Εορτές 6 Δεκεμβρίου: Άγιος Αέρος ο επίσκοπος Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας Άγιος Νισέρ Αερία Νικολία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: Άκαστος Άκτωρ Αλιμήδης Αλιόπη Αλιόπης Αλίσα Αμεινικλής ο Κορίνθιος Αμύρα Άμυρος Αμφίαλος Αμφιαράη Αμφιάραος Αμφιδάμα Αμφιδάμας Αργοναύτη Αργοναύτης Άργος των Θεσπιών Αστακός Ασωπογείτα Ασωπογείτων Ασωπογένη Ασωπογένης Ασωποδάρη Ασωπόδαρος Αυγεία Αυγείας ο Αργοναύτης Αχελώος Αχέρων Βούτης Ελλιμένια Ελλιμένιος Ευμάχη Εύμαχος ο Ρόδιος Ευρύαλος Ζήτης Ίδμων Ιππηγέτη Ιππηγέτης Καινέας Κάλαϊς ο Θράκας Κήυξ Κλυτίος Κνήμος ο Λακεδαιμόνιος Λαέρτη Λαέρτης Μαρέα Μόψος Ναυσικά Νικόλοχος Νωνάς Νώνη Περικλυμένη Περικλύμενος Πηνειός Πηνελάη Πηνέλεως Πολυδεύκη Πολυδεύκης Πολύφημος Πρίασος ο Αργοναύτης Προφάντα Πρόφαντος Πυθέας ο Μασσαλιώτης Τορπιλία Τορπίλιος Ύλας Υψιπύλη Υψίπυλος Φέρεκλος Χαριστή Χάριστος Ώανις Ωγενή Ώγενος Ωερόης
Άλλες Σημερινές Εορτές: Όσιος Αντώνιος ο «ἐν Σιήσκῳ» Όσιος Νείλος ο Νέος και θαυματουργός Άγιος Νεομάρτυς Νικόλαος Καραμάνος ή Κασσέτης
Άγιος Φώτιος ο Μέγας
Φωτεινός > Σημαντικά Πρόσωπα (14)
Γεννήθηκε το 810 μ.Χ. (κατά άλλους το 820 μ.Χ.) στην Κωνσταντινούπολη από επιφανή οικογένεια, που αγωνίσθηκε για την τιμή και προσκύνηση των εικόνων.

Ο Φώτιος φανατικός όντας ο ίδιος εικονολάτρης, πολέμησε τους εικονομάχους.

Με την ίδια αποφασιστικότητα αντιμετώπισε τον μανιχαϊσμό. Ο μανιχαϊσμός δημιουργήθηκε από τον Πέρση Μάνη ή Μανιχαίο που είχε ασπασθεί τον Χριστιανισμό, αλλά μετά ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος ήταν ο μέγιστος των προφητών. Ο ηθικός κώδικας του περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, αυστηρή μονογαμία, χορτοφαγική διατροφή και πλήρη αποκήρυξη της βίας, της πορνείας, του ψέματος, της υποκρισίας, της ειδωλολατρίας και της μαγείας. Άξιο αναφοράς είναι ότι ο Άγιος Αυγουστίνος ήταν για 9 χρόνια υποστηρικτής του Μάνη.

Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέμα του filioque (φιλιόκβε) (Από τις λατινικές λέξεις ‘filius’=υιός και ‘que’= και, και σημαίνει ‘και του υιού’) και του σχίσματος του 867 μ.Χ. των δυο εκκλησιών που ακολούθησε και είναι γνωστό σαν Φώτειο σχίσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ο πρώτος σημαντικός θεολόγος και ιεράρχης που κατηγόρησε τη Ρώμη για την εισαγωγή του filioque. Το σχίσμα του 867 ή Φώτειο σχίσμα ή μικρό σχίσμα, ήταν το πρώτο σχίσμα μεταξύ των χριστιανικών πατριαρχείων της ανατολής και της δύσης, με την σύγκρουση να επικεντρώνεται ανάμεσα στον πατριάρχη Φώτιο Α´ της Κωνσταντινούπολης (μετέπειτα Άγιος Φώτιος των ορθοδόξων) και τον πάπα Νικόλαο Α´ της Ρώμης (μετέπειτα Άγιος Νικόλαος των καθολικών).

‘Έτσι για να ξεκαθαρίσουμε, αν καταλάβαμε καλά τη διαφορά, οι μεν ορθόδοξοι διατείνονται ότι το άγιο πνεύμα εκπορεύεται από το Θεό Πατέρα (εκ του πατρός) ενώ οι καθολικού από τον Πατέρα και τον Γιό (εκ του πατρός και του υιού).

Ο Άγιος Φώτιος κοιμήθηκε οσίως το έτος 891 μ.Χ. όντας εξόριστος στην ιερά μονή των Αρμενιανών.

Το 'flioque' σχηματικά
Απολυτίκιο
Τῆς σοφίας ἐκφάντωρ λαμπρὸς γενόμενος, Ὀρθοδοξίας ἐδείχθης θεοπαγῆς προμαχών, τῶν Πατέρων καλλονὴ Φώτιε μέγιστε, οὐ γὰρ αἱρέσεων δεινῶν, στηλιτεύεις τὴν ὀφρύν, Ἐώας τὸ θεῖον σέλας, τῆς Ἐκκλησίας λαμπρότης, ἣν διατηρεῖ Πάτερ ἄσειστον.
Εορταστικές Ημερομηνίες
6 Φεβρουαρίου Άγιος Φώτιος ο Μέγας Άγιος Φώτιος ο Μέγας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κύρια Εορτή
Πληροφορίες για το όνομα Φωτεινός
Ετυμολογία: Από το επίθετο "φωτεινός" και σημαίνει "λαμπερός, γεμάτος φως".Κατά μια άλλη έννοια καθαρός, αυτός που έχει προφητικές ικανότητες.
Αντίστοιχο Γυναικείο: Φωτεινή
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Φανάκης, Φάνος, Φανούλης, Φίφης, Φιφής, Φώτας, Φώτης, Φωτινός, Φώτιος, Φώτιστος, Φώτος
Κατηγορία: Ελληνικό Φυσιογενές Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Άγιος/Αγία Αγωνιστής/Αγνωνίστρια της ΕΟΚΑ
Κατάλογος:
Φώτας Φωτειάννα Φωτεινή
«
Φωτεινός
»
Φώτης Φώτης ΦωτιανόςΆλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Κύπριος Άγιος. Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες.
2
Ο Άγιος Φωτεινός ήταν ο πρωτότοκος υιός της Αγίας Φωτεινής και μαρτύρησε δια σπάθης.
Απολυτίκιο
3
Μαρτύρησαν όλοι στα χρόνια του βασιλιά Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.) και ήταν στρατιώτες, που διέμεναν στην Απάμεια της Βιθυνίας του Πόντου.

Όταν πέρασε από εκεί ο Μαξιμιανός, καταγγέλθηκαν ότι ...
Απολυτίκιο
4
Αγωνιστής της ΕΟΚΑ, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό και την ένωσή της με την Ελλάδα.
Πίττας Φώτης Γεννήθηκε στο χωριό Φρέναρος, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 28 Φεβρουαρίου 1 ...
5
Ηπειρώτης που αναφέρεται από το Θουκιδίδη
6
Κύπριος Άγιος, ένας από τους 300 Αλαμάνους. Ασκήτεψε κοντά στο αρχαίους Χύτρους (σημερινή κατεχόμενη, από την Τουρκία, κωμόπολη Κυθρέα) όπου υπάρχει ερειπωμένος ναός στο όνομα του.
7
Ασκήτεψε στη μονή Γιούρεβ του Νόβγκοροντ και κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1838 μ.Χ.
8
Οι Άγιοι Φώτιος και Κύριλλος μάλλον άνηκαν στους 152 Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί με τον Άγιο Αρχέλαο.
10
Απεβίωσε ειρηνικά.
Απολυτίκιο
11
Μέλος μεγάλης ομάδας που κατάστρεφαν και συνέτριβαν ελληνικούς ναούς, βωμούς και αγάλματα.
12
Μαρτύρησαν τον 2ο μ.Χ. αιώνα
13
Συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν για καταστροφή Ελληνικών ιερών, ναών, βωμών και αγαλμάτων
©2023 names-n-gifts.com - Επικοινωνία