Εορτές 19 Μαρτίου: Αγία Δαρεία η Μάρτυς Αγία Ιλαρία η σύζυγος του Αγίου Κλαύδιου Άγιος Παγχάριος Άγιος Χρύσανθος ο Μάρτυρας Δαρείος Παγχαρία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: ¨Αγιος Χρύσανθος Άγιοι Κλαύδιος ο Τριβούνος Άγιος Δημήτριος ο Τορναράς Άγιος Διόδωρος ο πρεσβύτερος Άγιος Ιάσων Άγιος Μαριανός ο διάκονος Άγιος Μαύρος Οσία Μαρία η πριγκίπισσα Όσιος Ιννοκέντιος ο Θαυματουργός Παναγία η Τρυφερή, εν Σμόλενσκ Ρωσίας
Εορτές 26 Νοεμβρίου 2022 <> 
Κύριες Εορτές
Σημαντική θρησκευτική προσωπικότητα της εποχής του στην περιοχή της Ηπείρου και θεωρείται ο πρόδρομος του Κοσμά του Αιτωλού. Γεννήθηκε πιθανότατα στο χωριό Πολύτσιανη (περιοχή Πωγωνίου της Βορείου Ηπείρου). Έγινε γνωστός από τη στιγμή που ανέλαβε επίσκοπος Δρυινουπόλεως. Το 1672 μ.Χ. ίδρυσε στο τοπικό μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου σχολείο. Την εποχή που έζησε, οι εξισλαμισμοί ήταν ιδιαίτερα σύνηθες φαινόμενο. Ο ίδιος θέλοντας να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση περιόδευε από χωριό σε χωριό για να πείσει τον κόσμο να διατηρήσει τις παραδόσεις και την θρησκεία του. Το 1711 μ.Χ., λίγους μήνες πριν τον θάνατό του, παραιτείται από τα ιερατικά καθήκοντα και γίνεται μοναχός για να αποδοθεί αποκλειστικά στο κηρυκτικό και ιεραποστολικό του έργο. Λόγω το χαρακτήρα του ήταν ιδιαίτερα σεβαστός ακόμη και από τους μουσουλμάνους. Μαρτυρείται μάλιστα η περίπτωση μιας νεαρής μουσουλμάνας, που απελπισμένη προσέφυγε στον Άγιο, αδυνατώντας να βρει το κεντημένο με χρυσά φλουριά φέσι της. Εκείνος προσευχήθηκε θερμά και της αποκάλυψε ότι το φέσι της βρισκόταν στην φωλιά ενός πελαργού, υποδεικνύοντας μάλιστα το ακριβές σημείο, όπου λίγο αργότερα το βρήκε ευγνωμονώντας τον Άγιο. Ο Άγιος Σοφιανός κοιμήθηκε στις 26 Νοεμβρίου του 1711 μ.Χ.
Όνομα: Σοφός
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό σοφία (πολυμάθεια, βαθιά γνώση). Σύμφωνα με τον Σωκράτη (Πλάτωνος Κρατύλος) ‘σοφία’ σημαίνει ό,τι εφάπτεται (εγγίζει) την ‘φοράν’ (μετακίνηση). Αφήνει ταυτοχρόνως να νοηθεί ότι δεν είναι και τόσο καθαρή η ρίζα της. Αναφέρεται δε και σε ένα ρήμα που χρησιμοποιούσαν οι ποιητές ‘εσύθη’ για εκείνους που αρχίζουν να προχωρούν γρήγορα. Αυτής λοιπόν της κίνησης ‘επαφήν’ σημαίνει η ‘σοφία’.
26 Νοεμβρίου > Κατ΄οικονομία θρησκευτική σε ανάμνηση των εγκαινίων του ναού του Αγίου Γεωργίου στο ‘Κυπαρίσσιον’ της Κωνσταντινούπολης
Ναός Αγίου Γεωργίου εν τω κυπαρίσσω
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα.
Όνομα: Κυπαρισσία
Ετυμολογία: Μάλλον προέρχεται από το γεγονός ότι τα κλαδιά που ‘κύει’=γεννά είναι ‘πάρισα’=σχεδόν ίσα μεταξύ τους. Από το ομώνυμο δένδρο εκφράζοντας την ευχή το άτομο να γίνει ψηλό και ευθυτενές σαν κυπαρίσσι.
26 Νοεμβρίου > Κατ' οικονομία θρησκευτική εορτή σε ανάμνηση των εγκαινίων του ναού του Αγίου Γεωργίου στο ‘Κυπαρίσσιον’ της Κωνσταντινούπολης
Ναός Αγίου Γεωργίου εν τω κυπαρίσσω
Δεν υπάρχει άγιος με τέτοιο όνομα
Όνομα: Κυπάρισσος
Ετυμολογία: Μάλλον προέρχεται από το γεγονός ότι τα κλαδιά που ‘κύει’=γεννά είναι ‘πάρισα’=σχεδόν ίσα μεταξύ τους. Από το ομώνυμο δένδρο εκφράζοντας την ευχή το άτομο να γίνει ψηλό και ευθυτενές σαν κυπαρίσσι.
Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 920 - 925 μ.Χ. στον Πόντο και ήταν γιος μεγιστάνα.

Νέος ακόμα άφησε το πατρικό του σπίτι και μόνασε. Επειδή δε, τον διέκρινε Ιερός ζήλος και μεγάλο χάρισμα διδακτικότητας, γύρισε όλη την Ανατολή σαν απεσταλμένος της Μονής του κηρύττοντας το Ευαγγέλιο και επαναλάμβανε τη φωνή, που αντήχησε πρώτα στην έρημο της Ιουδαίας και κοντά στις όχθες του Ιορδάνη: «Μετανοεῖτε».

Κατόπιν πήγε στην Κρήτη, όπου παρέμεινε διδάσκοντας για 20 χρόνια. Από κει μετάβηκε στην Πελοπόννησο, όπου κατέληξε στην πόλη των Λακώνων. Εκεί κήρυξε, έκανε διάφορα θαύματα και έκτισε ναό στο όνομα του Σωτήρος Ιησού Χριστού. Η ηθική επιρροή του στους κατοίκους, υπήρξε μεγάλη. Και στη χώρα αυτή, που αγάπησε περισσότερο και από την πατρίδα του, άφησε την τελευταία του πνοή το έτος 998 μ.Χ. Θεωρείται δε ο προστάτης άγιος της Λακωνίας.

Αναφέρεται σαν δεινός διώκτης των Εβραίων.
Όνομα: Νίκων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό, ουσιαστικό και επίθετο, 'νίκη' και σημαίνει την υπερίσχυση, επικράτηση, τον νικητή.
Οσιος Στυλιανος
Ο Όσιος Στυλιανός ήταν γιος πλουσίων γονέων (που μάλλον γεννήθηκε στην Παφλαγονία, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο). Όταν πέθαναν οι γονείς του, διαμοίρασε όλη την κληρονομιά του και πήγε σαν ασκητής στην έρημο. Ο όσιος Στυλιανός, παρά την ερημική ζωή του, έτρεφε στοργή και συμπάθεια προς τα παιδιά, που τόσο αγαπούσε και ο Κύριος. Αν, έλεγε, η ταπεινοφροσύνη αποτελεί θεμέλιο των αρετών, η παιδική ηλικία από τη φύση της είναι περισσότερο ενάρετη, απ' ότι οι μεγαλύτεροι των φιλοσόφων. Πολλές φορές οι γονείς έφεραν προς αυτόν τα παιδιά τους, και τότε η αγαλλίαση του οσίου ήταν πολύ μεγάλη. Ο Θεός βραβεύοντας το Ιερό αυτό αίσθημα του, προίκισε τον όσιο με το χάρισμα να θεραπεύει τα άρρωστα παιδιά και να καθίστα εύτεκνους άτεκνες γυναίκες. Ο Αγιος εικονογραφείται με ένα νήπιο σπαργανωμένο στην αγκαλιά του που συμβολίζει ότι είναι ο προστάτης των νηπίων.
Όνομα: Στυλιανός
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ουσιαστικό στύλος (κολόνα) και σημαίνει αυτόν που στηρίζει.
Φαίνεται ότι έζησε με αγνότητα και σωφροσύνη. Επίσης η ζωή του μέσα στην έρημο ήταν ασκητικότατη κι έτσι απεβίωσε.
Όνομα: Χαιρέμων
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'χαίρω' και την κτητική αντωνυμία 'εμών' και σημαίνει "χαίρομαι με αυτά που έχω".
Δεν υπάρχει Αγία με τέτοιο όνομα. Για εορταστικές ημερομηνίες πηγαίνετε στο σντίστοιχο ανδρικό όνομα Στυλιανός.
Όνομα: Στυλιανή
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ουσιαστικό στύλος (κολόνα) και σημαίνει αυτήν που στηρίζει.
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα, πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Χαιρέμουσα
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'χαίρω' και την κτητική αντωνυμία 'εμών' και σημαίνει "χαίρομαι με αυτά που έχω".
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Όνομα: Ακάκιος
Ετυμολογία: Από το 'α' το στερητικό και το κακία και σημαίνει τον άκακο.
Ο Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας γεννήθηκε στη Χίο. Σε ηλικία 18 μηνών, ορφανός από μητέρα, παραδόθηκε από τον πατέρα του να τον αναθρέψει η μητριά του. Σε παιδική ηλικία οι γονείς, παρέδωσαν τον Γεώργιο σε κάποιο λεπτουργό, Βισσετζή ονομαζόμενο, για να του μάθει την τέχνη του. Όταν κάποτε με το αφεντικό του ήλθε στα Ψαρά, για να φιλοτεχνήσουν το τέμπλο του ναού του Αγίου Νικολάου, ο Γεώργιος έφυγε με ορισμένους νέους στην Καβάλα. Εκεί συνελήφθη να κλέβει από έναν κήπο και παραδόθηκε στον κριτή. Για ν' αποφύγει την τιμωρία δέχτηκε τον Ισλαμισμό, περιτμήθηκε και ονομάστηκε Αχμέτ. Σε ηλικία 10 χρονών, επέστρεψε στη Χίο κλαίγοντας και ομολογώντας τον Χριστό. Ο πατέρας του για να τον προφυλάξει τον μετέφερε σ' ένα κτήμα του στις Κυδωνιές. Αργότερα, 22 χρονών, αρραβωνιάστηκε και ο αδελφός της μνηστής του, επειδή είχε μαζί του χρηματικές διαφορές, τον πρόδωσε στον Τούρκο διοικητή, ότι ενώ έγινε Μουσουλμάνος επανήλθε στον Χριστιανισμό. Βασανίστηκε σκληρά και αφού μέσα στη φυλακή κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων, αποκεφαλίσθηκε το πρωί της 26ης Νοεμβρίου 1807 μ.Χ..
Όνομα: Γεώργιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις, γη + έργον, και σημαίνει τον εργαζόμενο την γη αλλά και αυτόν που επιδέχεται πνευματική καλλιέργεια.
(334 - 399) Επίσκοπος Ρώμης από το Δεκέμβριο του 384 έως το θάνατό του το 399. ο πρώτος επίσκοπος Ρώμης που αυτοαποκαλέσθηκε Πάπας.
Όνομα: Σιρίκιος
Ετυμολογία: Σήρες ήταν λαός της Δυτικής Κίνας που ασχολούνταν με την παραγωγή μεταξιού. Από το όνομα τους προήλθε η αρχαία Ελληνική ονομασία του μεταξοσκώληκα ‘σηρ’ και της αντίστοιχης Λατινικής ‘ser’. ‘Σηρικός’ και ‘sericus’ ήταν τα αντίστοιχα για τα μεταξωτά υφάσματα, από τα οποία προέρχονται τα ονόματα ‘Σιρίκιος’ και ‘Sericus’ για τον Μεταξά ή Μεταξένιο
Έζησε τον 6ο αιώνα μ.Χ. Έμεινε πάμφτωχος, αποσύρθηκε στην έρημο, όπου έκανε ασκητική ζωή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έμεινε πάνω σ' ένα στύλο 50 (κατ’ άλλους 53 ή 66) χρόνια για λόγους άσκησης και κάτω από διάφορες καιρικές συνθήκες.
Πέθανε ειρηνικά το έτος 608 μ.Χ., αφού έζησε 100 χρόνια, κατ' άλλους 120.

Ὑπομονῆς στῦλος γέγονας, ζηλώσας τοὺς Προπάτορας Ὅσιε, τὸν Ἰὼβ ἐν τοῖς πάθεσι, τὸν Ἰωσὴφ ἐν τοῖς πειρασμοῖς, καὶ τὴν τῶν Ἀσωμάτων πολιτείαν, ὑπάρχων ἐν σώματι, Ἀλύπιε Πατὴρ ἡμῶν Ὅσιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Όνομα: Αλύπιος
Ετυμολογία: Αυτός που δεν λυπάται ή που δεν προκαλεί λύπη
Όνομα: Ιάκωβος
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα Γιακόβ που σημαίνει φτέρνα. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, όταν γεννήθηκε ο Ιακώβ, κρατούσε την φτέρνα του δίδυμου αδερφού του, Ησαύ, που είχε γεννηθεί πρώτος. Από εδώ ξεκίνησε και το γνωστό θέμα για τα πρωτοτόκια και το πιάτο φακής (Γνωστή η φράση ‘για ένα πιάτο φακής’).
Επίσκοπος Κορίνθου της Περσίας.
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες.
Όνομα: Σιλβάνος
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη ‘silva’=δρυμός (δάσος με δρύες-βελανιδιές), από την οποία προέρχεται και το Λατινικό όνομα ‘Silvanus’ που ήταν θεός των δασών.
Όνομα: Πέτρος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό πέτρα (βράχος) και σημαίνει "ο ακλόνητος". Το όνομα Πέτρος είναι μετάφραση του Αραμαϊκού 'Κηφά' που ήταν το πραγματικό όνομα του Απόστολου Πέτρου. Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχαν τα ονόματα Πετραίος (Κένταυρος) και Πετραία (Ωκεανίδα νύμφη).



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία