: Νίκων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό, ουσιαστικό και επίθετο, 'νίκη' και σημαίνει την υπερίσχυση, επικράτηση, τον νικητή.
23 Μαρτίου > Κοίμηση αγίου
Ο Όσιος Παχώμιος, της Νερέκτα, κατά κόσμον Ιάκωβος, ήταν μοναχός.

Κοιμήθηκε με ειρήνη σε βαθύ γήρας το 1384 μ.Χ.,

Όνομα: Παχώμιος
Ετυμολογία: Παλαιό Αιγυπτιακό όνομα που ίσως να σημαίνει γεράκι. Συνεχίζεται η διερεύνηση για επιβεβαίωση.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία