Εορτές 29 Μαρτίου: Άγιος Βαραχήσιος Άγιος Διάδοχος Άγιος Ζανιθάς Άγιος Μαρής Άγιος Σιμιαθής Βαραχησία Ζανιθά Σιμιαθή
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Άβιβος Άγιος Ευστάθιος ὁ Ομολογητής Άγιος Ηλίας Άγιος Ηλίας Άγιος Ιωνάς Άγιος Κύριλλος ο Διάκονος Άγιος Λάζαρος Άγιος Μάρκος επίσκοπος Αρεθουσίων Άγιος Μαρουθάς Άγιος Ναρσής Άγιος Σάβας ή Σώβας Όσιος Βάσσος Όσιος Ησύχιος ο Σιναΐτης Όσιος Ιωνάς Όσιος Μάρκος
Εορτές 5 Σεπτεμβρίου 2022 <> 
Κύριες Εορτές
(Saint Alto of Altomünster). Γεννήθηκε στην Ιρλανδία, από Σκώτους γονείς και ατάλθηκε σαν ιεραπόστολος στη Γερμανία. Δίδαξε και έζησε στη Βαυαρία, όπου ίδρυσε μοναστήρι που ονομάστηκε, προς τιμήν του,Αλτομούνστερ (Altomünster 'Alto'=Άλτο και 'münster'=μοναστήρι) . Η περιοχή Αλτομούνστερ αναπτύχθηκε γύρω από τη μονή. Απέθανε, με φυσιολογικό θάνατο γύρω στο 760 μ.Χ..


Όνομα: Άλτης
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό 'άλλομαι'=πηδώ και σημαίνει αυτόν που πηδά ψηλά ή μακριά Επίσης από τη Λατινική λέξη 'altus'=υψηλός, σεμνός,
Για εορταστική ημρομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Άλτη
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό 'άλλομαι'=πηδώ και σημαίνει αυτήν που πηδά ψηλά ή μακριά Επίσης από τη Λατινική λέξη 'altus'=υψηλός, σεμνός,
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ζαχαρία
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα  από το Zekharyah που σημαίνει "ο Κύριος έχει θυμηθεί"
Ο αρχιερέας Ζαχαρίας με τη σύζυγό του Ελισάβετ και τον γιο τους Ιωάννη τον Βαπτιστή
Ο Ζαχαρίας, πατέρας του Ιωάννη του Βαπτιστή, έζησε στα χρόνια του Ηρώδη, βασιλιά της Ιουδαίας. Ο Ζαχαρίας δεν ήταν απλός Ιερέας, αλλά αρχιερέας που έμπαινε στα άγια των αγίων. Σύζυγο είχε την Ελισάβετ και δεν είχαν παιδί.

Κάποια μέρα, την ώρα του θυμιάματος μέσα στο θυσιαστήριο, είδε άγγελο Κυρίου που του ανήγγειλε ότι θα αποκτούσε γιο και θα ονομαζόταν Ιωάννης. Ο Ζαχαρίας σκίρτησε από χαρά, αλλά δυσπίστησε. Η γυναίκα του ήταν στείρα και γριά, πώς θα γινόταν αυτό που άκουγε; Τότε ο άγγελος του είπε ότι θα μείνει κωφάλαλος μέχρι να πραγματοποιηθεί η βουλή του Θεού.

Πράγματι, η Ελισάβετ συνέλαβε και έκανε γιο. Όταν θέλησαν να δώσουν όνομα στο παιδί, ο Ζαχαρίας έγραψε πάνω σε πινακίδιο το όνομα Ιωάννης (που σημαίνει δώρον θεού). Αμέσως δε λύθηκε η γλώσσα του και όλοι μαζί δόξασαν το Θεό.
Όνομα: Ζαχαρίας
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το ρήμα זכר (ζακάρ)=θυμούμαι και το συντμημένο όνομα του Θεού יה (για), και σημαίνει ο Θεός θυμάται, ο Θεός είναι αρσενικού γένους.
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Μεδίμνη
Ετυμολογία: Από το συνώνυμο αρχαίο Ελληνικό μέτρο χωρητικότητας για ξηρά εδώδιμα. Ποτέ όμως δεν είχε χρησιμοποιηθεί σαν ανθρωπωνύμιο στην αρχαία Ελλάδα.
5 Σεπτεμβρίου > Άγιοι Μέδιμνος, Ουρβανός, Θεόδωρος και Ογδόντα Ιερείς και Διάκονοι
Οι Άγιοι αυτοί διώχθηκαν από τον Αρειανόφιλο βασιλιά Ουάλεντα (364 μ.Χ.).

Θύματα ενδοχριστιανικής βιας.
Όνομα: Μέδιμνος
Ετυμολογία: Από το συνώνυμο αρχαίο Ελληνικό μέτρο χωρητικότητας για ξηρά εδώδιμα. Ποτέ όμως δεν είχε χρησιμοποιηθεί σαν ανθρωπωνύμιο στην αρχαία Ελλάδα.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
5 Σεπτεμβρίου > Ημέρα θανάτου της
Αλβανίδα Καθολική μοναχή με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, γνωστή και σαν Μητέρα Τερέζα.
Όνομα: Θηρεσία
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'θήρα'=κυνήγι και σημαίνει την κυνηγό.
5 Σεπτεμβρίου > Επανάληψη της εορτής με το όνομα Αβδαίος
Ο Άγιος ιερομάρτυρας Αυδάς, ο επίσκοπος της Περσίας και οι μαζί μ' αυτόν εορταζόμενοι Άγιοι Μάρτυρες γκρέμισαν τον ναό των Περσών. Ο βασιλιάς Ισδιγέρδης τον πρόσταξε να ξανακτίσει τον ναό αλλά αυτός αρνήθηκε, οπότε όχι μόνο τους θανάτωσε αλλά γκρέμισε και όλες τις εκκλησίες των χριστιανών.
Όνομα: Αυδάς
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'αυδή'=φωνή και το ρήμα 'αυδάω' 'αυδώ' που σημαίνει μιλώ, τραγουδώ, οπότε αυδάς είναι αυτός που έχει ωραία φωνή
Οι Άγιοι Θεόδωρος Μέδιμνος, Ουρβανός και άλλοι ογδόντα Ιερείς και διάκονοι φονεύθησαν από οπαδούς του Αρειου ο οποιος θεωρήθηκε αιρετικός και βρέθηκε και αυτός αργότερα δολοφονημένος.
Όνομα: Θεόδωρος
Ετυμολογία: Από το θεός και το δώρον και σημαίνει "δώρο του Θεού".
Εικόνα που πιθανό να παρουσιάζει τον Άγιο Σαρμπέλ τον μάρτυρα.
Παγανιστής ιερέας που ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό και προς τούτο μαρτύρησε το 107 μ.Χ. στην Έδεσσα, κατά τη διάρκεια των διώξεων του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού.
Όνομα: Σαρμπέλ
Ετυμολογία: Προέρχεται από τα Αραμαϊκά από το 'σάρμπο'=καλά νέα και ‘ελ’=προσωνύμιο του Θεού και σημαίνει καλές ειδήσεις από τον Θεό.

Άγιος Σαρμπέλ της Έδεσσας Άγνωστος
5 Σεπτεμβρίου > Προφήτης Ζαχαρίας και η σύζυγος του Ελισάβετ
Προφήτης Ζαχαρίας και η σύζυγος του Ελισάβετ
Μητέρα του Ιωάννη του Βαπτιστή και σύζυγος του πατέρα του, Ζαχαρία. Ο Ζαχαρίας, πατέρας του Ιωάννη του Βαπτιστή, έζησε στα χρόνια του Ηρώδη, βασιλιά της Ιουδαίας. Ο Ζαχαρίας δεν ήταν απλός Ιερέας, αλλά αρχιερέας που έμπαινε στα άγια των αγίων, άτεκνος με τη σύζυγο του

Κάποια μέρα, την ώρα του θυμιάματος μέσα στο θυσιαστήριο, είδε άγγελο Κυρίου που του ανήγγειλε ότι θα αποκτούσε γιο και θα ονομαζόταν Ιωάννης. Ο Ζαχαρίας σκίρτησε από χαρά, αλλά δυσπίστησε. Η γυναίκα του ήταν στείρα και γριά, πώς ήταν δυνατό να γίνει αυτό; Τότε ο άγγελος του είπε ότι θα μείνει κωφάλαλος μέχρι να πραγματοποιηθεί η βουλή του Θεού.

Πράγματι, η Ελισάβετ συνέλαβε και έκανε γιο. Αμέσως δε λύθηκε η γλώσσα του και όλοι μαζί δόξασαν το Θεό.
Όνομα: Ελισάβετ
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα (אליזבת), από τις Εβραϊκές λέξεις ‘אל’ (ελ) = θεός και ‘שבע’ (σάβα), =επτά ή ορκίζομαι και σημαίνει, ο Θεός  είναι όρκος ή ο Θεός των επτά (ίσως ουρανών)
Δεκαεπτάχρονη αγωνίστρια της αντίστασης εναντίον της τριπλής κατοχής της Ελλάδας από Γερμανία, Ιταλία και Βουλγαρία που εκτελέστηκε, το 1944, από τους Γερμανούς μετά από φρικτά βασανιστήρια, με 17 σφαίρες, 37 μέρες πριν την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Δόξα και τιμή στους ήρωες μας.
Όνομα: Ηρώ
Ετυμολογία: Μάλλον προέρχεται από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ηρ' ή 'έαρ' και σημαίνει την εαρινή, ανοιξιάτικη. Πιθανώς παραλλαγή του ονόματος Ήρα.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία