Εορτές 17 Φεβρουαρίου: Αγία Μαριάμνη η Ισαπόστολος Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων Αυξίβια Αυξίβιος, επίσκοπος Σόλων
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγαθάγγελος ο Φλωρίνης Αγία Πουλχερία Άγιος Δονάτος Άγιος Ερμογένης ο Ιερομάρτυρας Πατριάρχης Μόσχας Άγιος Θεόδουλος Άγιος Θεόδωρος ο Νεομάρτυρας ο Βυζαντινός Άγιος Μαρκιανός ο Βασιλιάς Άγιος Ρωμύλος Όσιος Θεοστήρικτος «ὁ ἐν Συμβόλοις» Όσιος Ρωμανός ο εκ Τυρνόβου
Αγία Βάσσα
Βασσόη > Σημαντικά Πρόσωπα (4)
Έζησε στα χρόνια του Διοκλητιανού και κατοικούσε στην Έδεσσα. Είχε παντρευτεί ειδωλολάτρη Ιερέα, τον Ουαλέριο, από τον οποίο απέκτησε τρεις γιους, τον Θεόγνιο, τον Αγάπιο και τον Πιστό. Κάποια στιγμή η Βάσσα μαζί με τα παιδιά της ασπάσθηκαν τον Χριστιανισμό και προσπάθησαν να μυήσουν και το σύζυγο και πατέρα τους. ¨οχι μόνο δεν τα κατάφεραν αλλά ο Ουαλέριος, κατάγγειλε και τους τέσσερις στον ανθύπατο Βικάριο, που τους συνέλαβε και εκτέλεσε με διάφορους τρόπους.
Απολυτίκιο
Ὡς καλλίτεκνος μήτηρ τὴ Τριάδι προσήγαγες, Βάσσα Ἀθληφόρε θεόφρον, τοὺς καρποὺς τῆς κοιλίας σου, Θέογνιον Ἀγάπιον Πιστόν, ἀθλήσαντας τῷ λόγῳ σου στερρῶς, μεθ' ὧν θείας ἀπολαύουσα χαρμονῆς, σῷζε τοὺς ἐκβοώντας σοὶ· δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σου, πάσιν ἰάματα.
Εορταστικές Ημερομηνίες
21 Αυγούστου Αγία Βάσσα Αγία Βάσσα και τα παιδιά της Θεόγνιος, Αγάπιος και Πιστός
Πληροφορίες για το όνομα Βασσόη
Ετυμολογία:
Αντίστοιχο Ανδρικό: Βασσόης
Υποκοριστικά/Παρωνύμια:
Κατηγορία: Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Άγιος/Αγία
Κατάλογος:
Βάσσα Βασσιανός Βάσσιος
«
Βασσόη
»
Βασσόης Ἄβασσον ἌβασσονΆλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Η Αγία Βάσσα ήταν Πατρικία και ηγουμένη γυναικείας μονής στην Ιερουσαλήμ, όπου ίδρυσε και τη Μονή του Αγίου Μηνά, που ηγούμενός της υπήρξε ο επίσκοπος Ιαμνίης, Στέφανος.
2
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
3
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
©2020 names-n-gifts.com - Επικοινωνία