Εορτές 4 Δεκεμβρίου: Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυρας Αγία Χριστοδούλη Άγιος Δάμασος Άγιος Κρίσπος Κρίσπα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Ιουλιανή Άγιος Σεραφείμ ο Νέος Ιερομάρτυρας Άγιος Σεραφείμ, Επίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου Άγιος Χριστόδουλος Όσιος Ιωάννης επίσκοπος Πολυβότου, ο Θαυματουργός Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός Όσιος Κασσιανός Προφήτης Ἀμώς Ωσηέ
Εορτές 23 Δεκεμβρίου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Αγαθοπόδη
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'αγαθός' και 'πους'=πόδι και σημαίνει αυτήν που έχει καλό ποδαρικό.
Άγιοι Δέκα Μάρτυρες που μαρτύρησαν στην Κρήτη
Οι άγιοι Δέκα μάρτυρες που μαρτύρησαν τον 3ο αιώνα μ.Χ., στην Κρήτη ήταν οι Θεόδουλος, Σατορνίνος, Εύπορος, Γελάσιος και Ευνικιανός από τη Γορτυνία της Κρήτης, ο Ζωτικός από την Κνωσό, ο Αγαθόπους από το λιμένα Πανούρμου, ο Βασιλειάδης (ή Βασιλείδης) από την Κυδωνιά, ο Ευάρεστος και ο Μόβιος (ή Πόμπιος, ή Πόντιος) από το Ηράκλειο. Μετά από άγριο μαστίγωμα και λιθοβολισμό, αποκεφαλίσθηκαν.
Όνομα: Αγαθόπους
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'αγαθός' και 'πους'=πόδι και σημαίνει αυτόν που έχει καλό ποδαρικό.
Ο Ευνικιανός μαρτύρησε με άλλους εννέα από τη Γορτυνία της Κρήτης, τον 3ο αι. μ.Χ. Και οι δέκα εργάζονταν με πολύ ζήλο για τη διάδοση του Ευαγγελίου στο νησί. Τους ζητήθηκε να σταματήσουν αλλά αυτοί αρνήθηκαν οπότε αποκεφαλίσθηκαν.

Άλλα δέκα θύματα θρησκευτικού φανατισμού.
Όνομα: Ευνίκης
Ετυμολογία: Από το ευ και το νίκη και σημαίνει "η καλή νίκη".
Μαρτύρησε με άλλους εννέα από τη Γορτυνία της Κρήτης, τον 3ο αι. μ.Χ.. Συνελήφθησαν για προσηλυτισμό και αφού αρνήθηκαν να σταματήσουν θανατώθηκαν.
Όνομα: Εύπορος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ‘ευ’=καλός και ‘πόρος’=άνοιγμα, πέρασμα, έσοδο και σημαίνει αυτόν που έχει αρκετά εισοδήματα για να περνά καλά. Αντίθετο του είναι το άπορος.
Μαρτύρησε δια σπάθης.
Όνομα: Σχίνων
Ετυμολογία: Από το φυτό σχίνος ή μαστιχόδενδρο
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Εύπορη
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ‘ευ’=καλός και ‘πόρος’=άνοιγμα, πέρασμα, έσοδο και σημαίνει αυτήν που έχει αρκετά εισοδήματα για να περνά καλά. Αντίθετο του είναι το άπορη.
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα, παρακαλώ πηγαίνεται στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Νήφουσα
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'νήφω' που σημαίνει είμαι νηφάλια, δεν είμαι μαθυσμένη.
Υπό διερεύνηση
Όνομα: Νήφων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'νήφω' που σημαίνει είμαι εγκρατής και νηφάλιος.

Όνομα: Σχινέα
Ετυμολογία: Από το φυτό σχίνος ή μαστιχόδενδρο
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
23 Δεκεμβρίου > Αναμνηση Των Εγκαινιων Της Αγιας Σοφιας
Όνομα: Σοφία
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό σοφία (πολυμάθεια, βαθιά γνώση). Σύμφωνα με τον Σωκράτη (Πλάτωνος Κρατύλος) ‘σοφία’ σημαίνει ότι εφάπτεται (εγγίζει) την ‘φοράν’ (μετακίνηση). Αφήνει ταυτοχρόνως να νοηθεί ότι δεν είναι και τόσο καθαρή η ρίζα της. Αναφέρεται δε και σε ένα ρήμα που χρησιμοποιούσαν οι ποιητές ‘εσύθη’ για εκείνους που αρχίζουν να προχωρούν γρήγορα. Αυτής λοιπόν της κίνησης ‘επαφήν’ σημαίνει η ‘σοφία’.
23 Δεκεμβρίου > Άγιοι Δέκα Μάρτυρες που μαρτύρησαν στην Κρήτη
Ένας εκ των δέκα αγίων που μαρτύρησαν τον 3ο αιώνα μ.Χ., Συνελήφθησαν για προσηλυτισμό και αφού αρνήθηκαν να σταματήσουν θανατώθηκαν
Όνομα: Γελάσιος
Ετυμολογία: Από το ρήμα γελώ
Άγιοι 10 Μάρτυρες που μαρτύρησαν στην Κρήτη
Ο Ευάρεστος μαζί με άλλους εννέα άγιους, με πολύ ζήλο εργάζονταν για τη διάδοση του Ευαγγελίου στην Κρήτη. Καταγγέλθηκαν στον έπαρχο, που διέταξε να τους μαστιγώσουν, και κατόπιν τους λιθοβόλησαν. Οι γενναίοι μάρτυρες του Χριστού υπέμειναν ηρωικά τα βασανιστήρια. Κατόπιν, με διαταγή του έπαρχου τους αποκεφάλισαν.
Όνομα: Ευάρεστος
Ετυμολογία: Από το ευ και το αρέσκω, ο πολύ αρεστός
23 Δεκεμβρίου > Άγιοι Δέκα Μάρτυρες που μαρτύρησαν στην Κρήτη
Οι άγιοι Δέκα μάρτυρες μαρτύρησαν τον 3ο αιώνα μ.Χ., Συνελήφθησαν για προσηλυτισμό και αφού αρνήθηκαν να σταματήσουν θανατώθηκαν.
Όνομα: Ζωτικός
Ετυμολογία: Από το ζω και την κατάληξη –τικός, αυτός που είναι απαραίτητος για τη ζωή.
23 Δεκεμβρίου > Άγιοι Δέκα Μάρτυρες που μαρτύρησαν στην Κρήτη
Οι άγιοι Δέκα μάρτυρες (Θεόδουλος, Σατορνίνος, Εύπορος, Γελάσιος και Ευνικιανός, από τη Γορτυνία της Κρήτης. Ζωτικός, από την Κνωσό. Αγαθόπους από το λιμένα Πανούρμου. Βασιλειάδης (ή Βασιλείδης) από την Κυδωνιά. Ευάρεστος και ο Μόβιος (ή Πόμπιος, ή Πόντιος) από το Ηράκλειο) κατηγορήθηκαν για προσηλυτισμό, αρνήθηκαν να σταματήσουν και εκτελέστηκαν.
Όνομα: Θεόδουλος
Ετυμολογία: Από το θεός και δούλος που σημαίνει "δούλος του Θεού"
Άγιος Ναούμ ο Θεοφόρος και θαυματουργός
Υπήρξε συνεργάτης των Κυρίλλου και Μεθοδίου, τον 9ο αιώνα (842 μ.Χ.), στους αγώνες τους για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης στη Βουλγαρία. Απέθανε ειρηνικά.
Όνομα: Ναούμ
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα 'נחום' από το ρήμα ‘ναχάμ’ (נחם)= συλλυπούμαι ή παρηγορώ και σημαίνει τον παρηγορητή. Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Παρηγόριος. Εδώ μπορεί να σημειωθεί ότι το όνομα Καπερναούμ σημαίνει το χωριό του Ναούμ.
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες εκτός του οτι υπήρξε έπαρχος Θεσσαλονίκης.
Όνομα: Χρυσόγονος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ‘χρυσούν’=χρυσό και ‘γόνος’, αυτός που προέρχεται από χρυσή γενιά
Πατέρας του Αντίνοου, ενός από τους μνηστήρες της Πηνελόπης.
Όνομα: Εύπορος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ‘ευ’=καλός και ‘πόρος’=άνοιγμα, πέρασμα, έσοδο και σημαίνει αυτόν που έχει αρκετά εισοδήματα για να περνά καλά. Αντίθετο του είναι το άπορος.
Ο Βασιλειάδης καταγόμενος από την Κρήτη μαρτύρησε με άλλους εννέα. Και οι δέκα με πολύ ζήλο εργάζονταν για τη διάδοση του Ευαγγελίου στο νησί. Καταγγέλθηκαν στον έπαρχο Κρήτης, για παράνομες ενέργειες προσηλυτισμού, αρνήθηκαν να σταματήσουν και εκτελέστηκαν.
Όνομα: Βασίλειος
Ετυμολογία: Από το επίθετο βασίλειος,-α, -ον και σημαίνει "αυτός που ανήκει στο βασιλιά".
Ο Όσιος Νήφων είναι άγνωστος στους Συναξαριστές και τα Μηναία. Η ζωή του βρίσκεται στους αρχαίους Κώδικες και μεταγενέστερους, όπως στους Λαυριωτικούς Β81 φ. 1-155,1 23 φ. 228α-278, Λ. 66 φ. 32α -58 και στον Βατοπεδινό 618 φ. 143α-159. Η επιγραφή της βιογραφίας του έχει ως εξής: «Βίος καὶ πολιτεία τοῦ ὁσίου πατρὸς ἡμῶν Νήφωνος τοῦ ἐν Κωνσταντινουπόλει μὲν ἀσκήσαντος, γενομένου δὲ ἐπισκόπου Κωνσταντιανῆς κατὰ Ἀλεξάνδρειαν». Στον Λαυριωτικό Κώδικα Β 81, λέγεται επίσκοπος Αλμυρουπόλεως και ότι απεβίωσε 23 Δεκεμβρίου. Ακολουθία του βρίσκεται στον Κώδικα Δ. δ. II της Κρυπτοφέρης (Βλ. Κατάλογο Roechi σελ. 389). Ελεύθερη απόδοση της ζωής του από το βυζαντινό χειρόγραφο, βρίσκεται στο βιβλίο «Ένας ασκητής Επίσκοπος», έκδοση Ιεράς Μονής Παρακλήτου Ωρωπού (1993 μ.Χ.).
Όνομα: Νήφων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'νήφω' που σημαίνει είμαι εγκρατής και νηφάλιος.
Ο Όσιος Παύλος έζησε στα χρόνια του βασιλιά Λικινίου (307 - 323 μ.Χ.) και ήταν επίσκοπος Νεοκαισάρειας.

Ξακουστός για την αρετή του ο Παύλος, τον κάλεσε ο Λικίνιος με την ελπίδα ότι θα μετέστρεφε το φρόνημά του. Αφού ούτε με απειλές, ούτε με υποσχέσεις κατάφερε να κλονίσει την πίστη του, διέταξε να τον κάψουν με πυρωμένα σίδερα στα χέρια. Κατόπιν τον εξόρισε σε κάποιο φρούριο, κοντά στον ποταμό Ευφράτη, όπου έμεινε μέχρι που κατέβηκε ο Μεγάλος Κωνσταντίνος στην Ανατολή. Τότε απελευθερώθηκε, μαζί με άλλους κρατούμενους και ο Παύλος επανήλθε στην επισκοπή του.

Στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας, έλαβε μέρος και έδειξε τα τραύματά του, τα οποία ο Μέγας Κωνσταντίνος ασπάστηκε. Κατόπιν γύρισε στην επαρχία του, όπου μετά από λίγα χρόνια απεβίωσε ειρηνικά.
Όνομα: Παύλος
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο ρωμαϊκό ψευδώνυμο  'Paulus' =μικρός
Ένας από τους δέκα μάρτυρες που μαρτυρήσαν στην Κρήτη τον 2ο αιώνα. Και οι δέκα με πολύ ζήλο εργάζονταν για τη διάδοση του Ευαγγελίου στο νησί. Καταγγέλθηκαν για παράνομο προσηλυτισμό. Καταδικάστηκαν και τους δόθηκε η ευκαιρία ν α ελευθερωθούν εάν δήλωναν ότι θα σταματούσαν. Δεν δέχτηκαν και εκτελέστηκαν.
Όνομα: Πομπήιος
Ετυμολογία: Από το 'πομπεύω' = θριαμβεύω. Ο θριαμβευτής©2023 names-n-gifts.com - Επικοινωνία