Εορτές 19 Μαρτίου: Αγία Δαρεία η Μάρτυς Αγία Ιλαρία η σύζυγος του Αγίου Κλαύδιου Άγιος Παγχάριος Άγιος Χρύσανθος ο Μάρτυρας Δαρείος Παγχαρία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: ¨Αγιος Χρύσανθος Άγιοι Κλαύδιος ο Τριβούνος Άγιος Δημήτριος ο Τορναράς Άγιος Διόδωρος ο πρεσβύτερος Άγιος Ιάσων Άγιος Μαριανός ο διάκονος Άγιος Μαύρος Οσία Μαρία η πριγκίπισσα Όσιος Ιννοκέντιος ο Θαυματουργός Παναγία η Τρυφερή, εν Σμόλενσκ Ρωσίας
Εορτές 6 Μαΐου 2021 <> 
Κύριες Εορτές
6 Μαΐου (2024 - Κινητή Εορτή) > Κινητή Εορτή - Εορτάζεται στις 23 Απριλίου εκτός εαν το Πάσχα πέφτει μετά από αυτή την ημερομηνία οπότε η γιορτή μετατίθεται 1 μέρα μετά το Πάσχα. (Δευτέρα της Διακαινησίμου).
Αγιος Γεωργιος
Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος ανήκει στη χορεία των μεγαλομαρτύρων και είναι από τους λαοφιλεστέρους Αγίους της Εκκλησίας μας. Έζησε κατά τα τέλη του 3ου αιώνος μ.Χ. και τας αρχάς του 4ου επί της βασιλείας του Διοκλητιανού. Η εποχή του υπήρξε εποχή σκληρών διωγμών και εξοντωτικών κατά της Χριστιανικής Πίστεως. Ο Γεώργιος είχε μεγάλο αξίωμα και διακρινόταν σ' όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την γενναιότητά του και την ανδρεία του. Παρ' όλη τη δόξα όμως και τις τιμές δεν αρνήθηκε να θυσιάση τα πάντα και να ομολογήση με παρρησία ενώπιον του αυτοκράτορος και πολλών αρχόντων την χριστιανική του πίστιν. Υπέμεινε βασανιστήρια πολλά και φρικτά που στο τέλος τον ανέδειξαν Μεγαλομάρτυρα.

Προστάτης άγιος της Αγγλίας.
Όνομα: Γεώργιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις, γη + έργον, και σημαίνει τον εργαζόμενο την γη αλλά και αυτόν που επιδέχεται πνευματική καλλιέργεια.
6 Μαΐου (2024 - Κινητή Εορτή) > Κινητή Εορτή - Εορτάζεται στις 23 Απριλίου εκτός εαν το Πάσχα πέφτει μετά από αυτή την ημερομηνία οπότε η γιορτή μετατίθεται 1 μέρα μετά το Πάσχα. Δηλαδή τη Δευτέρα του Πάσχα.
Αφού προέρχεται από την σύντμηση του επιθέτου Γεωργιάδη, πρώτη συλλαβή 'Γε' και τελευταίες δυο 'αδη' εφαρμόζονται οι εορταστικές ημερομηνίες του 'Γεώργιος'.
Όνομα: Γεάδη
Ετυμολογία: Από το επίθετο Γε-ωργι-άδη
6 Μαΐου (2024 - Κινητή Εορτή) > Κινητή Εορτή - Εορτάζεται στις 23 Απριλίου εκτός εαν το Πάσχα πέφτει μετά από αυτή την ημερομηνία οπότε η γιορτή μετατίθεται 1 μέρα μετά το Πάσχα. Δηλαδή τη Δευτέρα του Πάσχα.
Αφού προέρχεται από την σύντμηση του επιθέτου Γεωργιάδης, πρώτη συλλαβή 'Γε' και τελευταίες δυο 'αδης' εφαρμόζονται οι εορταστικές ημερομηνίες του 'Γεώργιος'.
Όνομα: Γεάδης
Ετυμολογία: Από το επίθετο Γε-ωργι-άδης
6 Μαΐου (2024 - Κινητή Εορτή) > Αγίου Γεωργίου - Κινητή Εορτή - Εορτάζεται στις 23 Απριλίου εκτός εαν το Πάσχα πέφτει μετά από αυτή την ημερομηνία οπότε η γιορτή μετατίθεται 1 μέρα μετά το Πάσχα. (Δευτέρα της Διακαινησίμου).
Για ονομαστική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Γεωργία
Ετυμολογία: Από το γη + έργον και σημαίνει την εργαζόμενη τη γη αλλά και αυτήν που επιδέχεται πνευματική καλλιέργεια .
Μαρτύρησε με πολλούς άλλους στην Νοτιοανατολική Αφρική επί Δεκίου.
Όνομα: Βενούστα
Ετυμολογία: Από την Λατινική ονομασία της Αφροδίτης 'Venus' και σημαίνει την επαφρόδιτο, χαριτωμένη, ωραία και κομψή.
Περί του Αγίου Eadbert αναφέρει στην Εκκλησιαστική Ιστορία ο Άγιος Βεδέας. Κοιμήθηκε με ειρήνη το 698 μ.Χ.
Όνομα: Εντβέρτος
Ετυμολογία: Μάλλον Κελτικό που σημαίνει, πλούσιος και έξυπνος.
Οι Άγιοι Μάρτυρες Δάναξ, Μέσιρος και Θερίνος (ή Θηριανός) μαρτύρησαν διά σπάθης.
Όνομα: Μέσιρος
Ετυμολογία: Μάλλον από το Μουσουλμανικό Μεσίρ ή Μασίρ που σημαίνει το πεπρωμένο, τον τελικό στόχο, την τελική κατάληξη.
Οι Άγιοι Μάρτυρες Ηλιόδωρος και Βενούστος μαρτύρησαν μαζί με άλλους εβδομήντα πέντε Χριστιανούς στην Αφρική, επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ)
Όνομα: Βενούστος
Ετυμολογία: Από την Λατινική ονομασία της Αφροδίτης 'Venus' και σημαίνει τον επαφρόδιτο, χαριτωμένο, ωραίο και κομψό.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Εντβέρτα
Ετυμολογία: Μάλλον Κελτικό όνομα που σημαίνει, πλουσία και έξυπνη
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Μεσίρα
Ετυμολογία: Μάλλον από το Μουσουλμανικό Μεσίρ ή Μασίρ που σημαίνει το πεπρωμένο, τον τελικό στόχο, την τελική κατάληξη.
Ρωμαία αγία που έζησε τον 6ο αιώνα μ.Χ.. Έγινε μοναχή στη μονή του αγίου Γάλλου που ίδρυσε με την ερωτική της σύντροφο αγία Γάλλα.
Όνομα: Βενεδίκτη
Ετυμολογία: Από τις Λατινικές λέξεις ‘bene’=ευ και ‘dicta’=είπε και εννοεί αυτήν που λέει καλά λόγια, ή για την οποία λέγονται καλά λόγια, δηλαδή την ευ-λογημένη.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Ο Άγιος Βάρβαρος μαρτύρησε δια σπάθης.
Όνομα: Βάρβαρος
Ετυμολογία: Προέρχεται από την αρχαία λέξη "βάρβαρος". "Βαρβάρους" αποκαλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες τους ξένους λόγω της ηχητικής εντύπωσης "Βαρ Βαρ" που τους προκαλούσαν οι γλώσσες τους.
6 Μαΐου > Αναμνηση των Εγκαινιων του ναου των Αγιων Κοσμα και Δαμιανου στη μονη του Ψαμαθια
Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός οι Ανάργυροι
Τα δίδυμα αδέρφια Κοσμάς και Δαμιανός, οι οποίοι έζησαν την εποχή που αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Καρίνος, ήταν γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη, και για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο πού ζητούσαν ήταν να πιστεύσουν στον Χριστό.

Κάποιοι όμως καλοθελητές διέβαλαν τους αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν τα έκαναν με μαγικές τέχνες. Τότε οι Άγιοι Ανάργυροι επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντί αυτών στον αυτοκράτορα, προσήλθαν μόνοι τους ενώπιον του και ο Καρίνος προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν τον Χριστό. Εκείνοι όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να αλλάξουν και τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις. Αργότερα όμως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Άγιοι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον δάσκαλο που τούς είχε μάθει την ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι' αυτό τον λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε.
Όνομα: Δαμιανός
Ετυμολογία: Στα αρχαία Ελληνικά το μόνο όνομα που προσφέρεται σαν πιθανή ετυμολογική ρίζα του ‘Δαμιανός’ είναι το Δάμων. Προσθέτοντας την, Βυζαντινο-Λατινικής προέλευσης, κατάληξη -ιανός το κάνει να σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Δάμωνα. Εύκολα θα μπορούσαμε, ίσως, να υποθέσουμε ότι προέχεται από το ρήμα δαμέω=δαμάζω και σημαίνει αυτόν που διαθέτει τα προσόντα που απαιτούνται για την καθοδήγηση του λαού.
6 Μαΐου > Άγιοι Μάρτυρες Δάναξ, Μέσιρος και Θερίνος
Οι Άγιοι Μάρτυρες Δάναξ, Μέσιρος και Θερίνος (ή Θηριανός) μαρτύρησαν διά ξίφους.
Όνομα: Δάναξ
Ετυμολογία: Άγνωστης ετυμολογίας. Πιθανόν να προκύπτει από το επίρρημα 'δαν'=παμπάλαιος και το 'άναξ'=βασιλιάς και σημαίνει παμπάλαιος βασιλιάς.
Μαρτύρησε με βέλη επειδή ήταν Χριστιανός.
Όνομα: Δημήτριος
Ετυμολογία: Από το Δη (Γη) και μήτηρ ("μητέρα Γη") και σημαίνει "αυτός που ανήκει, ο αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα".
Οι Άγιοι Μάρτυρες Δάναξ, Μέσιρος και Θερίνος (ή Θηριανός) μαρτύρησαν διά σπάθης.
Όνομα: Θεριναίος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη θέρος=καλοκαίρι και θερινός=καλοκαιρινός Το όνομα Θηριανός δεν έχει καμιά σχέση με το Θερινός. Απλά ο συναξαριστής δεν είναι βέβαιος για το όνομα του Αγίου και δίνει δυο εκδοχές. Για περισσότερες πληροφορίες πηγαίνετε στο Θηριανός.
6 Μαΐου > Αναμνηση των Εγκαινιων του ναου των Αγιων Κοσμα και Δαμιανου στη μονη του Ψαμαθια
Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός οι Ανάργυροι
Τα αδέρφια Κοσμάς και Δαμιανός, οι οποίοι έζησαν την εποχή που αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Καρίνος, ήταν γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη, και για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο πού ζητούσαν ήταν να πιστεύσουν στον Χριστό.

Αργότερα, οι Άγιοι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον δάσκαλο που τους είχε μάθει την ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι' αυτό τον λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε.
Όνομα: Κοσμάς
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ουσιαστικό κόσμος (στολισμός,κόσμημα) και σημαίνει "αυτός που αγαπάει την τάξη, τον στολισμό".
Κατά κόσμο Ιωάννης Τσέλεζο.
Όνομα: Ιώβ
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα που σημαίνει 'αντικείμενο εχθρότητας', τον καταδιωκόμενο.
6 Μαΐου > Όσιοι Μάμας, Παχώμιος και Ιλαρίων
Οι Όσιοι Μάμας, Παχώμιος και Ιλαρίων ασκήτεψαν σε τόπο ερημικό, όπου διήλθαν το μοναχικό βίο τους με νηστεία, αγρυπνίες, αγαθοεργίες. Αφού έζησαν σε ομόνοια ψυχής και αγαθοπρεπή συνείδηση, κοιμήθηκαν οσιακώς με ειρήνη.
Όνομα: Μάμας
Ετυμολογία: Από την προσφώνηση 'Μαμά'
Με κοσμικό όνομα Σωτήρης από το Ζέλι Βοιωτίας.

Ένας κατά κάποιοι τρόπο περιπλανώμενος, αφού ξεκίνησε σαν ασκητής σε σπήλαιον, μετά πήγε στη μονή Αγίων Αναργύρων, κι έπειτα στη μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στο Σαγμάτιο όρος όπου και εκάρη μοναχός με το όνομα Σεραφείμ. Αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Λίγο μετά εγκατέλειψε κι αυτό τον χώρο και πήγε στην Δομπού του Ελικώνα, όπου έκτισε ναό του Σωτήρος, μερικά κελιά και κάλεσε κοντά του μερικούς μοναχούς.

Πέθανε 75 ετών, στις 6 Μαΐου του 1602.
Όνομα: Σεραφείμ
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα που προέρχεται από την εβραϊκή λέξη σαράφ, που σημαίνει «καίω, καθαρίζω με φωτιά», και εννοεί τον 'φλογερό'.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία