Εορτές 29 Μαρτίου: Άγιος Βαραχήσιος Άγιος Διάδοχος Άγιος Ζανιθάς Άγιος Μαρής Άγιος Σιμιαθής Βαραχησία Ζανιθά Σιμιαθή
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Άβιβος Άγιος Ευστάθιος ὁ Ομολογητής Άγιος Ηλίας Άγιος Ηλίας Άγιος Ιωνάς Άγιος Κύριλλος ο Διάκονος Άγιος Λάζαρος Άγιος Μάρκος επίσκοπος Αρεθουσίων Άγιος Μαρουθάς Άγιος Ναρσής Άγιος Σάβας ή Σώβας Όσιος Βάσσος Όσιος Ησύχιος ο Σιναΐτης Όσιος Ιωνάς Όσιος Μάρκος
Εορτές 24 Οκτωβρίου 2021 <> 
Κύριες Εορτές
Καταγόταν από την πόλη Σεβάστεια της Φρυγίας και διδάχτηκε τη χριστιανική πίστη από τον απόστολο Παύλο..
Έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ.στη Μαρκιανούπολη της Θράκης και χρησιμοποιούσε τη ζωή της κάθε μέρα για την αλήθεια του Ευαγγελίου. Πήγαινε σε σπίτια δωδεκαθεΙστών και είλκυε πολλές γυναίκες απ' αυτούς στους κόλπους της Εκκλησίας. Συνελήφθη γι' αυτό επί αυτοκράτορας Δομετιανού και ηγεμόνος Σεργίου, κακοποιήθηκε και εξεδιώχθη από τον τόπο της.

Έφθασε στην Ηράκλεια της Θράκης όπου πάλι συνελήφθη, από τον ηγεμόνα Πομπηιανό, και φυλακίστηκε. Μετά από βασανιστήρια αποκεφαλίστηκε και ετάφη στην Ραιδεστό.
Όνομα: Σεβαστή
Ετυμολογία: 1. Από το επίθετο σεβαστή και σημαίνει "αυτή που αξίζει σεβασμού". 2. Αυτή που είναι από την Σεβάστεια, πόλη του Πόντου στα σύνορα Μικρής Αρμενίας. 3. Με τη Βυζαντινή (Λατινική) κατάληξη -ιανή, σημαίνει αυτήν που ανήκει στον Σεβαστό ή τη Σεβαστή. 4. Ο Ρωμαϊκός τίτλος Αυγούστα εκφραζόταν στα Ελληνικά σαν 'Σεβάσμια' ή Σεβαστή.

Ο Άγιος Μαγκλόριος ‘Maglorious’ ήταν ηγούμενος ιρλανδικής καταγωγής. Καλά μορφωμένος πήγε με τον Σαμψών στην Βρετάνη όπου ίδρυσαν μοναστήρια υπό την προστασία του βασιλιά Κίλτερβερτ ‘Childebert’. Ο Μαγκλόριος έγινε ηγούμενος ενός από αυτά κοντά στο Δολ. Μετά από μερικά χρόνια αποσύρθηκε στο Σαρκ, όπου ίδρυσε ένα μοναστήρι και πέθανε το 575.
Όνομα: Μαγκλόριος
Ετυμολογία: Αβέβαιης ετυμολογίας, μάλλον σημαίνει τον τρισένδοξο.
Μαρτύρησε δια πυρός.
Όνομα: Νέρδων
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Γεννήθηκε στην Γαλλάι στην περιοχή του Πικταβίου που λεγόταν Θεϊφαλία. Πίστεψε στον Χριστό, έγινε κληρικός και ίδρυσε ένα μοναστήρι. Στην περιοχή της Τουρώνης (ορεινό χωριό της Ανδαλουσίας που η ιστορία του ξεκινά από τη Ρωμαϊκή εποχή και ακόμη πιο πριν) βρήκε κάποια αρχαία ερείπια και έκτισε επάνω τους νέα οικοδομήματα. Εκεί βρήκε επίσης και έναν ναό, όπου λέγεται πως προσευχήθηκε ο επιφανής Άγιος Μαρτίνος. Τον επισκεύασε με μεγάλη φροντίδα, και έστησε σ’ αυτόν μία αγία Τράπεζα με ειδικό χώρο για να τοποθετούνται λείψανα αγίων.
Όνομα: Σενώχ
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση

Άγιος Σενώχ της Τουρώνης
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Αρέθουσα
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'άρδω' =ποτίζω και σημαίνει την άρδουσα, αυτήν που ποτίζει.
Η παράδοση (αυτό σημαίνει ότι η ιστορία αυτή δεν είναι διασταυρωμένη) μιλά για μία γυναίκα η οποία μαρτύρησε με το βρέφος της κατά τους διωγμούς, μαζί με τον Άγιο Αρέθα. Την Άγια αυτή γυναίκα, την έριξαν στη φωτιά και βλέποντας το αυτό το βρέφος της, (κατά τις ίδιες πηγές πρέπει να ήταν τουλάχιστον 5 ετών διότι συνομιλούσε άνετα με τους εκτελεστές του) έπεσε και το ίδιο στη φωτιά παρά να ζήσει με τους Εβραίους βασανιστές του.
Όνομα: Βρέφος
Ετυμολογία: Το νεογέννητο παιδί αποκαλείται νεογνό. Μετά και μέχρι να συμπληρώσει το πρώτο έτος της ζωής του, που θα γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια, ονομάζεται ‘βρέφος’ και απ’ εκεί μέχρι 6 ετών χαρακτηρίζεται σαν ‘νήπιον’. Από εδώ προέρχεται και η λέξη νηπιαγωγείο.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Μαγκλόρια
Ετυμολογία: Αβέβαιης ετυμολογίας, μάλλον σημαίνει την τρισένδοξη.
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Νέρδα
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Ο Όσιος Αρέθας έζησε κατά τα τέλη του 14ου και τις αρχές του 15ου αιώνα μ.Χ. Καταγόταν από την πόλη Τβερ της Ρωσίας και έγινε μοναχός στη Λαύρα του Κιέβου. Εξελέγη Επίσκοπος, αλλά λίγο αργότερα αποσύρθηκε για να ακολουθήσει την ησυχαστική οδό του εγκλείστου μοναχικού βίου. Ο Όσιος Αρέθας κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1409 μ.Χ..
Όνομα: Αρέθων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'άρδω' =ποτίζω και σημαίνει τον άρδοντα, αυτόν που ποτίζει
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Ο Άγιος Ακάκιος ο Πρεσβύτερος, μαρτύρησε δια σπάθης.
Όνομα: Ακάκιος
Ετυμολογία: Από το 'α' το στερητικό και το κακία και σημαίνει τον άκακο.
24 Οκτωβρίου > Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας και των «συν Αυτω»
Ήταν ένας από τους προύχοντες της πόλεως Νεγράς στην Αιθιοπία επί εποχής Ιουστίνου (518 - 527 μ.Χ.). Όταν ο βασιλιάς της Αιθιοπίας Ελεσβάαν καθυπέταξε τον Εβραίο βασιλιά Δουναάν, εγκατέστησε φρουρά στην πόλη. Τότε ο Εβραίος βασιλιάς επαναστάτησε, φόνευσε τους φύλακες και εκστράτευσε εναντίον της Νεγράς, την οποία και κατέλαβε σφάζοντας πολλούς Χριστιανούς, μεταξύ αυτών και τον Αρέθα.
Όνομα: Αρέθων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'άρδω' =ποτίζω και σημαίνει τον άρδοντα, αυτόν που ποτίζει

24 Οκτωβρίου > Άγιοι Μάρκος, Σωτήριχος και Ουαλεντίνος
Οι τρεις αυτοί Άγιοι ήταν από την Ασία. Συνελήφθησαν από αλλόθρησκους και σύρθηκαν πάνω σε αιχμηρές πέτρες μέχρι θανάτου.
Όνομα: Μάρκος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό Μars - rtis (ο θεός Άρης των Ρωμαίων) και σημαίνει "ο φιλοπόλεμος".
24 Οκτωβρίου > Άγιοι Μάρκος, Σωτήριχος και Ουαλεντίνος
Οι τρεις αυτοί Άγιοι ήταν από την Ασία. Συνελήφθησαν από αλλόθρησκους και σύρθηκαν πάνω σε αιχμηρές πέτρες μέχρι θανάτου.

Όνομα: Βαλεντίνος
Ετυμολογία: Από το λατινικό 'valentia' που σημαίνει ισχύς σώματος, δύναμης, νου και θάρρους
24 Οκτωβρίου > Άγιοι Μάρκος, Σωτήριχος και Ουαλεντίνος
Οι Άγιοι αυτοί ήταν από την Ασία. Συνελήφθησαν από τους ειδωλολάτρες, επειδή ήταν Χριστιανοί και τους έσυραν πάνω σε αιχμηρές πέτρες μέχρι θανάτου. Τα δε άγια λείψανα τους, μετακομίστηκαν από την Ασία στη Θάσο, όπου μέχρι σήμερα βρίσκονται.
Όνομα: Σωτήρ
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό σωτήρ και σημαίνει "αυτός που λυτρώνει". Χαρακτηρισμός που δόθηκε στον Ιησού Χριστό και σε πολλούς θεούς των αρχαίων Ελλήνων.
Καραντώνης Νίκος Γεννήθηκε στην κωμόπολη Τρίκωμο, της επαρχίας Αμμοχώστου, το 1934. Σκοτώθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1958 στη γενέτειρά του, από έκρηξη νάρκης.
Όνομα: Νικόλαος
Ετυμολογία: Από τα ουσιαστικά νίκη και λαός και σημαίνει "αυτός για τον οποίο ο λαός πιστεύει ότι μπορεί να του φέρει τη νίκη".
Ρώσος Άγιος για τον οποίο δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Αρέθων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'άρδω' =ποτίζω και σημαίνει τον άρδοντα, αυτόν που ποτίζει



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία