Εορτές 30 Ιανουαρίου: Αγία Αύρα της Όστια Αγία Χρυσή Άγιος Κενσουρίνος Άγιος Μάρτυς Σαβαΐνος Άγιος Μαύρος ο Ρωμαίος Αλτίνα Αλτίνος Αύρας Κενσουρίνα Μάλαμας Μαλαματένια Σαβαΐνη Χρύσης
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Αμανδίνος Άγιος Θεόδωρος ο Χατζής ο Μυτιληναίος Άγιος Θεόφιλος ο Νέος Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Άγιος Μάρτυς Σαβαΐνος Άγιος Πέτρος Βασιλέας των Βουλγάρων Αύρος Βενέριος Ερκούλιος Ιππόλυτος Οσία Πελαγία του Ντιβέεβο Όσιος Ζήνων ο Νηστευτής εκ Κιέβου Παναγία Ευαγγελίστρια της Τήνου Ρούσσος Χριστάλλα
Εορτές 16 Ιουλίου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
16 Ιουλίου > Από το Καθολικό εορτολόγιο. Δεν υπάρχει ορθόδοξος άγιος με αυτό το όνομα.
Όνομα: Ελβίρα
Ετυμολογία: Μάλλον Ισπανική έκδοση Βησιγοτθικού ονόματος από τα Γερμανικά ‘ala’= όλη και ‘wer’=αληθινή και σημαίνει εξ ολοκλήρου γνήσια.
Αγιος Αθηνογένης
Καταγόταν από τη Σεβάστεια της Καππαδοκίας. Στους διωγμούς επί Διοκλητιανού, συνελήφθη με δέκα μαθητές του, τον Ριγίνο, τον Μαξιμίνο, τον Πατρόφιλο, τον Αθηνογένη, τον Αντίοχο, τον Άμμωνα, τον Θεόφραστο, τον Κλεόνικο, τον Πέτρο και τον Ησύχιο, από τον ηγεμόνα Φηλίμαρχο, και αποκεφαλίσθηκαν όλοι.
Όνομα: Αθηνογένης
Ετυμολογία: Από το όνομα της θεάς Αθηνάς και το γένος και σημαίνει "αυτός που κατάγεται από τη θεά Αθηνά".
16 Ιουλίου > Άγιοι Αντίοχος και Κυριάκος ο δήμιος
Ο Άγιος Αντίοχος ήταν αδελφός του Αγίου Πλάτωνα, καταγόταν από την Σεβάστεια της Καππαδοκίας και ήταν γιατρός. Πήγαινε από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό και γιάτρευε τους ασθενείς όχι μόνο κατά το σώμα αλλά και κατά την ψυχή.

Τον συνέλαβε ο ηγεμόνας Αδριανός και αφού τον υπέβαλε σε μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων, τον αποκεφάλισε.

Ο δήμιος όμως, Κυριάκος, που τον αποκεφάλισε είδε να τρέχει από τον λαιμό του αντί για αίμα, γάλα. Τότε και αυτός με θάρρος ομολόγησε τον Χριστό και αποκεφαλίστηκε επί τόπου.
Όνομα: Αντίοχος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'αντιοχεύω'=κινούμαι ενάντια και σημαίνει αυτόν που προβάλλει αντίσταση ή που κάνει αντεπίθεση.
Ιεράρχης που έλαβε μέρος στην Δ' Οικουμενική Σύνοδο το 451 μ.Χ. που συνεκλήθη κατ’ απαίτηση και στην παρουσία της αυτοκράτειρας Πουλχερίας με κύριο θέμα την ανάδειξη της Παρθένου Παναγίας σαν Θεοτόκου, ότι δηλαδή γέννησε τον Θεό και όχι τον Χριστό όπως τότε ήταν ευρέως αποδεκτό.
Όνομα: Ευξίθεος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ‘εύξομαι’=εύχομαι και ΄θεός’ και σημαίνει αυτόν που εύχεται στους θεούς.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Αθηνογένεια
Ετυμολογία: Από το όνομα της θεάς Αθηνάς και το γένος και σημαίνει "αυτήν που κατάγεται από τη θεά Αθηνά".
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Αντιοχίς
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'αντιοχεύω'=κινούμαι ενάντια και σημαίνει αυτήν που προβάλλει αντίσταση ή που κάνει αντεπίθεση.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο.
Όνομα: Ελβίρος
Ετυμολογία: Μάλλον Ισπανική έκδοση Βησιγοτθικού ονόματος από τα Γερμανικά ‘ala’= όλος και ‘wer’=αληθινός και σημαίνει εξ ολοκλήρου γνήσιος.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ευξιθέα
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ‘εύξομαι’=εύχομαι και ΄θεός’ και σημαίνει αυτην που εύχεται στους θεούς.
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Πατροφίλη
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ‘φιλέω – φιλώ’=αγαπώ και ‘πατήρ’ και σημαίνει αυτήν που αγαπά και τιμά τον πατέρα της, τους γονείς της και τους προγόνους της γενικά.
Βοηθός του αγίου Αθηνογένη που μαζί με τους υπόλοιπους βοηθούς του, Ριγίνο, Μαξιμίνο, Αντίοχο, Άμμωνα, Θεόφραστο, Κλεόνικο, Πέτρο και Ησύχιο, συνελήφθησαν και αποκεφαλίσθηκαν.
Όνομα: Πατρόφιλος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ‘φιλέω – φιλώ’=αγαπώ και ‘πατήρ’ και σημαίνει αυτόν που αγαπά και τιμά τον πατέρα του, τους γονείς του και τους προγόνους του γενικά.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Ένας από τους 10 μαθητές/βοηθούς του επισκόπου Πηδαχθόης Αθηνογένη που αποκεφαλίσθηκαν μαζί του. Τα ονόματα τους ήταν Ριγίνος, Μαξιμίνος, Πατρόφιλος, Αθηνογένης, Αντίοχος, Άμμων, Θεόφραστος, Κλεόνικος, Πέτρος και Ησύχιος.
Όνομα: Αντίοχος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'αντιοχεύω'=κινούμαι ενάντια και σημαίνει αυτόν που προβάλλει αντίσταση ή που κάνει αντεπίθεση.
16 Ιουλίου > Άγιος Αθηνογένης επίσκοπος Πηδαχθόης και οι Δέκα Μαθητές του
Μαθητής του Αγίου Αθηνογένη
Όνομα: Θεόφραστος
Ετυμολογία: Από τα Αρχαία Ελληνικά ‘θεός’ και ‘φράζω΄’=ερμηνεύω και σημαίνει τον ερμηνευτή του Θεού.
16 Ιουλίου > Άγιοι Αντίοχος και Κυριάκος ο δήμιος
Ο δήμιος που αποκεφάλισε τον Άγιο Αντίοχο είδε να τρέχει από τον λαιμό του αντί για αίμα, γάλα. Τότε και αυτός με θάρρος ομολόγησε τον Χριστό και αποκεφαλίστηκε επί τόπου.
Όνομα: Κυριάκος
Ετυμολογία: Από το κύριος και σημαίνει "αυτός που ανήκει στον Κύριο, Θεό".
Μαθητής του Αθηνογένη ο οποίος σαν επίσκοπος, ήταν φωτεινό πνευματικό λυχνάρι για το ποίμνιο του. Μάλιστα τόσο πολύ ήθελε να συνεχιστεί το έργο του Ευαγγελίου, ώστε με ιδιαίτερη φροντίδα κατάρτισε ικανότατους βοηθούς του. Άλλα όταν έγινε ο διωγμός επί Διοκλητιανού, ο Αθηνογένης με δέκα μαθητές του, τον Ριγίνο, τον Μαξιμίνο, τον Πατρόφιλο, τον Αθηνογένη, τον Αντίοχο, τον Άμμων, τον Θεόφραστο, τον Κλεόνικο, τον Πέτρο και τον Ησύχιο, συνελήφθη από τον ηγεμόνα Φηλίμαρχο, και αφού όλοι ομολόγησαν το Χριστό αποκεφαλίσθηκαν.
Όνομα: Ρήγας
Ετυμολογία: Από το Λατινικό 'Rex'=βασιλιάς, ρήγας. Με την κατάληξη '-ίνος'=μικρός βασιλιάς
Όνομα: Πέτρος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό πέτρα (βράχος) και σημαίνει "ο ακλόνητος". Το όνομα Πέτρος είναι μετάφραση του Αραμαϊκού 'Κηφά' που ήταν το πραγματικό όνομα του Απόστολου Πέτρου. Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχαν τα ονόματα Πετραίος (Κένταυρος) και Πετραία (Ωκεανίδα νύμφη).©2023 names-n-gifts.com - Επικοινωνία