Εορτές 24 Οκτωβρίου: Αγία Σεβαστιανή Άγιος Μαγκλόριος του Σαρκ Άγιος Νέρδων Άγιος Σενώχ της Τουρώνης ο Ιαματικός Βρέφος Μαγκλόρια Νέρδα Όσιος Αρέθας ο Έγκλειστος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ακάκιος ο Πρεσβύτερος Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας Άγιος Μάρκος Άγιος Ουαλεντίνος (Βαλεντίνος) Άγιος Σωτήριχος Όσιος Αρέθας «ὁ ἐν τῷ Σπηλαίῳ»
Εορτές 11 Μαρτίου 2022 <> 
Κύριες Εορτές
Φυλακίσθηκε και αποκεφαλίστηκε το 859 μ.Χ. μετά την σύλληψη του επισκόπου Ευλογίου, του οποίου υπήρξε ακόλουθη.
Όνομα: Λειωκρήτια
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'λεώ'=λαός και κριτός και σημαίνει την διλεκτή του λαού.
Η μνήμη της Αγίας Σαβίνας είναι άγνωστη στους Συναξαριστές. Η κοινή μνήμη των Αγίων αναφέρεται στον Βατοπαιδινό Κώδικα μαζί με τον Άγιο Πιόνιο. Φαίνεται ότι η Αγία Μάρτυς Σαβίνα συνεμαρτύρησε μετά του Αγίου Πιονίου.
Όνομα: Σαβίνα
Ετυμολογία: Αυτή που προέρχεται από τη χώρα των Σαβίνων (Σαβίνη), γειτονική των Ρωμαίων. Αυτοί θεωρούσαν ότι ήταν απόγονοι των Λακεδαιμονίων και γι' αυτό, όπως τους Σπαρτιάτες, δεν έκτιζαν τείχη για να προστατευθούν.
Άγιος Σωφρόνιος Δαμασκηνός
Ο Άγιος Σωφρόνιος γεννήθηκε στην Δαμασκό της Συρίας περί το έτος 580 μ.Χ. και ήταν υιός ευσεβών και ενάρετων γονέων, του Πλινθά και της Μυρούς. Λόγω της καταγωγής του αποκαλείται και Δαμασκηνός. Από νεαρή ηλικία εκάρη μοναχός και ανέλαβε μεγάλο ρόλο στα εκκλησιαστικά δρώμενα. Όταν πέθανε ο Άγιος Μόδεστος , Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο Άγιος Σωφρόνιος, για την υπερβάλλουσα αρετή του, ανήλθε το έτος 634 μ.Χ. στον πατριαρχικό θρόνο της Ιεροσυλιμιτικής Εκκλησίας.Πέθανε εν ειρήνη το 638 μ.Χ. αφήνοντας πίσω του πλούσιο ποιητικό έργο.
Όνομα: Σώφρων
Ετυμολογία: Από το επίθετο σώφρων και σημαίνει "ο συνετός".
Μάρτυρας της εποχής του Διοκλητιανού, 284-305 μ.Χ, από την Στρατονίκη της Μικράς Ασίας. Τον καιρό λοιπόν εκείνο, κατά τον διωγμό εναντίον των χριστιανών, συνελήφθηκαν και οι Αγιοι αυτοί, επειδή ομολόγησαν τον Χριστό, και λιθοβολήθηκαν για αρκετή ώρα. Με ενέργεια της θείας χάριτος όμως, έμειναν αβλαβείς. Τελικά μαρτύρησαν με σταυρικό θάνατο και έτσι έλαβαν τα ένδοξα στεφάνια του μαρτυρίου.
Όνομα: Θαλής
Ετυμολογία: Από το ρήμα θάλλω που σημαίνει ανθίζω. Θαλής είναι "ο ανθηρός".
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Λειώκριτος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'λεώ'=λαός και κριτός και σημαίνει τον διλεκτό του λαού.
Για χριστιανική εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Πιόνη
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'πίων-πίονος'=παχύς, λιπαρός
Ο Άγιος Μάρτυρας Πιόνιος έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.) και ήταν πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Σμύρνης. Έλεγχε τους Ιουδαίους και τους Εθνικούς και τους έπειθε από τις θείες Γραφές ότι ένας μόνο είναι ο Θεός ο αληθινός, ο Δημιουργός των πάντων και ο μονογενής Του Υιός Ιησούς Χριστός και το Πνεύμα το Άγιον και κήρυττε ότι όλοι οι αμαρτωλοί και οι άπιστοι θα τιμωρηθούν και θα παραδοθούν στο πυρ το αιώνιο. Έτσι συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες μαζί με άλλους Χριστιανούς. Και πρώτα παραδόθηκε αλυσοδεμένος στον Πολέμωνα, τον ιερέα των ειδώλων και στον άρχοντα της πόλεως Ελπίδιο. Έπειτα οδηγήθηκε στον ηγεμόνα της χώρας, ανθύπατο Κοντυλιανό, ο οποίος έδωσε εντολή να τον βασανίσουν. Τον κτύπησαν ανηλεώς μέχρι θανάτου και αφού τον κρέμασαν σε ξύλο, κατέκαψαν τα πλευρά του με αναμμένες δάδες φωτιάς. Στην συνέχεια τον έριξαν μέσα σε καμίνι και ο Άγιος προσευχόμενος μέσα σε αυτό, τελείωσε μαρτυρικά τον βίο του.
Όνομα: Πίονις
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'πίων-πίονος'=παχύς, λιπαρός
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Σωφρονία
Ετυμολογία: Από το επίθετο σώφρων και σημαίνει "η συνετή".
Εορτές ©ΤΕΗ
11 Μαρτίου > ΤΕΗ - Γιορτάζει η πολιούχος της πόλης Αγία Θεοδώρα της Άρτας.
Το Γεφύρι της Άρτας
Όνομα: Άρτα
Ετυμολογία: Από την πόλη Άρτα, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της Ηπείρου και πασίγνωστη για το φημισμένο πέτρινο γεφύρι της.
Άλλες Εορτές
Άγιος Ευλόγιος ο Ιερομάρτυρας και οι Αγίες Λεωκρητία και οι δύο ανώνυμες παρθένες Μάρτυρες εν Κορδούη Ισπανίας
Ο Άγιος Ιερομάρτυς Ευλόγιος γεννήθηκε στην πόλη Κορδούη της Ισπανίας κατά τον 8ο αιώνα μ.Χ. όταν η Ισπανία ήταν ήδη υπό Αραβική κατοχή που είχε ξεκινήσει το 711 μ.Χ. και κράτησε επτά αιώνες.
Σαν αποτέλεσμα των μουσουλμανικών διωγμών μαρτύρησαν πολλοί Χριστιανοί. Το έτος 850 μ.Χ. ξέσπασε διωγμός κατά της Εκκλησίας της Ισπανίας. Οι Μαυριτανοί αγρίεψαν. Οδηγημένοι από έναν αποστάτη Επίσκοπο συνέλαβαν και έκλεισαν στην φυλακή όλους τους ιερείς της Κορδούης μαζί με τον Επίσκοπό τους. Δύο μαθήτριες του, πνευματικά του παιδιά, μαρτύρησαν και θανατώθηκαν. Ο ίδιος συνελήφθη με την κατηγορία ότι απέκρυψε και διέφθειρε μία νεαρή κοπέλα, την Λεωκρητία, που δεν ήθελε να παντρευτεί τον μουσουλμάνο που της προξενούσαν οι γονείς της.
Το αποτέλεσμα ήταν να καταδικαστεί σε θάνατο διά αποκεφαλισμού. Η δε Λεωκρητία αποκεφαλίσθηκε κι αυτή μετά από λίγες ημέρες.
Όνομα: Ευλόγιος
Ετυμολογία: Από τις Ελληνικές λέξεις έυ' και 'λόγος' και σημαίνει αυτόν που λέει καλά λόγια.
Όνομα: Θεοδώρα
Ετυμολογία: Από το θεός και δώρο και σημαίνει "δώρο του Θεού".©2021 names-n-gifts.com - Επικοινωνία