Εορτές 26 Σεπτεμβρίου: Αγία Ενναθά η κανονική παρθένα Αγία Χήρα Απόστολος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής Ενναθάς Θεολογία Χήρος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Θέκλα η Κανονική Παρθένα Αγία Μαριάμνη, η κανονική παρθένα Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής Άγιος Κυριάκος Άγιος Νείλος ο νεότερος από την Καλαβρία Δίκαιος Γεδεών Μάρθα η κανονική παρθένα Οσία Μαρία η κανονική παρθένα Όσιος Εφραίμ ο εκ Ρωσίας ο θαυματουργός Όσιος Ιωάννης ο Σπηλεώτης
Εορτές 22 Μαΐου 2021 <> 
Κύριες Εορτές
Οι Άγιοι Μάρτυρες Κάστος και Αιμίλιος μαρτύρησαν το 251 μ.Χ. στην Καρχηδόνα επί Σεπτιμίου Σεβήρου.
Όνομα: Αιμίλιος
Ετυμολογία: Από την Λατινική λέξη aimilius > aemulus, που σημαίνει αντίζηλος, ζηλιάρης και ανταγωνιστής.
Ο Άγιος Μάρτυρας Κόδρος (ή Κοδράτος) μαρτύρησε συρόμενος κατά γης από άγρια άλογα.
Όνομα: Κόδρος
Ετυμολογία: Αρχαίο Ελληνικό όνομα που προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη 'κυδρός'=ένδοξος. Η κατάληξη -άτος στο Κοδράτος σημαίνει του Κόδρου.
Οι Άγιοι Μάρτυρες Κάστος και Αιμίλιος μαρτύρησαν το 251 μ.Χ. στην Καρχηδόνα επί Σεπτιμίου Σεβήρου. Το μαρτύριό τους αναφέρεται από τον Άγιο Κυπριανό και τον Ιερό Αυγουστίνο.
Όνομα: Κάστος
Ετυμολογία: Αναφέρεται αυτό το όνομα από κάποιους συναξαριστές αλλά φαίνεται ότι αποτελεί μάλλον λανθασμένη απόδοση του ονόματος Κόδρος.
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα. Για εορταστική ημερομηνία παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Κόδρη
Ετυμολογία: Αρχαίο Ελληνικό όνομα που προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη 'κυδρός'=ένδοξος. Η κατάληξη -άτη στο Κοδράτη σημαίνει της Κόδρης.
Έζησε πριν το 15ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Η οικογένεια της Οσίας ήταν πλούσια και η περιουσία της διατέθηκε από την Αγία σε έργα φιλανθρωπίας και ευποιίας. Δεν πρέπει να ήταν μοναχή.
Όνομα: Καλή
Ετυμολογία: Από το επίθετο καλή και σημαίνει "αυτή που έχει καλό χαρακτήρα και καλές προθέσεις".
22 Μαΐου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Γενέθλια ημέρα του Δήλιου Απόλλωνα, αφιερωμένη στον θεό της ηλιακής θερμότητας
Η Πασιφάη μπαίνει στο ομοίωμα αγελάδας
Κόρη του Ήλιου με την ωκεανίδα Περση και αδελφή του Αιήτη και της Κίρκης.

Σύζυγος του Μίνωα που ερωτεύτηκε ταύρο που έστειλε δώρο ο Ποσειδώνας στο σύζυγό της Μίνωα, και γέννησε μαζί του το Μινώταυρο. Για να μπορέσει να συνουσιατεί με τον ταύρο της εφτιαξε ο Δαίδαλος ομοίωμα αγελάδας (η περίφημη ‘Δάμαλις’), το οποίο σκέπασε με δέρμα φρέσκο σφαγμένης αγελάδας, στο οποίο μπήκε μέσα κτλ
Όνομα: Πασιφάη
Ετυμολογία: πας + φάος (φως). Αυτή που τους φωτίζει όλους.
Εορτές ©ΤΕΗ
22 Μαΐου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Γενέθλια ημέρα του Δήλιου Απόλλωνα, αφιερωμένη στον θεό της ηλιακής θερμότητας,
Θυγατέρα του θεού Ήλιου και της Ωκεανίδας Κλυμένης και αδελφή των Ηλιάδων Αίγλης, Αιθερίας και ίσως της Ηλίας, της Μερώπης, της Φοίβης και της Διοξίππης. Αδελφή επίσης του Φαέθωντα και του Ηλία. Μαζί με τις αδελφές της θρηνούσε το θάνατο του Φαέθωντα για τέσσερις μήνες και γι' αυτό οι θεοί τις μεταμόρφωσαν σε λεύκες και τα δάκρυα τους σε ήλεκτρον (η λέξη κεχριμπάρι προέρχεται από την τουρκική kehribar) που έπεσε στον Ηριδανό ποταμό.
Όνομα: Αιγιάλεια
Ετυμολογία: Παραθαλάσσια
22 Μαΐου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Γενέθλια ημέρα του Δήλιου Απόλλωνα, αφιερωμένη στον θεό της ηλιακής θερμότητας,
Βασιλιάς πρώτα της Κορίνθου (που ήταν αφιερωμένη στον Ήλιο) και μετά της Αίας στη Κολχίδα κατά την περίοδο της Αργοναυτικής Εκστρατείας. Γιός του Ήλιου και της Πέρσης, θυγατέρας του Ωκεανού. Αδελφός της Κίρκης και της Πασιφάης. Πατέρας της Μήδειας και της Χαλκιόπης (συζύγου του Φρίξου).
Όνομα: Αιήτης
Ετυμολογία:
22 Μαΐου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Γενέθλια ημέρα του Δήλιου Απόλλωνα, αφιερωμένη στον θεό της ηλιακής θερμότητας
Θυγατέρα του θεού Ήλιου και της Ωκεανίδας Κλυμένης και αδελφή των Ηλιάδων Αιγιάλης, Αίγλης, Αιθερίας και ίσως της Ηλίας, της Μερώπης και της Φοίβης. Αδελφή επίσης του Φαέθωντα και του Ηλία. Μαζί με τις αδελφές της θρηνούσε το θάνατο του Φαέθωντα για τέσσερις μήνες και γι' αυτό οι θεοί τις μεταμόρφωσαν σε λεύκες και τα δάκρυα τους σε ήλεκτρον (η λέξη κεχριμπάρι προέρχεται από την τουρκική kehribar) που έπεσε στον Ηριδανό ποταμό.
Όνομα: Διοξίππη
Ετυμολογία:
22 Μαΐου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Γενέθλια ημέρα του Δήλιου Απόλλωνα, αφιερωμένη στον θεό της ηλιακής θερμότητας,
Κίρκη
Περίφημη μάγισσα, κόρη του θεού Ήλιου και της Ωκεανίδας Νύμφης, Περσηίδας, αδελφή της Πασιφάης και του βασιλέα της Κολχίδας Αιήτη.

Φαίνεται ότι γέννησε 3 γιούς με τον Οδυσσέα τους Άγριο, Λατίνο και Τηλέγονο και μια κόρη την Κασσιφόνη.

Οι υπηρέτριες της ονομάζοταν ‘Αίες Νύμφες’ και ήσαν όλες Ναϊάδες και Δρυάδες νύμφες της Κολχίδας.
Όνομα: Κίρκη
Ετυμολογία: Με το όνομα 'κίρκος' είναι γνωστό γεράκι που περιστρέφεται στον αέρα πριν εφορμήσει ενάντια στο θύμα του.
22 Μαΐου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Γενέθλια ημέρα του Δήλιου Απόλλωνα, αφιερωμένη στον θεό της ηλιακής θερμότητας,
Γιός του Ήλιου με τη Ρόδη ή με την Πρώτη ή με την ωκεανίδα Κλυμένη.
Όνομα: Φαέθων
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη ΄'φαέθω'=λάμπω
22 Μαΐου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Γενέθλια ημέρα του Δήλιου Απόλλωνα, αφιερωμένη στον θεό της ηλιακής θερμότητας,
Όνομα: Χρυσηλία
Ετυμολογία: Από το χρυσός και το ήλιος και σημαίνει την λαμπερή και φωτεινή.
22 Μαΐου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Γενέθλια ημέρα του Δήλιου Απόλλωνα, αφιερωμένη στον θεό της ηλιακής θερμότητας,
Όνομα: Χρυσήλιος
Ετυμολογία: Από το χρυσός και το ήλιος και σημαίνει τον λαμπερό και φωτεινό.
Άλλες Εορτές
22 Μαΐου > Άγιος Ιωάννης ο Βλαδίμηρος ο βασιλεύς και θαυματουργός
Σέρβος πρίγκηπας της Διόκλειας, Έζησε σε μια εποχή μεγάλης αντιπαράθεσης μεταξύ Βουλγάρων με ηγέτη τον Τσάρο Σαμουήλ και του Βυζαντίου. Ο Ιωάννης Βλαδίμηρος αντιστάθηκε στο Σαμουήλ όταν αυτός εισέβαλε στη Διόκλεια, αλλά ηττήθηκε. Παραδόθηκε και φυλακίστηκε. Εκεί τον είδε η κόρη του Σαμουήλ Θεοδώρα και τον ερωτεύθηκε σφοδρά, ζήτησε δε από τον πατέρα της να τον απελευθερώσει και να της επιτρέψει να τον παντρευτεί. Ο Σαμουήλ επιθυμώντας να συσφίξει τους δεσμούς του κράτους επέτρεψε το γάμο και ο Ιωάννης Βλαδίμηρος επέστρεψε στη Διόκλεια όπου κυβερνούσε σαν υποτελής του τσάρου.

Ο Σαμουήλ, μετά, ηττήθηκε κατά κράτος, από το Βασίλειο Β’ τον γνωστό ως Βουλγαροκτόνο, πέθανε δε με καρδιακή προσβολή όταν είδε 15.000 στρατιώτες του να επιστρέφουν τυφλοί, ‘δώρο’ του Βυζαντινού αυτοκράτορα. Τον διαδέχθηκε ο γιός του ο οποίος όμως δολοφονήθηκε λίγο αργότερα από τον ξάδελφό του, Ιωάννη Βλαδισλάβ (1015).

Ο λαός της Διόκλειας εξαιτίας της αγάπης που έτρεφε για τον ηγεμόνα του είχε συνδέσει με αυτόν πολλά “θαυμαστά και φοβερά γεγονότα”. Από αυτά το πιο σημαντικό ίσως, αφορούσε μια μέρα ενώ ο πρίγκηπας βρισκόταν με άλλους ευγενείς στα όρια ενός απρόσιτου δάσους για κυνήγι είδε στον ουρανό ένα αετό που πάνω στη κεφαλή του έφερε ένα σταυρό. Αμέσως, ο Ιωάννης με τη συνοδεία του τον ακολούθησαν και στο σημείο όπου σταμάτησε, ο πρίγκηπας έχτισε εκκλησία την οποία επισκεπτόταν επτά φορές την ημέρα, σε σημείο που η γυναίκα του θεωρούσε ότι την απατούσε. Εδώ θα πρέπει να λεχθεί ότι ο πρίγκηπας δεν είχε ποτέ του καμιά ερωτική σχέση με τη σύζυγό του ούτε και με καμιά άλλη γυναίκα.

Φαίνεται ότι μερικοί ήθελαν να τον ξεκάνουν και μεταξύ αυτών η σύζυγός του, από ζήλεια και ο Ιωάννης Βλαδισλάβ που ανησυχούσε ότι ο Ιωάννης Βλαδίμηρος θα μπορούσε να διεκδικήσει το θρόνο. Έτσι ο Βλαδισλάβος δοκίμασε να τον σκοτώσει ενώ βρίσκονταν στο δάσος. Ο θρύλος λέει ότι δεν τα κατάφερε , αλλά ο Ιωάννης Βλαδίμηρος του δίνει τότε το δικό του σπαθί για να τον σκοτώσει. Και ο Βλαδισλάβος, χωρίς κανένα δισταγμό τον αποκεφάλισε. Και ώ του θαύματος ο πρίγκηπας σηκώθηκε, πήρε το κεφάλι του και καλπάζοντας πήγε στην εκκλησία που είχε χτίσει μέσα στο δάσος, προσκύνησε και πέθανε.

Ανακηρύχθηκε άγιος και είναι ο πρώτος Σέρβος άγιος. Η ημέρα του μαρτυρίου του ήταν η 22α Μαΐου 1016
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
22 Μαΐου > Αγία μάρτυς Ιατρός
Ήταν ιατρός και μαρτύρησε δια σπάθης.

Όνομα: Σοφία
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό σοφία (πολυμάθεια, βαθιά γνώση). Σύμφωνα με τον Σωκράτη (Πλάτωνος Κρατύλος) ‘σοφία’ σημαίνει ότι εφάπτεται (εγγίζει) την ‘φοράν’ (μετακίνηση). Αφήνει ταυτοχρόνως να νοηθεί ότι δεν είναι και τόσο καθαρή η ρίζα της. Αναφέρεται δε και σε ένα ρήμα που χρησιμοποιούσαν οι ποιητές ‘εσύθη’ για εκείνους που αρχίζουν να προχωρούν γρήγορα. Αυτής λοιπόν της κίνησης ‘επαφήν’ σημαίνει η ‘σοφία’.
Άγιοι Ευτρόπιος, Κλεόνικος και Βασιλίσκος
Ήταν ανιψιός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, καταγόταν από το χωριό Χουμιαλά της Αμασείας και πέθανε στη φυλακή. Συνελήφθη με τους στρατιώτες Ευτρόπιο και Κλεόνικο οι οποίοι, επειδή αρνήθηκαν να σταματήσουν τις παρανομίες εναντίον ττης Ελληνικής θρησκείας εκτλέστηκαν στι 3 Μαρτίου 308 μ.Χ.
Όνομα: Βασιλίσκος
Ετυμολογία:
22 Μαΐου > Άγιος Ζαχαρίας ο Νέος ο Ιερομάρτυρας του Προυσκέως
Όνομα: Ζαχαρίας
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το ρήμα זכר (ζακάρ)=θυμούμαι και το συντμημένο όνομα του Θεού יה (για), και σημαίνει ο Θεός θυμάται, ο Θεός είναι αρσενικού γένους.
Καταγόταν από το Μποροβίτσι της περιοχής του Νόβγκοροντ, όπου και εργάσθηκε και έζησε κατά Θεόν.
Όνομα: Ιακώβ
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα Γιακόβ που σημαίνει φτέρνα. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, όταν γεννήθηκε ο Ιακώβ, κρατούσε την φτέρνα του δίδυμου αδερφού του, Ησαύ, που είχε γεννηθεί πρώτος. Από εδώ ξεκίνησε και το γνωστό θέμα για τα πρωτοτόκια και το πιάτο φακής (Γνωστή η φράση ‘για ένα πιάτο φακής’).
Κύπριος Άγιος Ἐπίσκοπος Σολέας. Μνεία τούτου γίνεται ὑπὸ τοῦ χρονογράφου Κυπριανοῦ: «Μάρκελλος ἕτερος ἐπίσκοπος τῆς Σολέας, γέννημα καὶ θρέμμα τῆς Κύπρου καὶ Μάρτυς. Ἑορτάζεται Φεβρουαρίου κε´». Εἰς τὸ Συναξάριον τῆς Κωνσταντινουπόλεως τὴν 25ην Φεβρουαρίου μνημονεύεται ἄνευ ὑπομνήματος: «ἄθλησις τοῦ ἁγίου ἱερομάρτυρος Μαρκέλλου ἐπισκόπου Ἀπαμείας τῆς Κύπρου». Ἐν Κύπρῳ δὲν ὑπάρχει πόλις Ἀπάμεια, πρόκειται δὲ μᾶλλον περὶ τοῦ Μαρκέλλου Σολέας, ἀρχαιότερον καλούμενης Αἰπείας, ταυτιζομένου πρὸς τὸν ὑπὸ τοῦ χρονογράφου Κυπριανοῦ μνημονευόμενον.
Όνομα: Μάρκος
Ετυμολογία: Από το λατινικό Μars - rtis (ο θεός Άρης των Ρωμαίων)και σημαίνει "ο φιλοπόλεμος".
Μαρτύρησε αφού τον πότισαν με βραστό μολύβι.
Όνομα: Μάρκος
Ετυμολογία: Από το λατινικό Μars - rtis (ο θεός Άρης των Ρωμαίων)και σημαίνει "ο φιλοπόλεμος".
Όνομα: Παύλος
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο ρωμαϊκό  ψευδώνυμο  'Paulus' =μικρός©2020 names-n-gifts.com - Επικοινωνία