Εορτές 21 Σεπτεμβρίου: Ιωνία Προφήτης Ιωνάς
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Βάσσα Άγιος Κοδράτος ο Απόστολος «ὁ ἐν Μαγνησίᾳ» Άγιος Νέσταβος Άγιος Πλάτων Αϊβαζίδης Άγιος Πρίσκος Μάριος
Διονυσία
Διονυσία > Σημαντικά Πρόσωπα (2)
Αρχαία Ελληνίδα που ανεδείχθη Σταδιονίκης (αγώνας ταχύτητας 187 μέτρων) δύο φορές στα Πύθια και μία στα Ίσθμια.
Εορταστικές Ημερομηνίες
23 Ιουνίου Διονυσία ©TEH - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία - Ημέρα διεξαγωγής των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων που γίνονταν μετά το θερινό ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου) κάθε τέσσερα χρόνια.
Πληροφορίες για το όνομα Διονυσία
Ετυμολογία: Από το όνομα του θεού Διονύσου και σημαίνει "αυτή που σχετίζεται με το θεό Διόνυσο". Το πρώτο συνθετικό ‘Διο’ του ονόματος του σημαίνει γιος του Δία το δε δεύτερο ‘νυσος’ προέρχεται από τις Νύμφες τροφούς που τον παράδωσε ο Ερμής για να τον μεγαλώσουν οι οποίες κατοικούσαν στη Νύσα της Μικράς Ασίας.

Ο Σωκράτης χαριτολογώντας στον Κρατύλο του Πλάτωνα λέει ότι το όνομα σημαίνει αυτόν που δίνει τον οίνο. Και ότι θα μπορούσε να ονομαζόταν και Οιόνους γιατί γεμίζει το μυαλό μας με ‘οίησιν’, δηλαδή φαντασία, στοχασμό, διανόηση και κάμνει πολλούς από τους πίνοντας να νομίζουν ότι έχουν νουν, ενώ δεν έχουν.
Αντίστοιχο Ανδρικό: Διονύσιος
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Διασουνιώ, Διόνη, Διονύσα, Διονυσιάδα, Διονυσιάδη, Διονυσιανή, Διονυσίδη, Διονύσιον, Διονυσίς, Διονυσούλα, Διονυσώ, Διώνη, Διωνυσία, Ντένη, Ντενίζ, Νύσα, Σία, Σίσσυ, Σούλα, Χούγια
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Ολυμπιονίκης/Νεμεονίκης/Ισθμιονίκης κτλ
Κατάλογος:
Δίομος Διονέρα Διόνη
«
Διονυσία
»
Διονυσικλής Διονυσόδοτος ΔιονυσόδωροςΆλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
©2021 names-n-gifts.com - Επικοινωνία