Εορτές 30 Ιουλίου: Άγιος Κρήσκης ο απόστολος Επαινετή Επαινετός Κρήσκη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Ιουλίττη 'Αγιος Ανδρόνικος Άγιος Σιλουανός ο Απόστολος Ανδρονίκη
Εορτές 2 Σεπτεμβρίου 2021 <> 
Κύριες Εορτές
Ο Άγιος Μάμας γεννήθηκε στη Γάγγρα της Παφλαγονίας το 260 μ.Χ., από γονείς χριστιανούς, το Θεόδοτο και τη Ρουφίνα, όταν αυτοί ήταν μέσα στη φυλακή, όπου πέθαναν προσευχόμενοι. Έτσι ο Μάμας, βρέφος ακόμα, έμεινε ορφανός. Όμως, μια πλούσια χριστιανή γυναίκα, η Αμμία, τον υιοθέτησε και τον ανέθρεψε με στοργή μητρική και σύμφωνα με το πνεύμα του Ευαγγελίου.

Επειδή δε φώναζε τη θετή του μητέρα συνεχώς μάμα, (δηλαδή μαμά), ονομάστηκε Μάμας. Στα εφηβικά του χρόνια συλλήφθηκε επανειλημμένως για δημιουργία επεισοδίων εναντίον της Ελληνικής θρησκείας και των συμβόλων της. Αρνήθηκε να μεταμεληθεί και στο τέλος εκτελέστηκε.

Οι Κύπριοι χρονογράφοι τον αναφέρουν σαν Κύπριο άγιο παρόλο που δεν ήταν Κύπριος ούτε και μαρτύρησε στην Κύπρο. Το λείψανόν του, όμως, μετεφέρθηκε στην Κύπρο και κατετέθηκε στον προς τιμήν του κτισθέντα ναό στην κωμόπολη Μόρφου που σήμερα βρίσκεται υπό Τουρκική κατοχή.
Όνομα: Μάμας
Ετυμολογία: Από την προσφώνηση 'Μαμά'
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Μελανίππη
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά μέλας και ίππος και σημαίνει "αυτή που έχει μαύρα άλογα".
Ο Άγιος Μελάνιππος μαρτύρησε δια πυρός.
Όνομα: Μελάνιππος
Ετυμολογία: Από το επίθετο μέλας και το ίππος και σημαίνει "αυτός που έχει μαύρα άλογα".
Η Αγία Παρθαγάπη μαρτύρησε δια πνιγμού μέσα στη θάλασσα.
Όνομα: Παρθαγάπη
Ετυμολογία: Από τις Ελληνικές λέξεις 'παρθένα' και 'αγάπη' και σημαίνει αγνή, παρθένα αγάπη.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Παρθαγάπης
Ετυμολογία: Από τις Ελληνικές λέξεις 'παρθένος' και 'αγάπη' και σημαίνει αγνή, παρθένα αγάπη.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
2 Σεπτεμβρίου > Άγιοι Αειθαλάς και Αμών
Οι Άγιοι Αειθαλάς και Αμών (ή Αμμών ή Αμμούν) κατάγονταν από την Αδριανούπολη της Θράκης και εργάζονταν με θερμότατο ζήλο για την εξάπλωση της πίστης του Ιησού Χριστού. Παροιμιώδης δε ήταν και η φιλανθρωπία τους, με την οποία ευεργετούσαν και χριστιανούς και ειδωλολάτρες. Το τελευταίο όμως αυτό, συντελούσε πολύ στη μεταβολή των ειδωλολατρών προς την αλήθεια του Ευαγγελίου. Ο έπαρχος Βάβδος, όταν πληροφορήθηκε τη δράση αυτή του Αειθαλά και του Αμών, διέταξε τη σύλληψη τους. Και, τους θανάτωσαν με βασανιστήρια.
Όνομα: Αειθαλάς
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'αεί'=πάντοτε και 'θάλλω'=ανθίζω. Στα φυτά το αειθαλές φυτό είναι το αντίθετο του φυλλοβόλου, είναι πάντα πράσινο δηλαδή. Για τους ανθρώπους το ‘αεί’ χρησιμοποιείται με τη λέξη ‘θαλερός’ για αυτόν που διατηρεί την ζωτικότητα του, τη νεότητά του και την σφριγηλότητά του.
Μαρτύρησε δια σταυρικού θανάτου.
Όνομα: Ευτύχης
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά "ευ + τύχη" = καλότυχος
Μαρτύρησε δια απαγχονισμού.
Όνομα: Ησύχιος
Ετυμολογία: Από την αρχαία ελληνική λέξη 'ησύχιος' = ήσυχος, ήρεμος, πράος, γαλήνιος,
Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (582 - 595). Αυτός για πρώτη φορά στην ιστορία θα υιοθετήσει τον τίτλο «Οικουμενικός», γεγονός που θα πυροδοτήσει το μένος του Πάπα Γρηγορίου του Μεγάλου. Ο Ιωάννης όμως, υποστηριζόμενος από τον Αυτοκράτορα Μαυρίκιο, δεν υποχώρησε μπροστά στις αντιδράσεις του Πάπα, με αποτέλεσμα η Εκκλησία να κάνει το πρώτο, ίσως, σημαντικό βήμα προς το Σχίσμα που έμελλε να οριστικοποιηθεί το 1054 μ.Χ..
Κοιμήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 595 μ.Χ.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
Αναφέρεται ότι μαρτύρησε με κάποια βαριά πέτρα στον τράχηλό του.(Μπροστινό μέρος του λαιμού. Το πίσω μέρος ονομάζεται αυχένας).
Όνομα: Φιλάδελφος
Ετυμολογία: Από το φιλώ (αγαπώ) και αδελφός και σημαίνει "αυτός που αγαπά τα αδέλφια του".
Μαρτύρησε δια σπάθης.
Όνομα: Φίλιππος
Ετυμολογία: Από τα ουσιαστικά φίλος και ίππος και σημαίνει "αυτός που αγαπά τα άλογα ή την ιππασία".
Πατριάρχης Ελεάζαρ
Προπάτορας της Π.Δ., γιός του Ελιούδ και πατέρας του Ματθάν.
Όνομα: Ελεάζαρ
Ετυμολογία: Εβραϊκό όνομα που σημαίνει «ο Θεός τον έχει βοηθήσει» που αποδόθηκε στα Ελληνικά σαν 'Λάζαρος'.
2 Σεπτεμβρίου > Δικαίων Ελεάζαρ κι Φινεές
Γιος του Ελεάζαρ και εγγονός του Ααρών. Αρχιερέας των Εβραίων που σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη ευχαρίστησε τον Θεό σκοτώνοντας ένα Ισραηλίτη, τον Ζαμβρί, την ώρα που έκανε έρωτα με την Χασβί, γυναίκα Μαδιανίτιδα, από εχθρική φυλή, όπως την ονόμασε ο ίδιος ο Θεός, διαπερνώντας και τους δυο με τη λόγχη του, τη γυναίκα μέσα από την μήτρα της.

Ο Θεός για να τον ευχαριστήσει έδωσε σε αυτόν και στους απογόνους του παντοτινή αρχιεροσύνη. Και ο Μωυσής, μεταφέροντας τα λόγια του Θεού, τους είπε να εχθρεύονται και να μισούν πάντα τους Μαδιανίτες. Εκείνη την ημέρα, ακολουθώντας τις οδηγίες του Θεού, για τον ίδιο λόγο (ήταν νυμφευμένοι με Μαδιανίτισσες), σκοτώθηκαν πάνω από 24.000 Εβραίοι άνδρες από συγγενείς τους,
Όνομα: Φινεύς
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'φίνις΄'η 'φήνη' που σημαίνει γυπαετός.©2021 names-n-gifts.com - Επικοινωνία