Εορτές 12 Μαΐου: Αγία Δομιτίλλα Αγία Καλλίτροπος Άγιος Επιφάνιος Επιφανία Καλλίτροπος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Παγκράτιος o Μάρτυρας Άγιος Γερμανός Άγιος Γερμανός Άγιος Ευθύμιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Άγιος Θεοφάνης Άγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας εκ Σερρών Άγιος Φίλιππος ο Αργύριος Όσιος Θεόδωρος ο εν Κυθήροις ασκήσας
Εορτές 15 Αυγούστου 2021 <> 
Κύριες Εορτές
Ο Άγιος μάρτυς Ταρσίζιος, μαρτύρησε στη Ρώμη, σε πολύ νεαρή ηλικία, τον καιρό που ήταν αυτοκράτορες, ο Ουαλεριανός και Γαλιηνός (257 μ.Χ.). Ήταν μαθητής του Αγίου Ιερομάρτυρος Στεφάνου, επισκόπου Ρώμης. Στο δρόμο όμως, τον κύκλωσαν ειδωλολάτρες και του ζητούσαν επίμονα να τους παραδώσει αυτό που κρατούσε στο στήθος του. Ο Ταρσίζιος αρνήθηκε σθεναρά και τότε αυτοί τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου.
Όνομα: Ταρσίζιος
Ετυμολογία:
15 Αυγούστου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Γιορτή των αρχαίων χθονίων θεοτήτων. (Χθών=η επιφάνεια της γης)
Ο Άδης με τον τρικάφαλο Κέρβερο
Αρχαία Ελληνική θεότητα. Παιδί του Κρόνου και της αδελφής του Ρέας (δεύτερο θείο ζεύγος).
Θεός και Βασιλιάς του κάτω κόσμου μέ δύο περιοχάς, Ηλύσια πεδία και Έρεβος.
Ο Ερμής πήγαινε τις ψυχές στην Αχερουσία λίμνη, όπου τις παρελάμβανεν ο Χάρος.
Όνομα: Άδης
Ετυμολογία: ᾍδης= Αόρατος: Λέξη αρχαία ελληνική που αποτελείται από το α- στερητικό, πρόθεμα που δηλώνει έλλειψη, απουσία, στέρηση και ἰδεῖν απαρέμφατο του β’ αορίστου εἶδον του ρήματος ὁράω-ῶ = βλέπω
Όνομα: Ελώνα
Ετυμολογία: Θεοτοκωνύμιο, όνομα της Παναγίας.
Όνομα: Ηλιοστάλακτη
Ετυμολογία: Από τον Ήλιο και τη λέξη σταλακτίτης. Μεταφορικά χρησιμοποιείται η κατάληξη 'στάλακτη" για να δώσει δροσιά στην ζεστή ακτίνα του ήλιου.
15 Αυγούστου > Κοίμησις της Θεοτόκου
Γιά εορταστικές ημερομηνίες πηγαίνετε στο ονομα Μαρία.
Όνομα: Θεοτόκης
Ετυμολογία: Από το Θεοτοκωνύμιο Θεοτόκος, που περιγράφει ην Παναγία,
15 Αυγούστου > Κοίμησις της Θεοτόκου
Γιά εορταστικές ημερομηνίες πηγαίνετε στο ονομα Μαρία.
Όνομα: Θεοτόκος
Ετυμολογία: Θεοτοκωνύμιο, από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'θεός' και 'τίκτω'=γεννώ και σημαίνει αυτήν που έτεκε, γέννησε τον Θεό.
Όνομα: Καθολική
Ετυμολογία:
15 Αυγούστου > Κοίμησις της Θεοτόκου
Marica Henryk Siemiradzki Lviv
Νύμφη μητέρα του Λατίνου από τον βασιλιά του Λατίου, Φαύνο και κατ' επέκταση μητέρα των Λατίνων.
Όνομα: Μαρίκα
Ετυμολογία: Υποκοριστικό της Μαρίας, αλλά και όνομα νύμφης (νεράιδας). Στα Λατινικά σημαίνει 'αστέρι της θάλασσας'
Για τις γιορτές της Παναγίας πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Παναγιώτης
Ετυμολογία: Από το Παναγία και σημαίνει "ο αφιερωμένος στην Παναγία". Ετυμολογικά από τις αρχαίες Ελληνικές λέξει 'παν' και άγιος (από το άγω+ηγούμαι). Το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘ἄγω’ φαίνεται ότι είχε τη σημασία του ηγέομαι - ηγούμαι. Εξ αυτού δε μάλλον προέρχονται στρατιωτικές λέξεις όπως λοχαγός, στρατηγός, άγημα. Και ίσως αυτός να ήταν και ο στόχος των χριστιανικών ιερατείων να δώσουν δηλαδή την εντύπωση ότι οι άγιοι έπαιζαν ρόλο ηγετικό και θα έπρεπε οι πιστοί να τους υπακούουν. Οπότε ‘Πανάγιος’ σήμαινε ηγέτη των ηγετών.
15 Αυγούστου > Σύναξη της Παναγίας της Κανάλας στην Κύθνο
Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύθνου και Σερίφου. Οι ψαράδες την μετεφεςραν στη Κύθνο και έχτισαν μικρό εκκλησακι.
Όνομα: Κανάλα
Ετυμολογία: Θεοτοκωνύμιο, όνομα της Παναγίας,
15 Αυγούστου > Σύναξη της Παναγίας Μαλεβής
Γυναικεία μονή στην Αρκαδία, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και κτισμένη κοντά σε μια από τις κορφές του βουνού Πάρνωνα, τον Μάλεβο από όπου πήρε την ονομασία Μαλεβή.
Όνομα: Μαλεβή
Ετυμολογία: Θεοτοκωνύμιο, όνομα της Παναγίας,
Το εγκαταλελειμμένο σήμερα μοναστήρι της Παναγίας ή Κυρά Ψηλής όπως την ονομάζουν στην Κάλυμνο, δεσπόζει πάνω στο βουνό βόρεια από το Βαθύ.

Όπως λέγεται, κάποιος βοσκός ψάχνοντας ένα κατσίκι του, βρήκε τη σπηλιά και στο εσωτερικό της μια εικόνα της Παναγίας. Ο βοσκός πολλές φορές προσπάθησε να κατεβάσει την εικόνα στο χωριό, αλλά στα μισά του δρόμου αυτή επέστρεφε στη σπηλιά.

Οι ντόπιοι διαμόρφωσαν το σπήλαιο σε εκκλησία και κατέβασαν με λιτανείες την εικόνα στο Βαθύ.

Κάθε χρόνο ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, την ανεβάζουν στο εκκλησάκι της Παναγιάς της Κυρά Ψηλής και αποβραδίς γίνεται ολονύκτιος εορτασμός και μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι.
Όνομα: Κυραψηλή
Ετυμολογία:
Αγιογράφος της εικόνας της Παναγίας του Σουμελά θεωρείται ο Απόστολος Λουκάς. Οι ιερείς που εγκατέλειψαν την περιοχή, μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 έθαψαν μαζί με διάφορα ιερά σκεύη και την εικόνα στην εκκλησία του Αγίου Βαρνάβα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Μετά από συνομιλίες του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Ελευθέριου Βενιζέλου με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού στις 22 Οκτωβρίου του 1931 η εικόνα ήρθε στην Ελλάδα όπου εκτέθηκε για 20 χρόνια στο Μπενάκειο Μουσείο της Αθήνας. Τώρα βρίσκεται στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο
Όνομα: Συμέλα
Ετυμολογία: Από τη φράση "εις του Μελά < στου Μελά". Μελά ονομάζεται το βουνό στην Τραπεζούντα του Πόντου όπου βρίσκεται η Μονή Σιμέλα.
15 Αυγούστου > Παναγιώτα, Η Κοίμηση της Θεοτόκου
Παναγιώτα, Η Κοίμηση της Θεοτόκου
Κατά την παράδοση ο Aρχάγγελος Γαβριήλ πληροφόρησε την Παναγία ότι σε 3 μέρες θα τελείωνε η επίγεια ζωή της. Σύμφωνα πάντα με την παράδοση την τρίτη ημέρα ήταν όλοι οι Απόστολοι (εκτός του Θωμά) στο προσκέφαλο της. Μαζί με τους Αποστόλους ήλθαν και ο Διονύσιος Aρεοπαγίτης, ο Άγιος Iερόθεος ο διδάσκαλος του Διονυσίου, ο Aπόστολος Tιμόθεος, και άλλοι Iεράρχες. Όταν εκοιμήθη, με ψαλμούς και ύμνους την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανή.
Όταν, 3 μέρες μετά, έφτασε και ο Θωμάς, ζήτησε να ανοιχτεί ο τάφος ώστε να προσκυνήσει και αυτός το Σώμα της Θεοτόκου. Όταν άνοιξαν τον τάφο έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι η Παναγία αναστήθηκε σωματικά και ανελήφθη στους ουρανούς.

Σύμφωνα με το έθιμο γιορτάζουν οι παντρεμένες.
Όνομα: Παναγιώτα
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξει 'παν' και αγία (από το άγω) που σημαίνει "η απόλυτα αγία". Το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘ἄγω’ φαίνεται ότι είχε τη σημασία του ηγέομαι - ηγούμαι. Εξ αυτού δε μάλλον προέρχονται στρατιωτικές λέξεις όπως λοχαγός, στρατηγός, άγημα. Και ίσως αυτός να ήταν και ο στόχος των χριστιανικών ιερατείων να δώσουν δηλαδή την εντύπωση ότι οι άγιοι έπαιζαν ρόλο ηγετικό και θα έπρεπε οι πιστοί να τους υπακούουν. Οπότε ‘Παναγία’ σήμαινε ηγέτιδα των ηγετών.
15 Αυγούστου > Στον κατεχόμενο υπό της Τουρκίας Πόντο
Όνομα: Σουμέλα
Ετυμολογία: Θεοτοκωνύμιο, όνομα της Παναγίας από τη φράση "εις του Μελά < στου Μελά". Μελάς ονομάζεται το βουνό στην Τραπεζούντα του Πόντου όπου βρίσκεται η ομώυμη Μονή.
15 Αυγούστου > Στον κατεχόμενο από την Τουρκία Πόντο
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Σουμελάς
Ετυμολογία: Από το Θεοτοκωνύμιο, όνομα της Παναγίας από τη φράση "εις του Μελά < στου Μελά". Μελάς ονομάζεται το βουνό στην Τραπεζούντα του Πόντου όπου βρίσκεται η ομώνυμη Μονή.
Παναγία η Τροοδίτισσα
Πανηγυρίζει την 15ην Αυγούστου ημέρα Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Όνομα: Τροοδία
Ετυμολογία: Προέρχεται από το όνομα Τροοδίτισσα, με το οποίο είναι γνωστό ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Κύπρου, που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1370 μέτρων, στις βουνοκορφές του Τροόδους και αφιερωμένο στην Παναγία.
Εορτές ©ΤΕΗ
15 Αυγούστου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Γιορτή των αρχαίων χθονίων θεοτήτων. (Χθών=η επιφάνεια της γης)
Αναφέρεται ως χθόνια θεότητα, ταυτόσημη με τον Ερμή, τον Ευβουλέα και τον Δία τον Σκοτίδα.

Είναι πιθανόν αυτός και ο Αγαμήδης ο αρχιτέκτων να είναι το ίδιο πρόσωπο.
Όνομα: Αγαμήδης
Ετυμολογία: Από το άγαν (πάρα πολύ) και μήδομαι "αυτός που σκέπτεται και επινοεί υπερβολικά". Με άλλα λόγια ο πολύ ευφυής και συνετός.
Άλλες Εορτές
15 Αυγούστου > Δέσποινα, Η Κοίμηση της Θεοτόκου
Δέσποινα, Η Κοίμηση της Θεοτόκου
Κατά την παράδοση ο Aρχάγγελος Γαβριήλ πληροφόρησε την Παναγίαα ότι σε 3 μέρες θα τελείωνε η επίγεια ζωή της. Σύμφωνα πάντα με την παράδοση την τρίτη ημέρα ήταν όλοι οι Απόστολοι (εκτός του Θωμά) στο προσκέφαλο της. Μαζί με τους Αποστόλους ήλθαν και ο Διονύσιος Aρεοπαγίτης, ο Άγιος Iερόθεος ο διδάσκαλος του Διονυσίου, ο Aπόστολος Tιμόθεος, και άλλοι Iεράρχες. Όταν εκοιμήθη, με ψαλμούς και ύμνους την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανή.
Όταν, 3 μέρες μετά, έφτασε και ο Θωμάς, ζήτησε να ανοιχτεί ο τάφος ώστε να προσκυνήσει και αυτός το Σώμα της Θεοτόκου. Όταν άνοιξαν τον τάφο έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι η Παναγία αναστήθηκε σωματικά και ανελήφθη στους ουρανούς.

Σύμφωνα με το έθιμο γιορτάζουν οι παντρεμένες.

Η Εκκλησία μας εορτάζει το γεγονός αυτό της κοίμησης στις 15 Αυγούστου.
Όνομα: Δέσποινα
Ετυμολογία: 1.Το πρώτο συνθετικό είναι αγνώστου ετύμου. Το δεύτερο συνθετικό "πότνια" είναι ο θηλυκός τύπος του πόσις (σύζυγος, ο οικοδεσπότης) και σημαίνει " η κυρία του οίκου". 2. Θεοτοκωνύμιο, όνομα της Παναγίας. Αποτελεί προσωνύμιο που δινόταν στις Θεές των Ελλήνων και από εκεί μεταφέρθηκε στην Παναγία.
Στα παλιά τα χρόνια της Ενετοκρατίας (1489-1571), η Παναγία του Κύκκου, ονομάζονταν Παναγιά της Βροχής, έτσι οι καλόγεροι συνήθιζαν να λιτανεύουν την εικόνα ανεβάζοντάς την στην κορυφή του βουνού όπου την τοποθετούσαν σε ξύλινο θρόνο (θρονί) και τελούσαν σχετική παράκληση.

Το ξύλινο λιτό και απέριττο θρονί έχει σήμερα αντικατασταθεί από ένα επιβλητικό, πολυτελές και πανάκριβο οικοδόμημα που φαίνεται στην φωτογραφία.
Όνομα: Θρόνος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘θράω’=καθίζω, παράγωγα του οποίου είναι ο θρόνος=κάθισμα, έδρα συνήθως με υποπόδιο, το θρανίο και άλλα.
15 Αυγούστου > Κοίμησις της Θεοτόκου
Όνομα: Μαντόνα
Ετυμολογία: Από το Ιταλικό 'Madonna' που σημαίνει ‘Κυρία’, μια σεβάσμια προσφώνηση για την Παναγία.
15 Αυγούστου > Κοίμησις της Θεοτόκου.
Ημέρα μνήμης του θανάτου της. Σύμφωνα με το έθιμο γιορτάζουν οι παντρεμένες Μαρίες
Όνομα: Μαρία
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο όνομα Marjam που χρησιμοποιήθηκε για να αποδοθεί το αραμαϊκό όνομα της Παναγίας «Μαργιάμ» που σημαίνει 'πικροφέρουσα'. Επίσης υπάρχει αρχαίο Ελληνικό (Μινωικό) όνομα ΜΑΙΡΑ, που μπορεί να επροφέρετο Μαίρα, Μαίρη ή Μάϊρα. Όνομα πανάρχαιο Ελληνικό. Το Εβραϊκό όνομα Μαρία κατά τον καθηγητή κ. Θεοφανίδη είναι παράγωγο του αρχαίου μυθολογικού και Ομηρικού ονόματος ΜΑΙΡΑ ή ΜΑΡΙΑ (Ιλιάδα Σ48, Οδύσσεια λ326, Παυσανίας κ.λ.π ) . Το όνομα Μαίρα ή Μαρία έχει ως ρίζα το αρχαίο ελληνικό ρήμα μαρμαίρω που σημαίνει την λάμπουσα, την ακτινοβολούσα.(Oμηρικόν λεξικό Ε.Κοφινιώτου ) Μαρ - μαίρω = λάμπω, ακτινοβολώ. Μαρία, η λάμπουσα η ακτινοβολούσα.
Γιορτές της Παναγίας
Όνομα: Μάριος
Ετυμολογία: Θεωρείται ο αρσενικός τύπος του ονόματος Μαρία που είναι το εξελληνισμένο όνομα Marjam που χρησιμοποιήθηκε για να αποδοθεί το Αραμαϊκό όνομα της Παναγίας «Μαργιάμ» που σημαίνει «πικροφέρουσα». Για περισσότερες πληροφορίες πηγαίνετε στο όνομα Μαρία. Όμως το όνομα αυτό σαν Λατινικό προϋπήρχε της Παναγίας και προέρχεται από το Λατίνο θεό του πολέμου 'Mars' (αντίστοιχος του Θεού Άρη του Ελληνικού Πανθέου) και σημαίνει τον ανδροπρεπή και αποφασιστικό. Άλλη πιθανή εκδοχή είναι ότι μπορεί να προέρχεται από τη Λατινική λέξη 'mare'=θάλασσα Η κατάληξη '-ανός' φανερώνει αυτόν που κατάγεται από τον Μάριο.
Από τον τόπο προέλευσης της εικόνας
Όνομα: Αθηνά
Ετυμολογία: Από το όνομα της θεάς της σοφίας, Αθηνάς.
Θεοτοκωνύμιο, όνομα της Παναγίας.

Μια εικόνα της Παναγίας ανακαλύφθηκε σε μια πλαγιά του όρους Τρόοδος της Κύπρου οπότε ονομάστηκε Τροοδίτισσα, όπως και το μοναστήρι στο οποίο στεγάζεται. Πήρε και το όνομα ‘Ολυμπία’ αφού γειτνιάζει με την ψηλότερη βουνοκορφή του νησιού, τον Όλυμπο. Επειδή δε θεωρείται ότι η Παναγία αντικατέστησε την Ελληνίδα θεά Αφροδίτη ονομάστηκε και ‘Αφροδίτισσα’.
Όνομα: Αφροδίτη
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό αφρός και το ρήμα δύομαι (αναδύομαι) και σημαίνει "αυτήν που αναδύεται από τους αφρούς".
Όνομα: Κρυσταλλία
Ετυμολογία: Από το κρύσταλλον και σημαίνει "η λαμπερή σαν το κρύσταλλο".
15 Αυγούστου > Σύναξη της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας
Όνομα: Σπήλιος
Ετυμολογία: Είναι ο ταγμένος στην Παναγία του Μεγάλου Σπηλαίου.©2021 names-n-gifts.com - Επικοινωνία