Εορτές 16 Οκτωβρίου: Άγιος Γάλλος Άγιος Λογγίνος ο Εκατόνταρχος Γάλλα Λογγίνα Όσιος Μαλός
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Δομετιος Άγιος Δομέτιος Άγιος Δομνίνος Άγιος Ιωάννης ο Τουρκολέκας Άγιος Λεόντιος Άγιος Τερέντιος
Εορτές 26 Οκτωβρίου 2021 <> 
Κύριες Εορτές
Μαρτύρησε συρόμενη στη γη μέχρι θανάτου.
Όνομα: Λεπτία
Ετυμολογία: Από το ρήμα 'λεπτύνω' και εννοεί την λεπτή
Δεν βρήκαμε πληροφορίες.
Όνομα: Λεωντίνη
Ετυμολογία: Σύνθετο από το Λεωνιδία και το Βαλεντίνη
Άγιοι των Βρετανικών Νήσων
Ο Eata ήταν ένας από τους δώδεκα παίδες που ο Aidan εκπαίδευσε στο Lindisfarne. O Eata έγινε μοναχός, ιερέας και τέλος ηγούμενος του Melrose. Ίδρυσε το μοναστήρι του Ripon στο Yorkshire. Κοιμήθηκε το 686 μ.Χ. και θάφτηκε κοντά στην Εκκλησία του Wilfrid στο Hexham.
Όνομα: Eata
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
26 Οκτωβρίου > Από το Καθολικό εορτολόγιο.
Αγγλοσάξονας Βενεδικτίνος μοναχός του 8ου αιώνα. Ιεραπόστολος στη Γερμανία με τον άγιο Βονιφάτιο. Μοναδικός επίσκοπος του Βουραμβούργου (Buraburg), (μέρος της σύγχρονης Αρχιεπισκοπής του Μάινζ, Γερμανία).
Όνομα: Αλβίνος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα ‘Albinus’ που σημαίνει κονιαστής, και στη νεοελληνική καθομιλουμένη σοβατζής, Παλιά οι κονιαστές γινόντουσαν ολόασπροι στη δουλειά, οπότε το Αλβίνος σημαίνει και υπόλευκος.
Μαρτύρησε δια σπάθης.
Όνομα: Γλύκων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό 'γλυκύς'.
Άγιος Δημήτριοςο Μυροβλύτης
Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 - 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. ή (το πιο πιθανό) το 306 μ.Χ. , γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Θανατώθηκε μαζί με τον άγιο Νέστορα.

Πολιούχος Άγιος: Άγιος Δημήτριος Αττικής, Αλμυρός, Αυλώνας Αττικής, Ελασσόνας, Θεσσαλονίκης, Κερατέας, Κολινδρός, Λαγκαδάς, Μικρός Βάλτος Κορίνθου, Ναύπακτος, Πετρούπολη, Σιάτιστα, Χρυσούπολη,
Όνομα: Δημήτριος
Ετυμολογία: Από το Δη (Γη) και μήτηρ ("μητέρα Γη") και σημαίνει "αυτός που ανήκει, ο αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα".
Φαίνεται ότι ήταν υπηρέτης του Αγίου Δημητρίου και μαρτύρησε στην Θεσσαλονίκη.

Ίσως να είναι ο ίδιος μ' αυτόν της 23ης Αυγούστου.

Όνομα: Λούπων
Ετυμολογία: Υπάρχει και αντίστοιχο Λατινικό όνομα 'Lupus'=λύκος από το οποίο προέρχεται το Λούπος.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Γλύκουσα
Ετυμολογία:
Δεν υπάρχει Αγία με τέτοιο όνομα, πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Λουπία
Ετυμολογία: Υπάρχει και αντίστοιχο Λατινικό όνομα 'Lupus'=λύκος από το οποίο προέρχεται το Λούπος.
Εορτές ©ΤΕΗ
26 Οκτωβρίου > ©ΤΕΗ – Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία – Επέτειος επιστροφής Οδυσσέα στην Ιθάκη
Οι μνηστήρες στην Οδύσσεια ήταν, μαζί με του συνοδούς τους, 108. Ο Οδυσσέας τους σκότωσε όλους εκτός από τον αοιδό Φήμιο, γιατί τραγουδούσε στους μνηστήρες από ανάγκη.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Αμφιμέδων γιός του Μενέλαου ή του Μελάνθιου.που τραυμάτισε τον Τηλέμαχο στο χέρι, πριν αυτός τον σκοτώσει.
Όνομα: Αμφιμέδων
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'αμφί' και 'μέδω'=βασιλεύω και σημαίνει αυτόν που βασιλεύει ολόγυρα, παντού.
26 Οκτωβρίου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία - Αρχαία Ελληνική εορτή προς τιμήν της θεάς Δήμητρας της Θεσμοφόρου
Η Δήμητρα πενθεί
Παιδί του Κρόνου και της αδελφής του Ρέας (δεύτερο θείο ζεύγος). Αδελφή του Δία που μαζί του απόκτησε μια κόρη, την Περσεφόνη. Αναφέρονται και άλλα παιδιά, όπως ο Πλούτος. Επίσης, μια κόρη που πιθανώς να είναι η νύμφη Δέσποινα, κι ένα άλογο, ο Αρείονας που τους έκανε με τον Ποσειδώνα. Η θεά προσπαθώντας να αποφύγει τις ερωτικές προσεγγίσεις του Ποσειδώνα μεταμορφώθηκε σε φοράδα, αλλά αυτός το κατάλαβε και παίρνοντας τη μορφή αλόγου επιβήτορα, κατόρθωσε να ζευγαρώσει μαζί της.

Ήταν θεά των σιτηρών και γενικά της γεωργίας. Αυτή έμαθε στους ανθρώπους να καλλιεργούν και να σπέρνουν τα χωράφια. Θεωρήθηκε ακόμη προστάτρια της οικογένειας.

Η πιο γνωστή ιστορία που αναφέρεται στη θεά Δήμητρα είναι η αρπαγή της κόρης της, Περσεφόνης, από τον θεό του κάτω κόσμου, τον Πλούτωνα, (Άδη). Πληγωμένη και θλιμμένη η θεά έψαχνε να την βρει για πολλές ημέρες. Έτσι αγανακτισμένη, προκάλεσε ακαρπία, δεν άφηνε δηλαδή τίποτε να καρπίσει τη γη. Τότε επενέβη ο Δίας που ανάγκασε τον Πλούτωνα να κρατά την Περσεφόνη τρεις μήνες μόνο στον Κάτω Κόσμο και τους υπόλοιπους εννιά να της επιτρέπει να μένει πάνω στη γη μαζί με τη μητέρα της.

Σύμβολα της θεάς ήταν, ένα δέμα από στάχυα, ένα καλάθι γεμάτο καρπούς, η παπαρούνα, ο νάρκισσος, το ρόδι και το πουλί γερανός.
Όνομα: Δήμητρα
Ετυμολογία: Από το Δη (Γη) και μήτηρ ("μητέρα Γη") και σημαίνει " η αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα".

Θεά Δήμητρα
26 Οκτωβρίου > Εορτή Αγίου Δημητρίου
Η θεά Δήμητρα ύστερα που την κυνήγησε ο Ποσειδώνας και το ερωτικό τους σμίξιμο σαν άλογα, μη μπορώντας να πνίξει την οργή της, έγινε θεά εκδικητική μέχρι που ξεπλύθηκε από το μίσος και τη μανία στα νερά του ποταμού Λάδωνα και πήρε το προσωνύμιο Λουσία.
Όνομα: Λουσία
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘λούω’ και σημαίνει αυτήν που λούστηκε.
Άλλες Εορτές
Ο Άγιος Αντώνιος καταγόταν από τη Ρωσία και γεννήθηκε περί το 1526 μ.Χ. Εξελέγη Επίσκοπος της πόλεως Βολογκντά και κοιμήθηκε οσίως το έτος 1588 μ.Χ.
Όνομα: Αντώνιος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά, την πρόθεση ‘αντί’ και το ρήμα ‘ωνέομαι’=αγοράζω από το οποίο έχουμε τις λέξεις ‘ωνή’=αγορά, ‘ωνητός’=αγοραστός και ‘ώνια’=ψώνια και μάλλον σημαίνει αυτόν που δωρίζει κάτι που αγοράζει. Τον γενναιόδωρο.
26 Οκτωβρίου > Άγιοι Αρτεμίδωρος και Βασίλειος
Οι Άγιοι Αρτεμίδωρος και Βασίλειος μαρτύρησαν δια σπάθης.
Όνομα: Αρτεμίδωρος
Ετυμολογία: Από το όνομα της θεάς 'Άρτεμις' και το 'δώρο' και σημαίνει δώρο της θεάς.
26 Οκτωβρίου > Άγιοι Αρτεμίδωρος και Βασίλειος
Οι Άγιοι Αρτεμίδωρος και Βασίλειος μαρτύρησαν δια ξίφους.
Όνομα: Βασίλειος
Ετυμολογία: Από το επίθετο βασίλειος,-α, -ον και σημαίνει "αυτός που ανήκει στο βασιλιά".
Επί μεγάλου Κωνσταντίνου υπήρχε στις Ινδίες κάποιος βασιλιάς, που τον έλεγαν Αβενίρ. Σ' αυτόν λοιπόν, είπαν κάποιοι αστρολόγοι ότι ο νεογέννητος γιος του Ιωάσαφ, κάποτε θα ασπασθεί τη χριστιανική θρησκεία. Για να ματαιώσει αυτή την «προφητεία» ο Αβενίρ, έκλεισε το βασιλοπαίδι σ' ένα απομακρυσμένο παλάτι μαζί με υπηρέτες και δασκάλους, και τους συνέστησε να μη πουν τίποτα στο παιδί για την πίστη των χριστιανών. Εκεί ο Ιωάσαφ μεγάλωσε και του δόθηκε μεγάλη μόρφωση. Αλλά του έκανε εντύπωση ο περιορισμός μέσα στον όποιο ζούσε, και απαίτησε να μάθει την αιτία. Κανείς όμως δεν του έλεγε τίποτα. Αυτός όμως, μετά από πολλές παρακλήσεις προς τον πατέρα του, κατάφερε και τον έπεισε να βγαίνει έξω από το παλάτι αλλά υπό αυστηρή επιτήρηση. Σε κάποιο περίπατο του όμως, συνάντησε δύο φτωχούς γέρους, που τους έδωσε γενναία ελεημοσύνη και αυτοί συγκινημένοι του αποκάλυψαν το μυστικό του περιορισμού του. Από τότε ο Ιωάσαφ διψούσε να μάθει για τη χριστιανική θρησκεία. Και ο Θεός ευλόγησε και έμαθε, από κάποιο χριστιανό Ιερέα τον Βαρλαάμ, που κατάφερε να μπει στο παλάτι με την ιδιότητα του πραγματευτή. Τελικά ο Ιωάσαφ βαπτίστηκε, έκανε χριστιανό και τον πατέρα του, αργότερα έγινε μοναχός και δίδαξε στη χώρα του το Ευαγγέλιο.
Όνομα: Ιωάσαφ
Ετυμολογία: Εβραϊκό όνομα που σημαίνει 'ο Θεός έχει κρίνει'
26 Οκτωβρίου > Άγιος Ιωάσαφ ο νέος οσιομάρτυρας
Κήρυξε στην Κωνσταντινούπολη το Μυστήριον της Αγίας Τριάδος και το Μυστήριον της ενσάρκου οικονομίας του υϊού και λόγου του Θεού και Πατρός. Οι Τούρκοι ακούγοντας αυτά θύμωσαν πολύ και τον βασάνισαν σκληρά και τέλος τον αποκεφάλισαν. Το μαρτύριό του συνέβη στις 26 Οκτωβρίου 1516 μ.Χ..

Όνομα: Ιωάσαφ
Ετυμολογία: Εβραϊκό όνομα που σημαίνει 'ο Θεός έχει κρίνει'
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Θεόφιλος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'Θεός' και το 'φιλώ'=αγαπώ και σημαίνει αυτός που αγαπά τον Θεό.
26 Οκτωβρίου > Οι δύο όσιοι Λεόντιοι οι εν Άθω
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Λεοντεύς
Ετυμολογία: Από τη λέξη 'λέων', γόνος λιονταριού©2021 names-n-gifts.com - Επικοινωνία