Εορτές 14 Ιουνίου: Ελισσαία Προφήτης Ελισσαίος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Μεθόδιος Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Αγία Φιλίππα η Ομολογήτρια Οσία Ιουλίττα Όσιος Νήφων Ο Αθωνίτης
Έρις
Έρις > Σημαντικά Πρόσωπα (3)
Θεά της ζήλιας, της διχόνοιας και του τσακωμού. Κόρη του Χάους και της Νύκτας και αδελφή του στυγερού Μόρου, του Θανάτου, του Ύπνου, του Μώμου, του Γήρα, των Μοιρών, της Νέμεσης, της Απάτης και της Φιλότητας. Μητέρα του Πόνου, του Όρκου, της Λήθης, της Πείνας, των Ωδίνων, των Συμπλοκών, των Μαχών, των Φόνων, των Ανδροσκοτωμών, των Φιλονικιών, των Ψευδολογιών, των Διαφωνιών, της Κακονομίας και της Άτης.
Είναι πασίγνωστη για την εκδικητικότητα της και τις ραδιουργίες της και αυτό φαίνεται στην περίπτωση που δεν την κάλεσαν στο γάμο του βασιλιά της Αίγινας Πηλέα με τη Νηρηίδα Θέτιδα όπου παρευρίσκονταν οι όμορφες Ελληνίδες θεές, και θεότητες, όπου εμφανίσθηκε ακάλεστη και με σατανικά γλυκό χαμόγελο κύλησε, χωρίς να την προσέξει κανένας, ένα περίτεχνο χρυσό μήλο που έγραφε «Για την Ομορφότερη» (τῇ καλλίστῃ) προκαλώντας έτσι φιλονικίες αφού όλες οι πανέμορφες θεές και θεότητες το διεκδίκησαν.
Ως γνωστό αυτό το μήλο αποκαλέστηκε «το μήλο της έριδος» το οποίο ο Πάρης πρίγκιπας της Τροίας έδωσε στην Αφροδίτη. Τη φράση αυτή χρησιμοποιούμεν μέχρι σήμερα όταν θέλουμε να πούμε για κάτι που όλοι το θέλουν και καταλήγουν σε φιλονικίες για να το αποκτήσουν.
Η ιστορία όμως αυτή έχει ακόμη ένα πολύ σημαντικό δίδαγμα. Οι τρείς θεές που απέμειναν στην διεκδίκηση του μήλου της Έριδος είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν στον Πάρη πριν αυτός πάρει την απόφαση του.
Η Ήρα του έταξε να τον κάνει ένα δοξασμένο βασιλιά και μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή,
Η Αθηνά του έταξε να γίνει ένας σοφός βασιλιάς και κορυφαίος τεχνίτης, και
Η Αφροδίτη του έταξε το εύκολο υλικό κέρδος και την πιο όμορφη θνητή για σύντροφο του.
Ὁ Πάρης το έδωσε στην Αφροδίτη, που μετά από χρόνια τηρώντας την υπόσχεση της τον έστειλε στην Σπάρτη όπου έκλεψε από τον βασιλιά Μενέλαο όχι μόνο την σύζυγο του, την Ωραία Ελένη, αλλά και όλους τους θησαυρούς του, καταλήγοντας στο δικό του θάνατο του και στην ολοκληρωτική καταστροφή της οικογένειας του και της πατρίδας του Τροίας.
Εορταστικές Ημερομηνίες
Πληροφορίες για το όνομα Έρις
Ετυμολογία:
Αντίστοιχο Ανδρικό:
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Έρη, Έριδα
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό Ελληνικό
Υποκατηγορία: Θεότητα
Κατάλογος:
Ερινύα Έρινυης Έριξις
«
Έρις
»
Ερισθένεια Ερισύχθονας ΕρισύχθωνΆλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Αδελφή του Άρη.
2
Σύζυγος του Τελαμώνα βασιλιά της Σαλαμίνας, μητέρα των Τεύκρου και Αίαντα.
©2021 names-n-gifts.com - Επικοινωνία