Εορτές 29 Μαρτίου: Άγιος Βαραχήσιος Άγιος Διάδοχος Άγιος Ζανιθάς Άγιος Μαρής Άγιος Σιμιαθής Βαραχησία Ζανιθά Σιμιαθή
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Άβιβος Άγιος Ευστάθιος ὁ Ομολογητής Άγιος Ηλίας Άγιος Ηλίας Άγιος Ιωνάς Άγιος Κύριλλος ο Διάκονος Άγιος Λάζαρος Άγιος Μάρκος επίσκοπος Αρεθουσίων Άγιος Μαρουθάς Άγιος Ναρσής Άγιος Σάβας ή Σώβας Όσιος Βάσσος Όσιος Ησύχιος ο Σιναΐτης Όσιος Ιωνάς Όσιος Μάρκος
Εορτές 3 Ιουλίου 2021 <> 
Κύριες Εορτές
Ο Άγιος Ανατόλιος έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, στις 11 Αυγούστου του 449 μ.Χ.,
Ο Ανατόλιος ήταν γέννημα της Αλεξάνδρειας και χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε αρχιεπίσκοπο Αλεξανδρείας Κύριλλο. Αναδείχτηκε πιστός και θαρραλέος υπέρμαχος της Ορθοδοξίας. Πέθανε τον Ιούλιο του 458 μ.Χ.
Όνομα: Ανατόλιος
Ετυμολογία: Από το ρήμα ανατέλλω και σημαίνει "αυτός που σχετίζεται με την ανατολή" ή "αυτός που έρχεται από την ανατολή".
Στα Ανώγεια της Κρήτης γιορτάζονται τα Υακίνθεια που σιγά-σιγά εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα. Θεωρείται ο άγιος της νεότητας, της αγάπης, των ερωτευμένων ζευγαριών, του έρωτα, των αγνών αισθημάτων, της δημιουργίας και της έμπνευσης. Πολλοί επισκέπτονται τον ναό του αγίου στην Κρήτη, έναν λιτό, κυκλικό, πέτρινο κρητικό ναό που είναι κτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρα στον Ψηλορείτη.

Είναι επίσης προστάτης των τραπεζοκόμων.
Όνομα: Υάκινθος
Ετυμολογία: Το όνομα Υάκινθος αποτελείται από τρία μέρη, ‘ΥΑ’,’ακίς’, ‘άνθος’. Το ‘ΥΑ’ είναι η γοερή κραυγή πόνου που προέρχεται από το πλήγωμα της καρδιάς από κάτι μικρό αλλά μυτερό και το ‘άνθος’ συμβολίζει την ομορφιά του νέου που χάθηκε. Είναι τόσο όμορφο αυτό το όνομα. Ίσως οι περισσότεροι να μη γνωρίζουν ότι αυτό είναι το Ελληνικό όνομα του λουλουδιού που είναι κοινώς γνωστό με την τουρκική λέξη 'ζιμπούλι' ή 'ζουμπούλι'.
Δεν υπάρχει άγιος με αυτό το όνομα. Παρακαλώ πηγαίνεται στο όνομα Υάκινθος
Όνομα: Ζουμπούλης
Ετυμολογία: Από το φυτό ζουμπούλι που είναι η Τουρκικής προέλευσης ονομασία του πανέμορφου φυτού υάκινθου.
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Παρακαλώ πηγαίνεται στο όνομα Υάκινθος
Όνομα: Ζουμπουλία
Ετυμολογία: Από το φυτό ζουμπούλι που είναι η Τουρκικής προέλευσης ονομασία του πανέμορφου φυτού υάκινθου.
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα, για χριστιανική εορτή παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχχο ανδρικό
Όνομα: Υάκινθις
Ετυμολογία: Το όνομα Υάκινθος αποτελείται από τρία μέρη, ‘ΥΑ’,’ακίς’, ‘άνθος’. Το ‘ΥΑ’ είναι η γοερή κραυγή πόνου που προέρχεται από το πλήγωμα της καρδιάς από κάτι μικρό αλλά μυτερό και το ‘άνθος’ συμβολίζει την ομορφιά του νέου που χάθηκε. Δείτε περισσότερα σοιχεία στο αντίστοιχο ανδρικό. Είναι τόσο όμορφο αυτό το όνομα. Ίσως οι περισσότεροι να μη γνωρίζουν ότι αυτό είναι το Ελληνικό όνομα του λουλουδιού που είναι κοινώς γνωστό με την τουρκική λέξη 'ζιμπούλι' ή 'ζουμπούλι'.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Όνομα: Θεοδότη
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ’θεός’ και ‘δίδωμι’=δίδω και σημαίνει αυτή που δόθηκε στον ή από τον θεό.
Άγιος Γεράσιμος ο νέος Καρπενησιώτης
Όνομα: Γεράσιμος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη γέρας=έπαθλο και σημαίνει "βραβευμένος".
3 Ιουλίου > Άγιοι Θεόδοτος, Θεοδότη, Δολινδούχ, Διομήδης, Ευλάμπιος και Ασκληπιάδης
Ο άγιος Διομήδης μαζί με τους Θεόδοτο, Θεοδότη, Δολινδούχ, Διομήδης, Ευλάμπιο, και Ασκληπιάδης συνελήφθησαν από τον βασιλιά Τραϊανό (98 μ.Χ.), ο οποίος τους εξανάγκαζε ν' αρνηθούν τον Χριστό και να θυσιάσουν στα είδωλα. Επειδή όμως αρνήθηκαν να πειστούν στις διαταγές του βασιλιά, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν , όπου ήταν και ο Άγιος Υάκινθος ο Κουβικουλάριος, από τον όποιο και στηρίχτηκαν στην πίστη του Χριστού. Όταν μαρτύρησε ο Άγιος Υάκινθος, κατόπιν έβγαλαν και αυτούς από τη φυλακή, και τους οδήγησαν στο ειδωλολατρικό ναό. Οι Άγιοι αυτοί, όχι μόνο δεν έφαγαν, αλλά και ήλεγξαν με θάρρος τη θρησκεία των ειδώλων. Τότε τους κρέμασαν πάνω σε ξύλα και ξέσχισαν τις σάρκες τους. Έπειτα με βάρβαρο τρόπο αφού τους κατέβασαν από τα ξύλα, τους αποκεφάλισαν και έτσι όλοι έλαβαν το στεφάνι του μαρτυρίου. Τα δε τίμια λείψανα τους, ενταφίασαν με τιμές οι χριστιανοί στον τόπο όπου μαρτύρησαν.
Όνομα: Διομήδης
Ετυμολογία: Από το όνομα του θεού Δία και την αρχαία Ελληνική λέξη ‘μήδος’=σκέψη και σημαίνει αυτόν που σκέπτεται θεϊκά.
3 Ιουλίου > Άγιοι Θεόδοτος, Θεοδότη, Δολινδούχ, Διομήδης, Ευλάμπιος και Ασκληπιάδης
Οι Άγιοι Θεόδοτος, Θεοδότη, Δολινδούχ (ή Γολινδούχ), Διομήδης, Ευλάμπιος (ή Ευλαμπίδης) και Ασκληπιάδης συνελήφθησαν από τον βασιλιά Τραϊανό (98 μ.Χ.), ο οποίος τους εξανάγκαζε ν' αρνηθούν τον Χριστό και να θυσιάσουν στα είδωλα. Επειδή όμως αρνήθηκαν να πειστούν στις διαταγές του βασιλιά, αφού βασανίστηκαν, κατόπιν τους έκλεισαν στη φυλακή, όπου ήταν και ο Άγιος Υάκινθος ο Κουβικουλάριος, από τον όποιο και στηρίχτηκαν στην πίστη του Χριστού. Όταν μαρτύρησε ο Άγιος Υάκινθος, κατόπιν έβγαλαν και αυτούς από τη φυλακή, και τους οδήγησαν στο ναό για να φάγουν από τα ειδωλόθυτα. Οι Άγιοι αυτοί, όχι μόνο δεν έφαγαν, αλλά και ήλεγξαν με θάρρος τη θρησκεία των ειδώλων. Τότε τους κρέμασαν πάνω σε ξύλα και ξέσχισαν τις σάρκες τους. Έπειτα με βάρβαρο τρόπο αφού τους κατέβασαν από τα ξύλα, τους αποκεφάλισαν και έτσι όλοι έλαβαν το στεφάνι του μαρτυρίου. Τα δε τίμια λείψανα τους, ενταφίασαν με τιμές οι χριστιανοί στον τόπο όπου μαρτύρησαν.
Όνομα: Ευλάμπιος
Ετυμολογία: Από το ευ και το λάμπω και σημαίνει "ο λαμπερός".
Ο Άγιος Ηλιόδωρος ήταν Επίσκοπος Αλτίνου της Ιταλίας και θείος του Αγίου Νεποτιανού.
Όνομα: Ηλιόδωρος
Ετυμολογία: Παράγεται από το "δώρο" και το "ήλιος" και σημαίνει "δώρο του ήλιου".
Αυτή η ομάδα αγίων, Θεόδοτος, Θεοδότη, Δολινδούχ (ή Γολινδούχ), Διομήδης, Ευλάμπιος (ή Ευλαμπίδης) και Ασκληπιάδης συνελήφθησαν το 98 μ.Χ. για παράνομες ενέργειες, όπως καταστροφή ιερών των αρχαίων Ελλήνων, προσπάθειες προσηλυτισμού κλπ. Καταδικάστηκαν αλλά τους δόθηκε η ευκαιρία να τους χαριστεί η ποινή αν θα σταματούσαν τις παρανομίες τους. Αρνήθηκαν και εκτελέστηκαν.
Όνομα: Θεόδοτος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ’θεός’ και ‘δίδωμι’=δίδω και σημαίνει αυτός που δόθηκε στον ή από τον θεό.
Όνομα: Θωμάς
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο αρσενικό όνομα, που προέρχεται από το αραμαϊκό 'τε ομα', το οποίο στα Ελληνικά αποδίδεται σαν «Δίδυμος». Το Τομάζος ή Τουμάζος προέρχεται από το Ιταλικό επώνυμο Tomasso που σημαίνει του Θωμά.
Όνομα: Ασκληπιάς
Ετυμολογία: Από το στερητικό 'α' και 'σκληροποιώ' που σημαίνει μαλακώνω, κάνω κάτι ηπιώτερο, θεραπεύω και εννοεί την θεραπεύτρια.
Αρχαίος Έλληνας επιγραμματοποιός που έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ. στην Αλεξάνδρεια. Έγραψε το λυρικό επιτύμβιο που απρουσίαζε την Αρετή να θρηνεί στον τάφο του Αίαντα «Νάμαι η πολυβασανισμένη Αρετή! Περίλυπη καθισμένη στον τάφο του Αίαντα, με κομμένα τα μαλλιά. Αφού στους Έλληνες η δολερή Απάτη έχει μεγαλύτερη πέραση από μένα!»
Όνομα: Ασκληπιός
Ετυμολογία: Από το στερητικό 'α' και 'σκληροποιώ' που σημαίνει μαλακώνω, κάνω κάτι ηπιώτερο, θεραπεύω και εννοεί τον θεραπευτή.
Μάρτυρας από την Καισαρεία Καππαδοκίας, 1ου αιώνα.
Όνομα: Δολινδούχ
Ετυμολογία:
Μαρτύρησε επί εποχής Τραϊανού, μαζί με άλλους χριστιανούς αγίους, αφού αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει και να τραφεί από ειδωλόθυτα. Όχι μόνο δεν έφαγαν, αλλά και έκριναν με θάρρος τη θρησκεία των ειδώλων. Τότε τους κρέμασαν πάνω σε ξύλα και ξέσχισαν τις σάρκες τους και με βάρβαρο τρόπο αφού τους κατέβασαν από τα ξύλα, τους αποκεφάλισαν και έτσι όλοι έλαβαν το στεφάνι του μαρτυρίου. Τα δε τίμια λείψανα τους, ενταφίασαν με τιμές οι χριστιανοί στον τόπο όπου μαρτύρησαν.
Όνομα: Δολινδούχ
Ετυμολογία:
Μάρτυρας 1ου αιώνα.
Όνομα: Ευλάμπιος
Ετυμολογία: Από το ευ και το λάμπω και σημαίνει "ο λαμπερός".
Γιορτές της Παναγίας
Όνομα: Μάριος
Ετυμολογία: Θεωρείται ο αρσενικός τύπος του ονόματος Μαρία που είναι το εξελληνισμένο όνομα Marjam που χρησιμοποιήθηκε για να αποδοθεί το Αραμαϊκό όνομα της Παναγίας «Μαργιάμ» που σημαίνει «πικροφέρουσα». Για περισσότερες πληροφορίες πηγαίνετε στο όνομα Μαρία. Όμως το όνομα αυτό σαν Λατινικό προϋπήρχε της Παναγίας και προέρχεται από το Λατίνο θεό του πολέμου 'Mars' (αντίστοιχος του Θεού Άρη του Ελληνικού Πανθέου) και σημαίνει τον ανδροπρεπή και αποφασιστικό. Άλλη πιθανή εκδοχή είναι ότι μπορεί να προέρχεται από τη Λατινική λέξη 'mare'=θάλασσα Η κατάληξη '-ανός' φανερώνει αυτόν που κατάγεται από τον Μάριο.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία