Εορτές 20 Απριλίου: Άγιος Θεότιμος Επίσκοπος Ρουμανίας Άγιος Ζακχαίος Άγιος Ροβέρτος Άγιος Σουλπίκιος Ζακχαία Ιωασαφίνα Όσιος Ιωάσαφ ο Μετεωρίτης Ροβέρτα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: Σουλπικία
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Αναστάσιος Ιερομάρτυρας Άγιος Βίκτωρ Άγιος Γαβριήλ ο Μάρτυρας Άγιος Ζωτικός Άγιος Ιωάσαφ Άγιος Ιωάσαφ Άγιος Καισάριος Άγιος Νικόλαος Επίσκοπος Αχρίδος και Ζίτσης Βοία Όσιος Αθανάσιος κτήτωρ Μονής Μετεώρου Όσιος Αλέξανδρος εκ Ρωσίας Όσιος Θεόδωρος ο Τριχινάς Όσιος Ιωάννης ο Παλαιολαυρίτης
Ουρανός
Ουρανός > Σημαντικά Πρόσωπα (2)
Ο Κρόνος επιτίθεται στον Ουρανό
Γιος της Γαίας που παρόλο που κοιμόταν δίπλα στον Έρωτα έμεινε έγκυος χωρίς γονιμοποίηση. Είναι πρώτος που γεννήθηκε, γι’ αυτό αποκαλείται και Πρωτόγεννος, και είναι επίσης το πρώτο αρσενικό στοιχείο της γης.

Είναι ο πρώτος θεός των Ελλήνων που με τη Γαία έκαναν πολλά παιδιά, αλλά όλα τα έχωνε στα Τάρταρα, επειδή φοβόταν ότι κάποιος θα του έπαιρνε την εξουσία.

Γεννήθηκαν πρώτα οι Εκατόγχειρες, Βριάρεως (ή Αιγαίων), ο Κόττος και ο Γύγης.

Ακολούθησαν οι Κύκλωπες, Άργης, Βρόντης και Στερόπης (ή Αστερόπης).

Μετά ήρθαν οι Τιτάνες ο Ωκεανός, η Τηθύς, ο Κόιος, η Φοίβη, ο Υπερίωνας, η Ευρυφαέσσα (ή Θεία), ο Κρείος (ή Κριός), ο Ιαπετός, η Θέμις, η Μνημοσύνη, ο Κρόνος και η Ρέα.

Θυμωμένη και απελπισμένη η Γαία που έχανε τα παιδιά της, δημιούργησε ένα ατσάλινο δρεπάνι που το ‘δωσε στα παιδιά της για να σκοτώσου τον πατέρα τους. Το δύσκολο και τολμηρό αυτό έργο ανέλαβε ο Κρόνος που μια στιγμή που κοιμόταν ο Ουρανός του επιτέθηκε αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να τον ευνουχίσει. Ο Ουρανός κατάφερε να διαφύγει τραυματισμένος αφήνοντας έτσι την εξουσία στον Κρόνο.

Με το αίμα που έπεσε στη γη και στη θάλασσα γεννήθηκαν η Αφροδίτη, οι Ερινύες Αληκτώ, Μέγαιρα και Τισιφόνη, και πέραν από 100 Γίγαντες, μεταξύ των οποίων οι Αγασθένης, Άγριος, Άθως, Αλκυονεύς, Άλπος, Βέσβικος, Αστραίος, Δαμάσης, Έμφυτος, Εγκέλαδος, Εφιάλτης, Εύβοιος, Εύφορβος, Ευρύαλος, Ευρυμέδων, Εύρυτος, Γρατίων, Ιππόλυτος, Οπλάδαμος, Υπέρβιος, Ιαπετός, Χθόνιων, Κλυτίος, Κόιος, Μίμας, Ορανίων, Ότος, Παγκράτης, Πάλλας, Πέλορος, Πολυβότης, Πορφυρίων, Φοίκος, Θεοδάμας, Φεομίσης, Θοών, Θούριος και Τυφών,

και οι Μελιάδες νύμφες, Αδράστεια, Αρέθουσα, Βριθώ, Γλαύκη, Ελίκη, Ίδη (ή Νίδα ή Είδη), Κελαινώ, Κρίμη και Κυνόσουρα.
Εορταστικές Ημερομηνίες
Πληροφορίες για το όνομα Ουρανός
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'ουρανός' και σημαίνει "αυτόν που προέρχεται από, ή ανήκει ή αναφέρεται στον ουρανό". Μεταφορικά εννοεί τον εξαίσιο, τον θαυμάσιο.
Αντίστοιχο Γυναικείο: Ουρανία
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Ουράνης, Ουρανιάκης, Ουράνιος, Ουρανός, Ράνιος
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία:
Κατάλογος:
Ουμβέρτος Ουρανία Ουρανός
«
Ουρανός
»
Ουρβανή Ουρβανός Ούρειος



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία