Εορτές 17 Μαΐου: Αγία Ιουνία 'Αγιος Ανδρόνικος Άγιος Ιουνίας Άγιος Παμφύλων Άγιος Σολόχων Ανδρονίκη Μαϊδούλφη Μαϊδούλφος Παμφαμήρ Παμφαμήρα Παμφύλη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Αθανάσιος ο Νέος, ο Θαυματουργός Άγιος Νικόλαος εκ Μετσόβου Όσιος Θεοφάνης ο Μυροβλύτης Όσιος Νεκτάριος
Άγιος Τουνόμ
Τουνόμ > Σημαντικά Πρόσωπα (1)
Ο ;Άγιος και στο βάθος, κατά τον εικονογράφο, ο κίονας που εξερράγη.
Σύμφωνα με τους Συναξαριστές, ο Τουνόμ ήταν εμίρης ο οποίος φρουρούσε απλά τη πύλη του παναγίου Τάφου. Το πάσχα του 1579, οι μονοφυσίτες Αρμένιοι δωροδόκησαν έναν Τούρκο διοικητή να μην επιτρέψει στον ορθόδοξο Πατριάρχη να τελέσει τη λειτουργία της αναστάσεως και να επιτραπεί στον Αρμένιο πατριάρχη να μπει στον Τάφο του Χριστού. Μετά από θαύμα το Άγιο Φως εξήλθε από μία κολώνα εκεί και τα κεριά των πιστών άναψαν ξαφνικά. Ο Τουνόμ όντας μάρτυρας αυτού του γεγονότος, έγινε Χριστιανός. Οι Τούρκοι τον σκότωσαν για να μην μαθευτεί το γεγονός. Συμφώνα με άλλη εκδοχή, όταν αντελήφθη το θαύμα αναφώνησε προς τους συγκεντρωμένους: «Αυτή είναι η αληθινή πίστη». Οι Τούρκοι για την αλλαξοπιστία του τον έκαψαν ζωντανό.
Απολυτίκιο
Ὡς ληστὴν μνήσθητί μου Χριστε, κραυγάσαντα τὴν ἐνδεκάτην τὴν ὥραν, καὶ εἰς τὴν πίστιν τοῦ Χριστοῦ προσχωρήσαντα, Εμίρην Τούνομ ἄσμασι Μάρτυρα ὥσπερ ἱερὸν ἐν τῇ ὥρα τῆς ἀφῆς τῶν λαμπάδων τῶν Ορθοδόξων ὑπὸ Φωτὸς τοῦ Ἁγίου στεῤῥῶς, ἀθλήσαντα τιμῶμεν.
Εορταστικές Ημερομηνίες
Πληροφορίες για το όνομα Τουνόμ
Ετυμολογία: Σύγχρονη τουρκική μορφή του ονόματος ‘Τουμεν’ Τουρκομογγολικής προέλευσης που πιθανόν προέρχεται από το κινέζικο ‘μουαν’, ή ‘τουμαν’ και το σύγχρονο περσικό ‘τουμαν’, που όλα έχουν το νόημα ΄μυριάδα’ (10.000).

Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Μύριος.
Αντίστοιχο Γυναικείο: Υπό διερεύνηση
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Μάκης, Τεομάν, Τουμάν, Τουνομάκης
Κατηγορία: Ξενικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Άγιος/Αγία Τουρκικό
Κατάλογος:
Τούλα Τουμαζής Τουμπίας
«
Τουνόμ
»
Τουντζαη Τούρβουσα ΤούρβωνΆλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
©2021 names-n-gifts.com - Επικοινωνία