Εορτές 5 Αυγούστου: Αγία Νόννα Άγιος Ευσίγνιος Άγιος Οσβάλδος της Νορθουμβρίας Ευσίγνια Κατιδιάνος Οσβάλδη Σολέβ
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ευθύμιος Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Άγιος Φαβιανός Άγιος Χρήστος από την Πρέβεζα Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός
Όσιος Ιερώνυμος
Ιερώνυμος > Σημαντικά Πρόσωπα (5)
Ο Όσιος Ιερώνυμος γεννήθηκε το 345 μ.Χ. στο χωριό Στριδώνι της Δαλματίας. Οι γονείς του, για να του προσφέρουν καλύτερη μόρφωη, τον έστειλαν στη Ρώμη.Εκεί βαπτίστηκε, αλλά έπεσε και στη διαφθορά.

Μετά τη Ρώμη επισκέφθηκε τη Γαλλία. Έπειτα επέστρεψε στην Ιταλία και από εκεί πέρασε στην Ανατολή και έφθασε το 373 μ.Χ. στην Αντιόχεια για να συνεχίσει τις σπουδές του. Αφού βέβαια γρήγορα συν ήλθε από τις νεανικές του παρεκτροπές, αποσύρθηκε στην έρημο της Χαλκίδας (στη Συρία) και ζούσε ασκητική ζωή. Αηδιασμένος όμως από τους εκεί υποκριτές μοναχούς επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου γνωρίστηκε με τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό και τον Γρηγόριο Νύσσης και από εκεί επέστρεψε στη Ρώμη, πολύ εκτιμώμενος για την πολυμάθεια του.

Οι σχέσεις του, όμως, με μια πλούσια, αλλά ευσεβή χήρα, την Παούλα, και τις θυγατέρες της, σκανδάλισε τη Ρωμαϊκή κοινωνία και αναγκάσθηκε να φύγει με τη συνοδεία αυτών από τη Ρώμη και να πάει δια της Αντιόχειας στα Ιεροσόλυμα και από κει στη Βηθλεέμ, όπου έκτισαν δύο Μονές, μία ανδρική και μία γυναικεία, στις οποίες και διέμεναν.
Απολυτίκιο
Σοφία καὶ χάριτι κεκοσμημένος λαμπρῶς, ὁσίως ἐβίωσας, ἐν ἐγκρατείᾳ πολλῇ, σοφὲ Ἱερώνυμε· ὅθεν τῆς τοῦ Σωτῆρος, Ἐκκλησίας ἐδείχθης, πάμφωτος λύχνος Πάτερ, ἀρετῶν ταῖς ἀκτῖσι· καὶ νῦν Χριστὸν δυσώπησον, ὑπὲρ τῶν τιμώντων σέ.
Εορταστικές Ημερομηνίες
Πληροφορίες για το όνομα Ιερώνυμος
Ετυμολογία: Από το επίθετο 'ιερός' και το ουσιαστικό 'όνομα' και σημαίνει "αυτός που έχει ιερό όνομα".
Αντίστοιχο Γυναικείο: Ιερωνύμη
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Ιερωνυμάκης, Γερώνυμος, Μάκης, Ρόνης, Ρώνης, Τζερόνιμο
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Άγιος/Αγία Αρχαίος Έλληνας Ολυμπιονίκης Ήρωας/Ηρωίδα Ιστορικός Όνομα συχνό για κληρικούς
Κατάλογος:
Ιέρων Ιέρωνος Ιερωνύμη
«
Ιερώνυμος
»
Ιεσσαί Ιεφθάε ΙεχωνίαςΆλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Ερυθρόδερμος αρχηγός της φυλής των Απάτσι (1826-1909). Tο πραγματικό του όνομα ήταν Γκογιαλέ, που στη γλώσσα των Απάτσι σημαίνει ‘αυτός που χασμουριέται’.

Το όνομα Τζερόνιμο το πήρε μετά που ...
2
Αρχαίος Έλληνας Ολυμπιονίκης από την Άνδρο, νησί του Αιγαίου, στο πένταθλο, όπως το σημερινό αλλά περιλάμβανε τα αθλήματα – άλμα, δίσκο, δρόμο, ακόντιο και πάλη, στην 72η Ολυμπιάδα το 492 π.Χ.
3
(Hieronymus Carl Friedrich von Münchhausen 1720-1797). Γερμανός βαρόνος αριστοκράτης που υπηρέτησε σαν μισθοφόρος αξιωματικός του ρωσικού ιππικού κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου. Οι διηγήσε ...
4
(354 - 250 π.Χ.) Μέγας Έλληνας ιστορικός που, όχι μόνο έγραψε αλλά και έζησε τους πολέμους των Διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σε σχόλιο του ένας Βρετανός ιστορικός είπε ότι αν το έργο του είχε σωθε ...
©2021 names-n-gifts.com - Επικοινωνία