Εορτές 6 Μαΐου: Άγιος Εαντβέρτος ο Σκώτος Άγιος Μέσιρος Βενούστα Βενούστος Εντβέρτα Μεσίρα Οσία Βενεδίκτη η Ρωμαία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Βάρβαρος Άγιος Δαμιανός ο Ανάργυρος Άγιος Δάναξ Άγιος Δημητρίων Άγιος Θέρινος Άγιος Κοσμάς ο Ανάργυρος Όσιος Μάμας
Εορτές 19 Ιουλίου 2021 <> 
Κύριες Εορτές
(1828-1898) Μαρωνίτης άγιος με το λαϊκό όνομα Ιωσήφ Ζαρούν Μαχλούφ (Joseph Zaroun Makhlouf). Επέλεξε το όνομά του για να τιμήσει τον ομώνυμο του μάρτυρασ του 2ου μ.Χ. αιώνα.
Όνομα: Σαρμπέλ
Ετυμολογία: Προέρχεται από τα Αραμαϊκά από το 'σάρμπο'=καλά νέα και ‘ελ’=προσωνύμιο του Θεού και σημαίνει καλές ειδήσεις από τον Θεό.
19 Ιουλίου > Οσίου Δία
Αναπαράσταση του αγάλματος του "Αθώου Δία" στην κορυφή του όρους Άθω
Προσωνύμιο του πατέρα των θεών Δία προς τιμή του οποίου υπήρχε άγαλμα και βωμός στο Ιερό Όρος, γνωστό σήμερα σαν Άγιο Όρος.

Αξίζει να λεχθεί ότι το Ιερό Όρος ήταν αφιερωμένο στην παρθένα θεά Αρτέμιδα και ήταν άβατο για τους άνδρες. Ένα από τα προσωνύμια της θεάς ήταν 'Καρύα' από το οποίο προέρχεται και το όνομα της σημερινής πρωτεύουσας του Άθω 'Καρυαί’.
Όνομα: Άθως
Ετυμολογία: Μάλλον από τα αρχαία Ελληνικά ‘α’ στερητικό και ‘θωή’=ποινή και σημαίνει τον απαλλαγμένο κάθε ενοχής, τον αμόλυντο και αψεγάδιαστο. Χρησιμοποιείται δε και σαν υποκοριστικό ονομάτων όπως Αγαθάγγελος, Αγαθάγητος, Αγάθαρχος, Αγαθήμερος, Αγαθοδαίμων, Αγαθόδωρος, Αγαθοκλέας, Αγαθόνικος, Αγαθόπους, Αγαθοσθένης, Αγαθόστρατος, Αγάθων, Αγαθώνυμος, Αθος, Αθοσίων, Αιθούσιος, Αρχάγαθος, Αγαθοκλής, Αθανάσιος, Ευάνθης, Ζανιθάς, Μανέθων,
Όνομα: Γαρυφαλλιά
Ετυμολογία: Από το φυτό γαρυφαλλιά. Αρχικά θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ του φυτού και άνθους που όλοι γνωρίζουμε σαν γαρυφαλιά και του ‘γαριφαλόδενδρου’ (Συζύγιον το αρωματικόν) το οποίο παράγει το γνωστό καρύκευμα μοσχοκάρφι (μόσχος+καρφί = καρφί που μυρίζει). Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν, τόσο το φυτό όσο και τον ανθό του, Δίανθο που σημαίνει ‘άνθος του Δία’. Η πλήρης, επίσημη και βοτανική του ονομασία είναι Δίανθος ο καρυόφυλλος, και δυσκολεύομαι να αντιληφθώ από πού προήλθε το ‘καρυόφυλλος’ (κάρυον→καρύδι = σκληρό κέλυφος + φύλλο), παρόλο που υποψιάζομαι ότι κάποιο μπλέξανε το καρύκευμα με το λουλούδι. Ίσως κάποιοι Ιταλοί που εμπορεύονταν το καρύκευμα εισάγοντας το από χώρες της Ασίας. Στα Λατινικά λεξικά υπάρχουν δυο λέξεις ‘caryophyllus’ και ‘garyophyllon’. Φαίνεται δε ότι από αυτό το δεύτερο προήλθε η νεοελληνική ονομασία του φυτού και άνθους, Δίανθος.
Δεν υπάρχει άγιος με αυτό το όνομα. Γιορτάζει σήμερα το όνομα επειδή γιορτάζει ο Άγιος Δίας και το γαρύφαλλο ήταν το άνθος του θεού Δία με το όνομα 'Δίανθος'
Όνομα: Γαρύφαλλος
Ετυμολογία: Από το φυτό γαρυφαλλιά.
Δεν υπάρχει άγιος με αυτό το όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Μακρής
Ετυμολογία: Από τη λέξη ΄μάκρος' που σημαίνει ψηλός
Οσία Μακρίνα αδελφή του Μεγάλου Βασιλείου
Η Αγία Μακρίνα, ήταν η μεγαλύτερη αδελφή του Μεγάλου Βασιλείου και του Γρηγορίου Νύσσης. Η Μακρινά ήταν μνηστευμένη, αλλά όταν ο μνηστήρας της πέθανε, αποσύρθηκε, μαζί με τη μητέρα της Εμμέλεια, σε γυναικεία μονή στον Πόντο, κοντά στον ποταμό Ίρη. Εκεί κοντά μόναζε και ο αδελφός της Μέγας Βασίλειος.
Όνομα: Μάκρις
Ετυμολογία: Από τη λέξη ΄μάκρος' που σημαίνει ψηλή
Όσιος από την Αντιόχεια Συρίας, 5ου αιώνα.
Όνομα: Δίας
Ετυμολογία: Ο Σωκράτης στον ‘Κρατύλο’ του Πλάτωνα ισχυρίζεται ότι το όνομά του προέρχεται από τη ζωή (Ζευς), δηλαδή ζωοδότης, λόγω του ότι είναι ο γεννήτορας των θεών και των ανθρώπων. Αλλά ταυτοχρόνως αυτός ο Θεός προκαλεί το δέος σε όλους από το οποίο προέρχεται το Δίας. Οπότε εάν τα δυο ονόματα ενωθούν σε ένα τότε εξηγείται η φύση αυτού του θεού.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Σαρμπέλα
Ετυμολογία: Προέρχεται από τα Αραμαϊκά 'σάρμπο'=καλά νέα και ‘ελ’=προσωνύμιο του Θεού και σημαίνει καλές ειδήσεις από τον Θεό.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Γιός του Ορσίλοχου, και εγγονός του Αλφειού, βασιλιάς των Φερών της Μεσσηνίας που φιλοξένησε τον γιο του Οδυσσέα, Τηλέμαχο.
Όνομα: Διοκλής
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'Δίας' και 'κλέος'=δόξα και σημαίνει δόξα του θεού.
Ο Όσιος αββάς Διοκλής, σπούδασε γραμματική, φιλοσοφία και στα εικοσιοκτώ του χρόνια έγινε αναχωρητής, μέσα σε μια σπηλιά. Ένθερμος ασκητής, προσπαθούσε με την προσευχή να ενωθεί με τον Θεό.
Όνομα: Διοκλής
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'Δίας' και 'κλέος'=δόξα και σημαίνει δόξα του θεού.
Επίσκοπος Εδέσσης
Όνομα: Θεόδωρος
Ετυμολογία: Από το θεός και το δώρον και σημαίνει "δώρο του Θεού".
Όνομα: Παΐσιος
Ετυμολογία: Εξελληνισμένος τύπος του Κοπτικού (Αιγυπτιακού) ονόματος ‘Pishoy’ που σημαίνει υψηλός, ευγενής.©2021 names-n-gifts.com - Επικοινωνία