Εορτές 18 Απριλίου: Άγιος Τουνόμ
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Κύριλλος ο ΣΤ' ο Ιερομάρτυρας Άγιος Σάββας ο Γότθος Όσιος Ιωάννης ο Ησυχαστής Άγιος Ιωάννης ο Κουλικάς Άγιος Ιωάννης ο Ράπτης ο Νεομάρτυρας εξ Ιωαννίνων Αγιος Φήλικας Γότθος Οσία Αθανασία εξ Αιγίνης η Θαυματουργός Όσιος Ακάκιος ο Ομολογητής Β Όσιος Αντώνιος Όσιος Αυξέντιος ὁ ἐν τῷ Ὄρει Όσιος Βασίλειος ο Θαυματουργός εκ Γεωργίας Όσιος Ευθύμιος ο Θαυματουργός Όσιος Ματθαίος Όσιος Ναυκράτιος ο Στουδίτης
Εορτές 20 Μαΐου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
20 Μαΐου > Αγία Λυδία
Η πρώτη Ελληνίδα που έγινε χριστιανή και βαφτίστηκε από τον Απόστολο Παύλο.
Όνομα: Λυδία
Ετυμολογία: Από το επίθετο 'λυδός'= λείος, απαλός και σημαίνει αυτήν που έχει λεία και απαλή επιδερμίδα. Επίσης οι Λύδιοι θεωρούνταν άνθρωποι ηδυπαθείς και αβροδίαιτοι, οπότε η λέξη ‘λύδια’ κατέληξε να σημαίνει και φιλήδονη.
Η Αγία Μάρτυς Πλατίλλα έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ. στη Ρώμη. Σύμφωνα με την παράδοση βαπτίσθηκε από τον Απόστολο Πέτρο, ήταν παρούσα στο μαρτύριο του Αποστόλου Παύλου και θεωρείται μητέρα της Αγίας Δομιτίλλης (τιμάται 12 Μαΐου). Τελειώθηκε μαρτυρικά το 67 μ.Χ. Η Αγία απεικονίζεται στην τέχνη προσφέροντας το πέπλο της στον Απόστολο Παύλο κατά το μαρτύριό του, ο οποίος μετά τον θάνατό του εμφανίσθηκε στην Αγία και της επέστρεψε το πέπλο της. Η πράξη αυτή απεικονίζεται στις χάλκινες πόρτες της βασιλικής του Αγίου Πέτρου, στη Ρώμη.
Όνομα: Πλατίλλα
Ετυμολογία: Άγνωστης ετυμολογίας, πιθανόν όμως να προέρχεται από το ρωμαϊκό παρωνύμιο (παρατσούκλι) ‘Plautus’ που μάλλον σημαίνει πλατυπόδαρος και πλατυπόδαρη.
Ο Άγιος Ασκλάς (ή Ακλάς ή Ασκαλάς) καταγόταν από τη Θηβαΐδα της Αιγύπτου. Εργαζόταν με φανατισμό υπέρ της χριστιανικής πίστης, (καταστροφή Ελληνικών ιερών και προσηλυτισμός). γι' αυτό καταγγέλθηκε και συνελήφθη. Αρνήθηκε να σταματήσει αυτές του τις δραστηριότητες και εκτελέστηκε.
Όνομα: Ασκλάς
Ετυμολογία: Μάλλον Αιγυπτιακό όνομα υπό διερεύνηση
20 Μαΐου > Άγιος Θαλλέλαιος ο Ανάργυρος
Άγιος Θαλλέλαιος ο Ανάργυρος
Ο Άγιος Μάρτυς Θαλλέλαιος καταγόταν από τον Λίβανο και έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Νουμεριανού (283-284 μ.Χ.). Είχε σπουδάσει την ιατρική επιστήμη και προσέφερε σε όλους αφιλοκερδώς και με αγάπη τις ιατρικές του υπηρεσίες.
Για την πίστη του στον Χριστό τον συνέλαβαν οι ειδωλολάτρες στην Ανάζαρβο, πρωτεύουσα της δεύτερης επαρχίας της Κιλικίας, κρυμμένο μέσα στο δάσος και τον οδήγησαν στον άρχοντα Τιβεριανό που διάταξε τον αποκεφαλισμό του.
Όνομα: Θαλλελαίος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'θάλλω' και 'ελαία' και σημαίνει τον ακμαίο σαν ανθισμένο ελαιόδενδρο,.
Γεννήθηκε στην πόλη Μπουργκές και ασκήτεψε στη μονή του Αγίου Νικητίου της Λυών. Το 612 μ.Χ. εξελέγη Επίσκοπος Μπουργκές και κοιμήθηκε με ειρήνη το 624 μ.Χ.
Όνομα: Ουλτρίλος
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ασκλά
Ετυμολογία: Μάλλον αρχαίο Αιγυπτιακό όνομα υπό διερεύνηση.
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Θαλλελαία
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'θάλλω' και 'ελαία' και σημαίνει την ακμαίο σαν ανθισμένο ελαιόδενδρο,.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Λύδιος
Ετυμολογία: Από το επίθετο 'λυδός'= λείος, απαλός και σημαίνει αυτόν που έχει λεία και απαλή επιδερμίδα. Επίσης οι Λύδιοι θεωρούνταν άνθρωποι ηδυπαθείς και αβροδίαιτοι, οπότε η λέξη ‘λύδιος’ κατέληξε να σημαίνει και φιλήδονο.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ουλτρίλη
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Πλατίλλος
Ετυμολογία: Άγνωστης ετυμολογίας, πιθανόν όμως να προέρχεται από το ρωμαϊκό παρωνύμιο (παρατσούκλι) ‘Plautus’ που μάλλον σημαίνει πλατυπόδαρος και πλατυπόδαρη.
Εορτές ©ΤΕΗ
20 Μαΐου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας – Γιορτάζεται κάθε χρόνο με απόφαση του ΟΗΕ.
Πυθαγόρεια φιλόσοφος και ποιήτρια, σύζυγος του Καρνεάδου. Διασώζεται μία επιστολή προς φίλη της, όπου περιγράφει πώς μία γυναίκα πρέπει να συμπεριφέρεται στο σύζυγό της και προς την κοινωνία.

Κάθε γυναίκα που είναι προικισμένη με σωφροσύνη πρέπει να ζει ήσυχα κι αρμονικά με τον άντρα της. Επίσης στο πρόσωπο της η γυναίκα να φέρει αντί ψιμυθίου (πούδρα) το κόκκινο χρώμα της ντροπής και αντί πολυτελών κοσμημάτων, καλοκαγαθία και σωφροσύνη.
Όνομα: Μέλισσα
Ετυμολογία: Από το έντομο μέλισσα
Άλλες Εορτές
20 Μαΐου > Σύμφωνα με το Καθολικό εορτολόγιο
Μάρτυρας από τη Ρώμη.
Είναι γνωστή με τα Λατινικά ονόματα 'Aura'=Αύρα που προφέρεται 'άουρα' και 'Aurea'=Χρυσή και προφέρεται 'αουρέα'.
Όνομα: Αύρα
Ετυμολογία: Απαλή, δροσερή και σχεδόν ανεπαίσθητη πνοή ανέμου. Μεταφορικά η αίσθηση που προκαλεί ένα άτομο στο περιβάλλον του. Επίσης χρησιμοποιείται για την ακτινοβολία που πιστεύεται ότι εκπέμπεται από ή περιβάλλει τα σώματα.
20 Μαΐου > Κινητή εορτή. Τρίτη Κυριακή Μαϊου. Ανάμνηση Θαύματος Αγίας Βαρβάρας στην Λευκάδα
Μεγαλομάρτυρας του 3ου αιώνος. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια και ήταν γνωστή για την ομορφιά της. Ο πατέρας της Διόσκορος, γνωστός ειδωλολάτρης, μόλις έμαθε την πίστη της κόρης του στο Χριστό την παρέδωσε στον ηγεμόνα Μαρκιανό. Πέρασε από πολλά βασανιστήρια και στο τέλος αποκεφαλίστηκε από τον ίδιο τον πατέρα της.

Μόλις έγινε αυτό έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό. Αυτός ο άμεσος και πολύ αποτελεσματικός κεραυνός που τιμώρησε τον άδικο πατέρα είναι η συμβολική πράξη που λήφθηκε υπόψη για την ανακήρυξη της Αγίας σαν προστάτιδας του Ελληνικού πυροβολικού (1828 μ.Χ.).

Θεωρείται επίσης προστάτις των ορυχείων.

Σημείωση από τα συναξάρια της Καθολικήε εκκλησίας:
Ενώ υπήρχαν αναμφίβολα όμορφες προσήλυτες που πήραν το όνομα Βαρβάρα, αυτή η αγία είναι θρύλος και η λατρεία της αναπτύχθηκε όταν η ευσεβής μυθοπλασία παρερμηνεύτηκε σαν ιστορία.

Γι' αυτό τον λόγο, από το 1969 και μετά εμφανίζεται μόνο σε ορισμένα τοπικά εορτολόγια.
Όνομα: Βαρβάρα
Ετυμολογία: Προέρχεται από την αρχαία λέξη "βάρβαρος". "Βαρβάρους" αποκαλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες τους ξένους λόγω της ηχητικής εντύπωσης "Βαρ Βαρ" που τους προκαλούσαν οι γλώσσες τους.
20 Μαΐου > Άγιοι Ζαβουλών και Σωσσάνη
Οι Άγιοι Ζαβουλών και Σωσσάνη ήταν οι γονείς της Αγίας Νίνας της Ισαποστόλου
Όνομα: Σουσάννα
Ετυμολογία: Από το Εβραϊκό 'Σιοσιάννα' που αποτελεί δάνειο από την Αιγυπτιακή γλώσσα και σημαίνει 'κρίνος'
20 Μαΐου > Άγιοι Αλέξανδρος και Αστέριος
Οι Άγιοι Αλέξανδρος και Αστέριος διατάχτηκαν να τρυπήσουν τους αστράγαλους του Αγίου Θαλλελαίου. Πίστεψαν όμως δια του Αγίου αυτού στον Χριστό, τον ομολόγησαν και στη συνέχεια τους αποκεφάλισαν.
Όνομα: Αστερίων
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό αστήρ (αστέρι) και σημαίνει "αυτός που προέρχεται από τα άστρα".
20 Μαΐου > Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Βίκτωρ, Επίσκοπος Γκλάζωφ (ημέρα που γεννήθηκε)
Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Βίκτωρ, Επίσκοπος Γκλάζωφ, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Αλεξάνδροβιτς Οστροβίντωφ, διετέλεσε βικάριος της επαρχίας Βιάτσκαγια και γεννήθηκε στις 20 Μαΐου του 1875 μ.Χ. στο χωριό Ζολοτόε της περιφέρειας Σαρατόβσκαγια. Ο πατέρας του ήταν ιεροψάλτης και η οικογένειά του τον ανέθρεψε με παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Αγωνιζόμενος για την αλήθεια ο Επίσκοπος Βίκτωρ δέχθηκε όλα τα βάσανα με πνευματική χαρά και υπομονή, μιμούμενος τους Μάρτυρες της πρώτης Εκκλησίας και διατηρώντας μια αξιοθαύμαστη πνευματική ηρεμία και ειρήνη. Κοιμήθηκε το έτος 1934 μ.Χ. από πνευμονία.



Όνομα: Βίκτωρας
Ετυμολογία: Από το λατινικό 'victor' και σημαίνει "νικητής".
20 Μαΐου > Hμέρα εύρεσης των ιερών λειψάνων του.
Ο Όσιος Αλέξιος, κατά κόσμο Ελευθέριος, γεννήθηκε στη Ρωσία το έτος 1300 μ.Χ. και ανήκε στην πλούσια, ευγενή και ευσεβή οικογένεια των Πλετσέγιεφ. Οι γονείς του, Θεόδωρος Βιάκοντ και Μαρία, κατάγονταν από το Τσέρνιγκωφ. Όταν η πόλη καταστράφηκε από τους Τατάρους, το ζεύγος κατέφυγε στη Μόσχα.
Όνομα: Αλέξιος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ρήμα αλέξω (προστατεύω) και σημαίνει "ο προστάτης".
Ο Άγιος Θαλάσσιος στο κέντρο
Ο Όσιος Θαλάσσιος, έγινε Πρεσβύτερος και έπειτα ηγούμενος. Καταγόταν από τη Λιβύη της Αφρικής και έζησε στα χρόνια του βασιλιά Κωνσταντίνου Δ' του Πωγωνάτου (668 - 685 μ.Χ.). Αυτός υπήρξε ασκητικός συγγραφέας (έργα του υπάρχουν στη Φιλοκαλία), σύγχρονος του Άγιου Μαξίμου του Ομολογητή. Συνέγραψε 400 κεφάλαια περί Αγάπης και Εγκράτειας και της κατά Νουν πολιτείας. Απεβίωσε ειρηνικά το 648 μ.Χ.
Όνομα: Θαλάσσιος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό αλς=θάλασσα. Τη δασεία που έπαιρνε η λέξη αντικατέστησε το γράμμα ‘θ’.
20 Μαΐου > Όσιοι Νικήτας, Ιωάννης και Ιωσήφ οι κτήτορες της Νέας Μονής Χίου

Όσιοι Νικήτας, Ιωάννης και Ιωσήφ οι κτήτορες της Νέας Μονής Χίου
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία