Εορτές 28 Νοεμβρίου: Άγιος Ειρήναρχος και οι Επτά Άγιες Γυναίκες Άγιος Κομάσιος από τους Πέντεκαιδέκα Ειρηνάρχη Κομασία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Άννα η Οσιομάρτυς Άγιος Ανδρέας Άγιος Ανδρέας Οσιομάρτυρας, ομολογητής Άγιος Βασίλειος Άγιος Ευσέβιος των Πεντεκαίδεκα Άγιος Θεόδωρος Αρχιεπίσκοπος Ροστώβ Άγιος Θεόδωρος των ΠένετκαιΔέκα Άγιος Θωμάς ο Διάκονος των ΠέντεκαιΔέκα Άγιος Ιωάννης ο από Λεγαταρίων Άγιος Νικηφόρος των Πέντεκαιδέκα Άγιος Πέτρος Άγιος Ρωμανός επίσκοπος Μακεδονίας Άγιος Χαρίτων ο μοναχός των πέντεκαιΔέκα Όσιος Στέφανος ο Ομολογητής, ο Νέος Πέτρος Ιερομάρτυρας, πρεσβύτερος Τιμόθεος Ιερομάρτυρας, Επίσκοπος των πέντεκαιδέκα
Ακάδημος
Ακάδημος > Σημαντικά Πρόσωπα (1)
Ο Ακάδημος ή Εκάδημος ήταν αρχαίος αττικός ήρωας από τον οποίο έλαβε το όνομά του προάστιο της Αθήνας η Ακαδήμεια ή Ακαδημεία. Σύμφωνα με την παράδοση ο Ακάδημος ήταν εκείνος που φανέρωσε στους Διόσκουρους, Κάστορα και Πολυδεύκη, γιους του Δία και της Λήδας, πού είχε κρύψει ο Θησέας την αδελφής τους Ελένη. Αυτή ήταν και η πρώτη αρπαγή της ωραίας Ελένης.
Προς τιμήν αυτού του ήρωα Ακάδημου ονόμασε και ο Πλάτωνας τη δική του σχολή σαν Ακαδημία από την οποία προέρχεται και η σημερινή έννοια της λέξης. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι αυτή η Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο του Πλάτωνα λειτούργησε για σχεδόν 1000 χρόνια (387 π.Χ – 529 μ.Χ.) μέχρι που την έκλεισε ο ένδοξος Ιουστινιανός, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, υπό την πίεση του χριστιανικού ιερατείου.

Εορταστικές Ημερομηνίες
11 Δεκεμβρίου Ακάδημος ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Των Υπέροχων Ελλήνων Προπατόρων μας.
Πληροφορίες για το όνομα Ακάδημος
Ετυμολογία:
Αντίστοιχο Γυναικείο: Ακαδημία
Υποκοριστικά/Παρωνύμια:
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό
Υποκατηγορία: Ήρωας/Ηρωίδα
Κατάλογος:
Αιωπίς Αιώρα Ακαδημία
«
Ακάδημος
»
Ακαθή Ακάθιστη ΑκάθιστηΆλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
©2021 names-n-gifts.com - Επικοινωνία