Εορτές 2 Οκτωβρίου: Άγιος Καικιλιανός Άγιος Κυπριανός Ιουστίνη Κυπριανή Κυπρόθεμις Κυπρόθεμις
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας Άγιος Θεόδωρος ο Μεγαλομάρτυρας ο Γαβράς Άγιος Κυπριανός του Σουντάλ Όσιος Θεόδωρος Ουσακώφ Όσιος Θεόφιλος ο Ομολογητής Όσιος Κασσιανός ο Έλληνας και Θαυματουργός
Διηνέκης
Διηνέκης > Σημαντικά Πρόσωπα (1)
Ήρωας από τους 300 στις Θερμοπύλες. Όταν συνέλαβαν οι Σπαρτιάτες ένα Πέρση κατάσκοπο, παρακαλούσε να μην τον εκτελέσουν διότι οι Πέρσες είναι πλησίον τους και τα βέλη τους μπορούσαν να καλύψουν τον ουρανό. Ο Σπαρτιάτης Διηνέκης τον ελευθέρωσε και του είπε να πάει να τους πει ότι οι ειδήσεις που τους έφερε ήταν ευχάριστες αφού θα πολεμούσαν υπό σκιάν και όχι υπό τον ήλιον.

Ο Διηνέκης μαζί με του Ολυμπιονίκες αδελφούς Αλφεό και Μάρωνα παιδιά του Ορσιφάντου έφτασαν μια νύχτα μέχρι τη σκηνή του Ξέρξη και παρά λίγο να κατάφερναν να τον δολοφονήσουν, αν δεν πρόφταιναν οι στρατηγοί του, Μαρδόνιος και Ορόντης, να τον μεταφέρουν αλλού.

Χαρακτηρίστηκε από τον Ηρόδοτο σαν 'Άριστος'.
Εορταστικές Ημερομηνίες
16 Αυγούστου Διηνέκης ©ΤΕΗ – Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Επέτειος του ‘Μολών Λαβέ’ (έλα να τα πάρεις) για την ενδοξότερη και πιο διάσημη μάχη όλων των εποχών, τη μάχη των Θερμοπυλών, των 300 Σπαρτιατών του Λεωνίδα και των 700 Θεσπιέων του Δημόφιλου. Κύρια Εορτή
Πληροφορίες για το όνομα Διηνέκης
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'διηνεκής' που σημαίνει τον αδιάκοπο, που διαρκεί για πάντα, που με αναβιβασμό του τόνου μας δίνει το όνομα αυτού του μεγάλου ήρωα.
Αντίστοιχο Γυναικείο: Διηνέκη
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Διηνεκάκης, Κάκης
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό
Υποκατηγορία: Ήρωας/Ηρωίδα Σπαρτιάτες και Θεσπιείς ήρωες των Θερμοπυλών
Κατάλογος:
Διηάνειρα Διηδάμεια Διηνέκη
«
Διηνέκης
»
Διθυράμβη Διθύραμβος ΔίιοςΆλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
©2022 names-n-gifts.com - Επικοινωνία