Εορτές 22 Οκτωβρίου: Αβερκία Άγιος Βερεκούνδος Βερεκούνδα Όσιος Αβέρκιος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Γλυκερία Αγία Θεοδότη η μάρτυρας Άγιος Εξακουστοδιανός Άγιος Ευλάλιος Άγιος Ζαχαρίας ο Μάρτυρας Άγιος Ηράκλειος Μαξιμιλιανή Μαξιμιλιανός Όσιος Λωτ
Εορτές 8 Οκτωβρίου 2021 <> 
Κύριες Εορτές
Η Αγία Πελαγία η Παρθένος καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και από ένδοξο γένος (στα χρόνια του βασιλιά Νουμεριανού 282 - 284 μ.Χ.). Όταν έμαθε ο άρχοντας της Αντιόχειας ότι η Πελαγία ήταν χριστιανή, έστειλε στρατιώτες για να τη συλλάβουν. Αυτοί περικύκλωσαν το σπίτι της και ετοιμάζονταν να την αρπάξουν.

Όταν τους είδε η Πελαγία άνοιξε το παράθυρο και έριξε τον εαυτό της στο κενό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα και έτσι παρέδωσε την αγνή ψυχή της στον Θεό.
Όνομα: Πελαγία
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘πελαγόω’ και σημαίνει την πελαγίσια, αυτήν που ανήκει στο πέλαγος.
Η ομορφιά της ήταν από τις σπάνιες. Παρασύρθηκε από τη μητέρα της στην πορνεία. Έπεσε σε μεγάλη κατάθλιψη, βρίσκοντας όλες τις πόρτες των συγγενών της κλειστές, με καμιά υποστήριξη. Όταν λοιπόν ο Παφνούτιος από τη Σιδώνα έμαθε την ψυχική της κατάσταση, προσευχήθηκε και αποφάσισε να εργαστεί για την ψυχή της. Την επισκέφθηκε και με τη χάρη του Θεού πέτυχε το θαύμα! Καυτά δάκρυα μετανοίας κύλησαν στα μάγουλα της Ταϊσίας. Πέταξε όλα της τα πλούτη στη θάλασσα, και από τότε έζησε φτωχά, αλλά πλούσια σε πίστη, σε μετάνοια, σε σωφροσύνη, σε προσευχή, σε υπακοή, σε ταπείνωση και καλοσύνη. Έγινε δεκτή σε ευσεβή όμιλο γυναικών και πέθανε φροντίζοντας αρρώστους και ανήμπορους ανθρώπους.
Όνομα: Θαΐς
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ελληνικό ρήμα 'θεάομαι' και εννοεί αυτήν που χαίρεσαι, απολαμβάνεις, να την βλέπεις.
Άγιοι Βρετανικών Νήσων
Βενεδικτίνος μοναχός και ερημίτης, από το Λιντισφάρνε της Αγγλίας. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον άγιο Cuthbert. Όταν κοιμήθηκε το 690, τα λείψανα του περισυλλέχθησαν στο Wilton, κοντά στο Salisbury.
Όνομα: Γιούι
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Δεν υπάρχει άγιος με τέτοιο όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Θαΐς
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ελληνικό ρήμα 'θεάομαι' και εννοεί αυτόν που χαίρεσαι, απολαμβάνεις, να τον βλέπεις.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Τρεις χριστιανοί που για διάφορους λόγους εξισλαμίσθηκαν και μετά μετανόησαν. Αφού αποκήρυξαν των Μωαμεθανισμό εκτελέστηκαν από τους Τούρκους.

Μετά από άγρια και φρικτά βασανιστήρια επειδή δεν δέχθηκε να αρνηθεί τον Χριστό, απαγχονίστηκε από τους Τούρκος στις 8 Οκτωβρίου 1814 μ.Χ.
Όνομα: Ιγνάτιος
Ετυμολογία: Πιθανώς από τη λατινική λέξη ignis που σημαίνει φωτιά. Φλογερός

Δεν βρήκαμε άλλα στοιχεία
Όνομα: Τρύφων
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'τρυφή' που σημαίνει απαλός, τρυφερός, φιλήδονος
8 Οκτωβρίου > Οσία Πελαγία
Πανέμορφη πόρνη της Αντιόχειας γνωστή και σαν 'Μαργαριτώ' από τα πολλά μαργαριτάρια με τα οποία στολιζόταν.

Σύμφωνα με τους συναξαριστές αφού μετανόησε για το επάγγελμα της, έδωσε τον πλούτο και τα χρήματα της στον Επίσκοπο Άγιο Νόννο, που την είχε προσηλυτίσει, για τους φτωχούς. Μετά κατηχήθηκε, βαπτίσθηκε και πήρε το όνομα ‘Ρωμάνα’. Λίγες μέρες αργότερα ντυμένη με ανδρικά ρούχα πήγε στην Ιερουσαλήμ όπου σαν μοναχός Πελάγιος υπηρέτησε για τρία χρόνια στο Όρος των Ελαιών. Ύστερα από Θεία πληροφορία ο άγιος Νόννος έστειλε τον υποτακτικό του Ιάκωβο να τη βρει αλλά δεν τα κατάφερε.

Μετά υπάρχει κάποιο κενό στην πληροφόρηση και φθάνουμε στο θάνατό της, όπου πλήθος πατέρων ήρθαν για να την ενταφιάσουν. Τότε αποκαλύφθηκε το φύλο της θανούσης και όλοι εξεπλάγησαν για το θαυμαστό γεγονός,
Όνομα: Πελαγία
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘πελαγόω’ και σημαίνει την πελαγίσια, αυτήν που ανήκει στο πέλαγος.©2021 names-n-gifts.com - Επικοινωνία