Εορτές 23 Σεπτεμβρίου: Αγία Ραΐς η Παρθένος Άγιος Αδαμνάνος Ίρις Ξάνθιππος Οσία Ξανθίππη Οσία Πολυξένη Πολύξενος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ανδρέας ο μάρτυρας Άγιος Αντώνιος (ή Αντωνίνος) ο γιος του Ιωάννη Άγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος Όσιος Πέτρος μάρτυρας Πρόδρομος
Εορτές 2 Αυγούστου 2021 <> 
Κύριες Εορτές
2 Αυγούστου > Ιουστινιανός ο Β' βασιλεύς
Πρόκειται για τον Ιουστινιανό Β’ τον νέο τον Ρινότμητο, που βασίλευσε από το έτος 685 μ.Χ. έως το έτος 695 μ.Χ. και τάφηκε στους Αγίους Αποστόλους.

Όνομα: Ιούστος
Ετυμολογία: Aπό το Λατινικό 'justus'=δίκαιος. Η κατάληξη '-ιανός' σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Ιούστο
Πρώην αθλήτρια της καλαθοσφαίρισης γεννημένη στις 8 Ιουλίου του 1966

Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Γιασεμή
Ετυμολογία: Από το γνωστό φυτό γιασεμί.
Φαρισαίος νομοδιδάσκαλος και ραββίνος, μέλος του Μεγάλου Συνεδρίου της Ιερουσαλήμ του 1ου μ.Χ. αιώνα. Έδρασε γύρω στο 30 - 40 μ.Χ. την εποχή του Ιησού Χριστού, δηλαδή.

Πληροφοριακά να αναφερθεί ότι αυτοί που οργάνωσαν την σύλληψη και καταδίκη του Ιησού ήταν τα μέλη αυτού του σώματος στην ολότητα τους, ορισμένα εκ των οποίων αγιοποιήθηκαν από την εκκλησία μας κι αυτός είναι ο τρίτος στην σειρά που ανευρίσκω.

Το δε σημαντικότερο είναι ότι αυτός ήταν δάσκαλος και καθοδηγητής του αποστόλου Παύλου, που από μέγας διώκτης του χριστιανισμού, έγινε ξαφνικά στυλοβάτης και μέγας υπερασπιστής του και στο τέλος ανακηρύχθηκε από την χριστιανική εκκλησία ‘απόστολος των Εθνών’.
Όνομα: Γαμαλιήλ
Ετυμολογία: Από τα Εβραϊκά גמל (γκαμάλ)=επενδύω אל (ελ ή ηλ)=Θεός και σημαίνει ο Θεός είναι η επένδυσή μου.
Εορτές ©ΤΕΗ
2 Αυγούστου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία - Ημέρα που σκοτώθηκε ο ήρωας μας
Αγωνιστής της ΕΟΚΑ, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό. Από το χωριό Άχνα, της επαρχίας Αμμοχώστου της Κύπρου, δεκαοκτώ χρονών. Σκοτώθηκε στις 2 Αυγούστου 1958 στην περιοχή της Άχνας, ενώ τοποθετούσε νάρκη. Δόξα και τιμή στον ήρωα μας. Αίσχος στους προδότες του αγώνα.
Όνομα: Γιασεμής
Ετυμολογία: Από το γνωστό φυτό γιασεμί
Άλλες Εορτές
Γιός του Γαμαλιήλ, του σοφού διδασκάλου του Στεφάνου και Βαρνάβα. Βαφτίστηκε στα είκοσι του από τον Παύλο. Ωραίος και ενάρετος, σοφός νέος. Μετά από καιρό κοιμήθηκαν και οι δύο ευσεβώς και οσίως όπου έθαψαν και των δύο τα λείψανα, δίπλα από τα λείψανα του Αγίου Στεφάνου και του Νικόδημου, φίλου του Αποστόλου Παύλου. Δεν έχουμε άλλες αναφορικές πηγές εις το όνομα του.
Όνομα: Αβελβούλ
Ετυμολογία:
Δεν βρήκαμε πληροφορίες
Όνομα: Φωκίων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα φώκω που σημαίνει ξεροψήνω, οπότε εννοεί τον ξεροψημένο. Στην Κυπριακή διάλεκτο η φράση 'έδωκέν του φώκο' σημαίνει 'του έβαλε φωτιά'.
Γνωστή στην Κύπρο και σαν Αγία Φωτού η θαυματουργός.
Σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο από απλοϊκούς, αλλά ευλαβείς γονείς. Από μικρούλα η Φωτού ξεχώριζε από τις συνομήλικες της για την καλοσύνη της, το φέρσιμο της, την προθυμία της να εξυπηρετήσει τους άλλους, την αρετή της. Τα μεγάλα της φωτεινά μάτια καθρέφτιζαν τον πλούτο της καρδιάς της και σκόρπιζαν παντού την εμπιστοσύνη, τη χαρά.
Το ασκητήριο της αγίας Φωτεινής υπάρχει και σήμερα και βρίσκεται στο χωριό άγιος Ανδρόνικος. Σ' αυτό μπαίνει ένας από μια στενή είσοδο και καταβαίνει από μια σκάλα φτιαγμένη από εγχώριες πέτρες και που έχει 23 σκαλοπάτια. Πιστεύεται ότι θεραπεύει τα οφθαλμικά νοσήματα και το σπήλαιο της στα μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς χρησιμοποιήθηκε και ως ναός.
Όνομα: Φωτεινή
Ετυμολογία: Από το επίθετο φωτεινή και σημαίνει "λαμπερή, γεμάτη φως".©2021 names-n-gifts.com - Επικοινωνία