Εορτές 28 Μαρτίου: Άγιος Ηρωδίων ο Απόστολος Ηρωδιάς
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: Μεθυμναία Μεθυμναίος Διόνυσος
Άλλες Σημερινές Εορτές: Όσιος Διονύσιος ο Ελεήμων Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς Άγιος Ευστράτιος ο Νηστευτής ο Οσιομάρτυρας Όσιος Ησύχιος ο Ιεροσολυμίτης Όσιος Ιλαρίων εκ Ρωσίας Όσιος Ιλαρίων ο Νέος Όσιος Ιωάννης εκ Γεωργίας Όσιος Στέφανος ο θαυματουργός Στυλιανός Λένας
Εορτές 10 Ιουνίου 2021 <> 
Κύριες Εορτές
10 Ιουνίου > Άγιοι Αλέξανδρος και Αντωνίνα
Κατηγορήθηκε και συλλήφθηκε για προσηλυτιστικές ενέργειες και της ζητήθηκε να τις σταματήσει. Αυτή αρνήθηκε και προς τιμωρία της στάλθηκε σε πορνείο. Από εκεί τη βοήθησε να φύγει ο φίλος της Αλέξανδρος. Συνελήφθησαν όμως και οι δυο αφού συνέχισαν τις προσπάθειες προσηλυτισμού και θανατώθηκαν το 313 μ.Χ.
Όνομα: Αντωνία
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά, την πρόθεση ‘αντί’ και το ρήμα ‘ωνέομαι’=αγοράζω από το οποίο έχουμε τις λέξεις ‘ωνή’=αγορά, ‘ωνητός’=αγοραστός και ‘ώνια’=ψώνια και μάλλον σημαίνει αυτήν που δωρίζει κάτι που αγοράζει. Την γενναιόδωρη.

Άγιοι Αλέξανδρος και Αντωνίνα
10 Ιουνίου > Όσιοι Θεοφάνης και Πανσέμνη
 Οσια Πανσέμνη
Ο Όσιος Θεοφάνης καταγόταν από την Αντιόχεια, και γεννήθηκε από γονείς ειδωλολάτρες. Σε ηλικία μόλις 15 χρονών, νυμφεύθηκε και ύστερα από τρία χρόνια έγγαμης ζωής, η σύζυγός του πέθανε. Αυτός τότε αποσύρθηκε σ' ένα μικρό κελί, αφού πρώτα κατηχήθηκε και βαπτίστηκε χριστιανός, και εκεί ζούσε ζωή οσία.

Έμαθε όμως ότι κάποια πόρνη, Πανσέμνη ονομαζόμενη, παρέσυρε πολλούς στο θάνατο της αμαρτίας. Έβγαλε λοιπόν τα φτωχικά του ρούχα, ντύθηκε λαμπρή φορεσιά και πήγε στον πατέρα του. Του είπε ότι θέλει να ξαναπαντρευτεί και γι' αυτό χρειαζόταν χρήματα. Ο πατέρας του χάρηκε και του έδωσε αρκετά χρυσά νομίσματα για τους γάμους του. Ο Θεοφάνης μόλις πήρε το χρυσό, πήγε και βρήκε την ωραία Πανσέμνη. Αφού έφαγαν και ήπιαν μαζί, τη ρώτησε αν θέλει να γίνει γυναίκα του, με την προϋπόθεση όμως να γίνει χριστιανή.

Η Πανσέμνη διέκρινε ότι, αυτός δεν ήταν σαν τους συνηθισμένους εραστές και τα λόγια του είχαν μιλήσει στην καρδιά της. Με χαρά λοιπόν μοίρασε τα υπάρχοντα της στους φτωχούς, βαπτίστηκε χριστιανή και έζησε με τον όσιο Θεοφάνη σ' ένα διπλανό κελί.

15 μήνες μετά, πέθαναν ειρηνικά και οι δύο μαζί.
Όνομα: Πανσέμνη
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'παν'=όλα και 'σεμνή'=σεβαστή, ιερή, και σημαίνει την πολύ ιερή και σεβαστή. Η σημερινή σημασία, ντροπαλή και συνεσταλμένη είναι μεταγενέστερη.
Έζησε στα χρόνια του ηγεμόνα Αλεξανδρείας Μαξίμου, του οποίου η δούλη κατάγγειλε τον σοφότατο και ωραίο αθλητή του Χριστού Νεανίσκο. Ο ηγεμόνας τον βασάνισε ποικιλλοτρόπως, για να αρνηθεί τον Χριστό, αλλά όταν είδε ότι δεν μπορούσε να το καταφέρει, διέταξε να θανατωθεί. Όταν τον οδηγούσαν στον τόπο της εκτέλεσης, μαζί με το πλήθος που τον ακολουθούσε, ήταν και η δούλη που τον πρόδωσε. Τότε ο Νεανίσκος της έκανε νόημα να τον πλησιάσει, και όταν τον πλησίασε της έδωσε το χρυσό δαχτυλίδι του και της είπε: «Σε ευχαριστώ, γυναίκα, διότι με την προδοσία σου έγινες πρόξενος σ' εμένα τέτοιων αγαθών». Όταν έφτασαν στον τόπο της καταδίκης, προσευχήθηκε και στη συνέχεια τον αποκεφάλισαν.
Όνομα: Νεανίας
Ετυμολογία: Από τη λέξη 'νέος' και την κατάληξη ΄-ίσκος' και σημαίνει νεαρούλης, μικρός νέος,
10 Ιουνίου > Όσιος Κανίδης
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Κανιδία
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Canidia' άγνωστης ετυμολογίας.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Νεανία
Ετυμολογία: Από τη λέξη 'νέα' και την κατάληξη ΄-ίσκη' και σημαίνει νεαρούλα, μικρή νέα,
Έζησε στα χρόνια του βασιλιά Θεοδοσίου του Μεγάλου, το έτος 379 μ.Χ. Όπως αναφέρει η παράδοση, η μητέρα του Αγίου, δεν έτρωγε λιπαρά φαγητά κατά τους εννέα μήνες, που τον κυοφορούσε και όταν ο Άγιος ήταν ακόμη παιδί, υποσιτιζόταν. Μικρός ακόμα, είχε κλίση στη μοναχική ζωή και σε ηλικία επτά ετών έφυγε σ' ένα βουνό, όπου κλείστηκε μέσα σε μια σπηλιά και έζησε με προσευχή. Από την πολλή υγρασία της σπηλιάς, έπεσαν οι τρίχες της κεφαλής του και των γενείων του. Έτσι ασκητικά και όσια αφού έζησε 73 χρόνια, απεβίωσε ειρηνικά.
Όνομα: Κανίδιος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Canidius' άγνωστης ετυμολογίας.
10 Ιουνίου > Όσιοι Θεοφάνης και Πανσέμνη
Δεν υπάρχει άγιος με αυτό το όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο.
Όνομα: Πάνσεμνος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'παν'=όλα και 'σεμνός'=σεβαστός, ιερός, και σημαίνει την πολύ ιερό και σεβαστό. Η σημερινή σημασία, ντροπαλός και συνεσταλμένος είναι μεταγενέστερη.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Όνομα: Αλέξιος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ρήμα αλέξω (προστατεύω) και σημαίνει "ο προστάτης".
Απεβίωσε ειρηνικά. Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες.
Όνομα: Απόλλων
Ετυμολογία: Από το όνομα του θεού Απόλλωνα που είναι αγνώστου ετύμου. Έχει συνδεθεί παρετυμολογικά με το ρήμα «απόλλυμι», που σημαίνει «καταστρέφω, εξαφανίζω», άρα Απόλλων είναι "ο καταστροφέας" όνομα που απηχεί την ιδιότητα τού Θεού ως τοξευτή και καταστροφέα των εχθρικών στρατευμάτων.
Διετέλεσε Μετοχιάριος (Υπεύθυνος Μετοχίου) της μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Στύλο της Κρήτης. Τον Ιούλιο του 1821 μ.Χ. δολοφονήθηκε από τους Τούρκους.
Όνομα: Ιερεμίας
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα Γερμί Για = με ανέδειξε ο Θεός
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
Όνομα: Τιμόθεος
Ετυμολογία: Από το 'τιμώ' και το 'Θεός' και σημαίνει 'αυτός που τιμά το Θεό' και 'αυτόν που ο Θεός τιμά'.
Επίσκοπος Νικαίας της Βιθυνίας (Μ. Ασία). Ήκμασε τον 11ο αιώνα.
Όνομα: Αλέξιος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ρήμα αλέξω (προστατεύω) και σημαίνει "ο προστάτης".
Καταγόταν από την Αντιόχεια, και γεννήθηκε από γονείς ειδωλολάτρες. Σε ηλικία μόλις 15 χρονών, παντρεύτηκε και μετά τρία χρόνια έγγαμης ζωής, η σύζυγός του πέθανε. Αυτός τότε αποσύρθηκε σ' ένα μικρό κελί, αφού πρώτα κατηχήθηκε και βαπτίστηκε χριστιανός, και εκεί ζούσε ζωή οσία. Έμαθε όμως ότι κάποια πόρνη, Πανσέμνη ονομαζόμενη, παρέσυρε πολλούς στο θάνατο της αμαρτίας. Έβγαλε λοιπόν τα φτωχικά του ρούχα, ντύθηκε λαμπρή φορεσιά και πήγε στον πατέρα του. Του είπε ότι θέλει να ξαναπαντρευτεί και γι' αυτό χρειαζόταν χρήματα. Ο πατέρας του χάρηκε και του έδωσε αρκετά χρυσά νομίσματα για τους γάμους του. Ο Θεοφάνης μόλις πήρε το χρυσό, πήγε και βρήκε την ωραία Πανσέμνη. Αφού έφαγαν και ήπιαν μαζί, τη ρώτησε αν θέλει να γίνει γυναίκα του, με την προϋπόθεση όμως να γίνει χριστιανή. Η Πανσέμνη διέκρινε ότι, αυτός δεν ήταν σαν τους συνηθισμένους εραστές και τα λόγια του είχαν μιλήσει στην καρδιά της. Με χαρά λοιπόν μοίρασε τα υπάρχοντα της στους φτωχούς, βαπτίστηκε χριστιανή και έζησε με τον όσιο Θεοφάνη σ' ένα διπλανό κελί. Μετά 15 μήνες, πέθαναν ειρηνικά και οι δύο μαζί.
Όνομα: Θεοφάνης
Ετυμολογία: Aπό το Θεός και φαίνω. Σημαίνει "η φανέρωση του Θεού". Αυτός στον οποίο φανερώνεται ο Θεός.
Ρώσος μοναχός που έζησε στα τέλη του 13ου και αρχές του 14ου αιώνα μ.Χ.
Όνομα: Σιλβάνος
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη ‘silva’=δρυμός (δάσος με δρύες-βελανιδιές), από την οποία προέρχεται και το Λατινικό όνομα ‘Silvanus’ που ήταν θεός των δασών.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία