Εορτές 23 Απριλίου: Αγία Πολυχρονία Άγιος Θέρινος Άγιος Πρωτολέων Θερινή Πρωτολεώνη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: Μούσα
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Αθανάσιος ο από μάγων Άγιος Ακίνδυνος Άγιος Ανατόλιος ο στρατηλάτης Άγιος Ανεμπόδιστος Άγιος Αφθόνιος Άγιος Γεώργιος ο Κύπριος ο Νεομάρτυρας Άγιος Γλυκέριος ο γεωργός Άγιος Δονάτος Άγιος Θηριανός Άγιος Νεομάρτυς Λάζαρος από τη Βουλγαρία Άγιος Ουαλέριος ο Μάρτυρας Άγιος Πηγάσιος Μελπομένη η Μούσα Όσιος Γεώργιος του Σενκούρσκ Πολύμνια η Μούσα
Βιόλα
Βιόλα > Σημαντικά Πρόσωπα (3)
Δεν είμαι βοτανολόγος ούτε ανθοπώλης και πάντα στο μυαλό μου ήταν μπλεγμένα οι μενεξέδες, τα ία, οι βιολέτες, οι βιόλες και τα γιούλια.

Ψάχνοντάς το λίγο κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μάλλον πρόκειται για το ίδιο άνθος που στην αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν, ίον το εύοσμον. Κάποια στιγμή εμείς το ξεχάσαμε και μας το θύμισαν οι Τούρκοι σαν μενεξέ και οι Ιταλοί σαν βιολέτα και βιόλα. Νεότερα λεξικά αναφέρουν δε ότι το γιούλι θεωρείται σαν το υποκοριστικό του αρχαιοπρεπούς ‘ίου’ ('ία' των σταυρόλεξων).

Στην αρχαία πατρίδα μας, ήταν ένα από τα σύμβολα της θεάς Αθηνάς που εξέφραζε την αγάπη, την αθωότητα και τη σεμνότητα και εμβληματικό άνθος της θεάς Αφροδίτης και του γιου της Πρίαπου, θεού της γονιμότητας και των κήπων.
Εορταστικές Ημερομηνίες
15 Μαΐου Βιόλα ©ΤΕΗ – Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία που οι Σπαρτιάτες γιόρταζαν την θνήσκουσα και αναγεννώμενη βλάστηση. Κύρια Εορτή
Πληροφορίες για το όνομα Βιόλα
Ετυμολογία: Από το λατινικό viola και σημαίνει "γιούλι".
Αντίστοιχο Ανδρικό: Βιόλας
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκι, Βιολάκι, Βιολίτσα, Λάκι, Λίτσα
Κατηγορία: Ξενικό
Υποκατηγορία: Άνθη Λατινικό
Κατάλογος:
Ἀβιόδωρος Ἀβιοκρίτη Ἀβιόκριτος
«
Βιόλα
»
Βιολάνθη Βιολάνθης Βιολέτα



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Έγχορδο μουσικό όργανο λίγο μεγαλύτερο από το βιολί, αλλά με βαρύτερο ήχο. Το δοξάρι του είναι καμωμένο από τρίχες ουράς αλόγου.
2
Βγαίνει, τουλάχιστο στη Λάρνακα, συνήθως τον Αυγουστο σε αβαθή νερά για να γεννήσει.
©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία