Εορτές 25 Σεπτεμβρίου: Άγιος Βυζατινός Αγιος Παφνουτιος Ο Ιεροσολυμήτης, Ιερομαρτυρας Βυζατινή Ευστοργία Ευστόργιος Οσία Ευφροσύνη Παναγία η Εγκυμονούσα Παφνουτία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Ταττή Άγιος Ευγένιος Όσιος Παφνούτιος ο Αιγύπτιος Όσιος Σέργιος ο Θαυματουργός
Ευνούχος
Ευνούχος > Σημαντικά Πρόσωπα (2)
Ο Απόστολος Φίλιππος συναντά τον Αιθίοπα ευνούχο.
Στις Πράξεις των Αποστόλων (Κεφ.η΄, 26-40), αναφέρεται η ιστορία της βάπτισης του πρώτου Αιθίοπα Χριστιανού από τον Απόστολο Φίλιππο. Δυστυχώς δεν αναφέρεται το όνομά του ούτε πριν, μήτε μετά την βάπτισή του. Θεωρήθηκε όμως σημαντικό να αναφερθούν, ο ‘σεξουαλικός του προσανατολισμός’ θα λέγαμε σήμερα, 'ευνούχος' και το γεγονός ότι ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην υπηρεσία της βασίλισσας της Αιθιοπίας.

Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι αυτός υπήρξε ὁ πρώτος Χριστιανός της Αιθιοπίας. Ίσως να είναι και αυτός ο λόγος που, μέχρι σήμερα, η Αιθιοπία είναι κυρίως χριστιανική χώρα με ένα ποσοστό του 65% του, πάνω από 90 εκατομμύρια, πληθυσμού της χώρας να είναι χριστιανοί.

Λόγω έλλειψης οποιασδήποτε αναφοράς στο όνομά του και παρόλο που, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχει τέτοιο όνομα, έχει περαστεί στο ιστολόγιο μας με το όνομα ‘Ευνούχος’. Έτσι, ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν προστάτης Άγιος των ευνούχων και να γιορτάζεται την ημέρα αυτή.
Εορταστικές Ημερομηνίες
27 Αυγούστου Ευνούχος Μνήμη της Βάπτισης του Αιθίοπα Ευνούχου από τον Άγιο Φίλιππο Κύρια Εορτή
Πληροφορίες για το όνομα Ευνούχος
Ετυμολογία: Αυτός που δεν έχει ή του έχουν αφαιρεθεί οι γεννητικοί αδένες. Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'εύνις'=ελλιπής και την κατάληξη '-ούχος' που προέρχεται από το 'έχω', και σημαίνει αυτόν που δεν έχει.

Αντίστοιχο Γυναικείο: Ευνούχα
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Βνούχος, Εύνης, Εύνος, Εύνους, Ευνουχάκης, Εύνουχος, Χάκης
Κατηγορία: Ελληνικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Άγιος/Αγία ΛΟΑΤΙ
Κατάλογος:
Ευνομία Εύνομος Εύνοστος
«
Ευνούχος
»
Ευξάνθη Ευξάνθιος ΕυξενίδηςΆλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Δεν βρήκαμε καμιά άλλη πληροφορία, εκτός του ότι γιορτάζεται από την Καθολική εκκλησία στις 28 Ιουνίου.
©2022 names-n-gifts.com - Επικοινωνία