Εορτές 24 Μαΐου: Οσία Παλλαδία Φήστα Φήστος Χριστιανή Χριστιανός
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Μαρκιανή Αγία Σωσάννη η μάρτυρας Άγιος Θεοδωρίσκος Άγιος Θεόδωρος Άγιος Ιωάννης Άγιος Καλλίνικος ο μάγος Άγιος Κυριακός εξ Ευρύχου Κύπρου Άγιος Κυριάκος το Νήπιο Άγιος Μαρκελίνος Αγιος Μελέτιος ο Στρατηλάτης Άγιος Μερκούριος Άγιος Φαύστος Όσιος Ρωμύλος Όσιος Φωτεινός
Άγιος Κάντοκ
Κάντοκ > Σημαντικά Πρόσωπα (1)
Καταγόταν από ευγενική οικογένεια της Ουαλίας. Η ιεραποστολική του δράση επεκτάθηκε πέραν της Ουαλίας μέχρι την Κορνουάλη, τη Σκωτία και την Ιρλανδία. Μια φορά, κυνηγημένος από ένα ένοπλο, εχθρικό χοιροβοσκό κρύφτηκε στο δάσος. Από την κρυψώνα του ξεπετάχθηκε ένα αγριογούρουνο που έκανε τρία μεγάλα άλματα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Ο Άγιος το θεώρησε σαν θεϊκό σημάδι και αργότερα έκτισε σε εκείνο το σημείο την περίφημη μονή Λάνσαρφαν (Llancarvan) της Ουαλίας.

Παρατίθεται εδώ μια όμορφη ιστοριούλα που τον αφορά, που μπορεί να είναι και παραμύθι. Λέγεται ότι, σε περίοδο έλλειψης τροφίμων, έσωσε τους συντρόφους του με ένα απλό και έξυπνο κόλπο. Συνέλαβε ένα καλοαναθρεμμένο ποντικό, έδεσε μια άσπρη κλωστή στο πόδι του, και μετά τον άφησε ελεύθερο. Ακολουθώντας το νήμα οδηγήθηκαν σε μια εγκαταλειμμένη αλλά καλά διατηρημένη σιταποθήκη.

Μαρτύρησε το έτος 590 μ.Χ. φονευθείς από Αγγλοσάξονες ειδωλολάτρες, ενώ τελούσε την Θεία Λειτουργία. Οι τελευταίες του λέξεις ήταν: «Αόρατε βασιλεύ, Σώτερ Ιησού, Σε ικετεύω, προστάτευσε τους Χριστιανούς της χώρας μου».
Εορταστικές Ημερομηνίες
Πληροφορίες για το όνομα Κάντοκ
Ετυμολογία: Από τα Ουαλικά και σημαίνει 'μάχη'
Αντίστοιχο Γυναικείο: Υπό διερεύνηση
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Κάκης, Καντοκάκης, Καντοκούλης, Κάντελ, Καντελάκης, Κούλης, Λάκης
Κατηγορία: Ξενικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Άγιος/Αγία Κελτικό
Κατάλογος:
Κανταριώτισσα Κάντια Καντιώ
«
Κάντοκ
»
Καπανεύς Κάπελη ΚάπετοςΆλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
©2022 names-n-gifts.com - Επικοινωνία