Εορτές 10 Απριλίου: Eτεόκλεια Άγιος Αζάς Άγιος Αναξαμένης Άγιος Ανάξανδρος Άγιος Ανάξαρχος Άγιος Αναξιμένης οσιομάρτυρας Άγιος Αφρικανός Άγιος Δημάρατος Άγιος Δημοκλής Άγιος Δήμος Άγιος Δημοσθένης Άγιος Επαμεινώνδας Άγιος Ετεοκλής Άγιος Ηρακλής Άγιος Ηφαιστίων Άγιος Θεόφραστος Άγιος Θησέας Άγιος Ισοκράτης Άγιος Μιλτιάδης Άγιος Μνήσαρχος Άγιος Όμηρος Άγιος Παρμενίων Άγιος Πελοπίδας Άγιος Περικλής Άγιος Πολύβιος Άγιος Προμηθέας Άγιος Σωκράτης Άγιος Τερέντιος Άγιος Φιλοποίμην Άγιος Φωκίων Άγιος Χρόνιος Αζαΐς Αναξάνδρα Αναξιμένη Αφρικάνα Δημάρατη Δημοκλέα Δημοσθένη Επαμεινώνδα Ηρακλεία Θεόφραστη Θησείδη Ισοκράτεια Μνησάρχη Όλδα η προφήτιδα Ολδάς Ομήρια Παρμενία Πελοπίδα Περίκλεια Πολύβια Προμηθέα Σωκρατία Τερεντία Φιλοποιμενίς Φωκίδα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Γρηγόριος Ε' Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Αγία Αναστασία από την Πάτρα Άγιος Αριστείδης Άγιος Διονύσιος Άγιος Επαμεινώνδας Άγιος Ζήνων Άγιος Ηλίας Άγιος Ησαΐας Άγιος Θεμιστοκλής Άγιος Θεόδωρος Μάρτυρας Άγιος Θησέας Άγιος Θωμάς Άγιος Ιάκωβος ο Πρεσβύτερος Άγιος Ιωάννης ο Ράπτης ο Νεομάρτυρας εξ Ιωαννίνων Άγιος Λουκάς Άγιος Μακάριος Άγιος Μάξιμος Οσιομάρτυρας Άγιος Μιλτιάδης Άγιος Ξενοφών Άγιος Πίνδαρος Άγιος Πολύβιος Άγιος Πολύνικος Άγιος Πομπηΐος Άγιος Σοφοκλής Άγιος Τιμόθεος Άγιος Τιμόθεος Μάρτυρας Άγιος Τίτος Άγιος Τίτος ο Μάρτυρας Άγιος Χρύσανθος ο Ξενοφωντινός ο Νεομάρτυρας Δήμη Μαξιμώ Μιλτιάδη Οσία Αναστασία ηγουμένη του Ούγκλιχ Σοφόκλεια Χρονία
Εορτές 27 Αυγούστου 2020 <> 
Κύριες Εορτές
Ο εκστασιασμός της Αγίας Τερέζας (Ο λογχισμός της Αγίας από τον άγγελο) Τζαν Λορέντσο Μπερνίνι
Γνωστή και σαν Τερέζα του Ιησού η Αγία Τερέζα ήταν μια από τις σπουδαιότερες γυναικείες μορφές της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Γεννήθηκε στην Avila, της Δυτικο-κεντρικής Ισπανίας. Έγραψε αρκετά βιβλία με επιρροή, συμπεριλαμβανομένων των "Το Εσώτερο Κάστρο" και την "Αυτοβιογραφία" της που τώρα θεωρούνται αριστουργήματα.

Η Αγία Τερέζα εισήγαγε την Αναμόρφωση του Τάγματος των Καρμηλιτών, που επανέφερε τον πρωταρχικό χαρακτήρα της περισυλλογής της τάξης των Καρμηλιτών, και ενέπνευσε τον Άγιο Ιωάννη του Σταυρού να αναλάβει μια παρόμοια αναμόρφωση για τους άνδρες. Το 1970 ανακηρύχθηκε από τον Πάπα Παύλο τον VI, Διδάκτωρ της Εκκλησίας, ένα από τα 33 άτομα, και η πρώτη γυναίκα, που τιμήθηκε με αυτόν τον τίτλο.

Από την αυτοβιογραφία της είναι παρμένο το ακόλουθο απόσπασμα από το οποίο εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης το περίφημο γλυπτό που παρουσιάζεται στην εικόνα μας. "Είδα στα χέρια του ένα μακρύ χρυσό δόρυ, και στην άκρη του μιά μικρή φωτιά. Με αυτό με διαπέρασε επανειλημμένως ως τα σωθικά μου. Όταν το τράβηξε έξω με άφησε να φλέγομαι με έναν μεγάλο έρωτα προς τον Θεό. Ο πόνος ήταν τόσο δυνατός ώστε με έκανε να βογγώ, και η γλύκα του τόσο κατακλυσμική, που παρακαλούσα να μην τελειώσει."
Όνομα: Θηρεσία
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'θήρα'=κυνήγι και σημαίνει την κυνηγό.

Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Αρκάδιος
Ετυμολογία: Από το ρήμα 'αρκέω' που σημαινει προστατεύω από το κακό.
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Αρκαδία
Ετυμολογία: Από το ρήμα 'αρκέω' που σημαινει προστατεύω από το κακό.
27 Αυγούστου > Μνήμη της Βάπτισης του Αιθίοπα Ευνούχου από τον Άγιο Φίλιππο
Ο Απόστολος Φίλιππος συναντά τον Αιθίοπα ευνούχο.
Στις Πράξεις των Αποστόλων (Κεφ.η΄, 26-40), αναφέρεται η ιστορία της βάπτισης του πρώτου Αιθίοπα Χριστιανού από τον Απόστολο Φίλιππο. Δυστυχώς δεν αναφέρεται το όνομά του ούτε πριν, μήτε μετά την βάπτισή του. Θεωρήθηκε όμως σημαντικό να αναφερθούν, ο ‘σεξουαλικός του προσανατολισμός’ θα λέγαμε σήμερα, 'ευνούχος' και το γεγονός ότι ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην υπηρεσία της βασίλισσας της Αιθιοπίας.

Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι αυτός υπήρξε ὁ πρώτος Χριστιανός της Αιθιοπίας. Ίσως να είναι και αυτός ο λόγος που, μέχρι σήμερα, η Αιθιοπία είναι κυρίως χριστιανική χώρα με ένα ποσοστό του 65% του, πάνω από 90 εκατομμύρια, πληθυσμού της χώρας να είναι χριστιανοί.

Λόγω έλλειψης οποιασδήποτε αναφοράς στο όνομά του και παρόλο που, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχει τέτοιο όνομα, έχει περαστεί στο ιστολόγιο μας με το όνομα ‘Ευνούχος’. Έτσι, ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν προστάτης Άγιος των ευνούχων και να γιορτάζεται την ημέρα αυτή.
Όνομα: Ευνούχος
Ετυμολογία: Αυτός που δεν έχει ή του έχουν αφαιρεθεί οι γεννητικοί αδένες. Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'εύνις'=ελλιπής και την κατάληξη '-ούχος' που προέρχεται από το 'έχω', και σημαίνει αυτόν που δεν έχει.
Ο Άγιος Λιβέριος διαδέχτηκε στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης τον Πάπα Ιούλιο. Όπως αυτός έτσι και ο Αιθέριος, ήταν συνήγορος του Αθανασίου του Μεγάλου στους αγώνες, που ο πρόμαχος εκείνος της ορθοδοξίας διεξήγαγε κατά του Αρειανισμού και υπέρ του Ορθοδόξου Συμβόλου. Ακόμα, ο Αιθέριος προστάτεψε τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινούπολης Παύλο τον Α', όταν ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος (337 μ.Χ.) έπανειλημμένα καταδίωξε για την ορθόδοξη συμπεριφορά του. Και όταν ο Πάπας Λιβέριος ήλθε την Κωνσταντινούπολη και διαφώνησε στα εκκλησιαστικά ζητήματα με τον προστάτη του Αρειανισμού αυτοκράτορα Κωνστάντιο, αυτός τον εξόρισε στη Θεσσαλονίκη. Κατόπιν όμως επανήλθε στο θρόνο του, και ο θάνατος τον βρήκε να ποιμαίνει πάντοτε θεάρεστα την εκκλησία του.
Όνομα: Λιβέριος
Ετυμολογία:
Ο Όσιος Ποιμήν μαζί με τα άλλα αδέλφια του έκαναν μικρή μοναχική αδελφότητα σε μια μικρή σκήτη στην Αίγυπτο στην οποία ηγούμενος ήταν ο ίδιος.

Πέθανε ειρηνικά, το 450 μ.Χ. σε ηλικία 110 ετών.
Όνομα: Ποιμήν
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη ποιμήν=βοσκός, προστάτης και καθοδηγητής. Η λέξη τσοπάνης είναι Τουρκική από το ‘çoban’ και τσέλιγκας Σλαβική από το челник (čelnik)
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ποιμένα
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη ποιμήν=βοσκός, προστάτης και καθοδηγητής Η λέξη τσοπάνης είναι Τουρκική από το ‘çoban’ και τσέλιγκας Σλαβική από το челник (čelnik)
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα. Πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Φανουρία
Ετυμολογία: Από το φαίνω (φανερώνω) και σημαίνει "αυτή που φανερώνει, που φωτίζει, αποκαλύπτει".
27 Αυγούστου > Όσια Ειρήνη, ή Χρυσοβαλάντου
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Το όνομα γιορτάζει της Οσίας Ειρήνης, της Χρυσοβαλάντου
Όνομα: Χρυσοβαλάντη
Ετυμολογία: Από το επίθετο χρυσή και το βαλλάντιο (πουγγί,πορτοφόλι) και σημαίνει "αυτή που έχει χρυσό βαλλάντιο".
27 Αυγούστου > Οσίας Ειρήνης, της Χρυσοβαλάντου
Δεν υπάρχει άγιος με αυτό το όνομα. Το όνομα γιορτάζει της Οσίας Ειρήνης, της Χρυσοβαλάντου
Όνομα: Χρυσοβαλάντης
Ετυμολογία: Από το επίθετο χρυσός και το βαλλάντιον (πουγγί,πορτοφόλι) και σημαίνει "αυτός που έχει χρυσό βαλλάντιο".
Εορτές ©ΤΕΗ
27 Αυγούστου > ©ΤΕΗ -Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία - Ημέρα που έπεσε ο ήρωας της ΕΟΚΑ Μιχαλάκης Παρίδης
Η «Κρίση του Πάρι» Peter Paul Rubens(1577-1640)
Γιος του Πριάμου, βασιλιά της Τροίας και της δεύτερης συζύγου του, Εκάβης. Όταν η Εκάβη ήταν ακόμη έγκυος τον Πάρη, ονειρεύτηκε ότι γέννησε έναν αναμμένο πυρσό, ο οποίος έκαψε την Τροία. Διηγήθηκε το όνειρό της στον Πρίαμο ο οποίος ζήτησε από τον γιο του, Αίσηπο, που είχε την ικανότητα να ερμηνεύει τα όνειρα, να του το εξηγήσει. Εκείνος του είπε ότι το παιδί που θα γεννηθεί θα φέρει μεγάλες συμφορές στην Τροία και τον συμβούλεψε να το σκοτώσει. Ακολουθώντας τη συμβουλή του, ο Πρίαμος, μόλις γεννήθηκε το παιδί, το έδωσε σ΄ ένα δούλο με τις σχετικές οδηγίες. Εκείνος όμως το λυπήθηκε και το εγκατέλειψε στο βουνό Ίδη, όπου το βρήκε, το ανάθρεψε και το προστάτεψε, ο Αγέλαος, ένας βοσκός (από εκεί το όνομα Αλέξανδρος από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις ‘αλέξω’=προστατεύω και ‘άνδρας’. Ο άνδρας που προστατεύθηκε). Όταν μεγάλωσε φύλαγε ο ίδιος τα κοπάδια (από εκεί πάλι το Αλέξανδρος=άνδρας που προστατεύει).

Ο Πάρις μεγάλωσε κι έγινε ένα πολύ όμορφο παλληκάρι. Εκεί στα βουνά της Ίδης γνώρισε τον πρώτο του μεγάλο έρωτα, τη Νύμφη (νεράιδα) της Ίδης Οινώνη, κόρη του ποτάμιου θεού Κεβρηνού ή του βασιλιά Οινέα που ήταν μάντιδα και γιατρός.

Στους γάμους του Πηλέα με τη Θέτιδα, όπου ήταν καλεσμένοι και οι θεοί, υπήρξε διαμάχη μεταξύ Ήρας, Αθηνάς και Αφροδίτης για το ποια θα πάρει το μήλο που πέταξε η Έριδα, με την επιγραφή ‘τη καλλίστη’=‘στην πιο όμορφη’. Τη διαμάχη διευθέτησε ο Δίας ο οποίος έδωσε εντολή στον Ερμή να τις μεταφέρει στην Ίδη, όπου ο Πάρης θα έκανε τον κριτή. Κάθε μια του έταζε διάφορα πράγματα, για να την προτιμήσει. Νικήτρια βγήκε η Αφροδίτη, η οποία του έταξε την Ωραία Ελένη, την πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου.

Στο μεταξύ ο Πάρις αναγνωρίστηκε και πήρε τη θέση του στα ανάκτορα του Πρίαμου. Αργότερα η Αφροδίτη κράτησε την υπόσχεσή της. Ο Πάρις επισκέφτηκε τη Σπάρτη, όπου φιλοξενήθηκε από το Μενέλαο. Όταν όμως έφυγε για την Κρήτη, η Αφροδίτη βοήθησε τον Πάρη να σαγηνέψει την Ελένη, η οποία τον ακολούθησε, παίρνοντας μαζί της και πολύτιμους θησαυρούς. Η πράξη αυτή ήταν η αιτία να κηρυχτεί ο Τρωικός πόλεμος, με το γνωστό αποτέλεσμα της πλήρους καταστροφής της Τροίας.

Όταν ο Πάρις τραυματίσθηκε θανάσιμα από τα δηλητηριασμένα βέλη του τον Φιλοκτήτη η Ελένη ικέτευσε την Οινώνη να τον γιατρέψει. Αυτή όμως θυμωμένη για την εγκατάλειψη της από τον Πάρι αρνήθηκε. Μετανιωμένη όμως μετά έπεσε μέσα στην νεκρική του πυρά και κάηκε μαζί του.
Όνομα: Πάρις Α
Ετυμολογία: Από την αρχαία ελληνική λέξη ‘πήρα’ που σημαίνει δισάκι στο οποίο τον έβαλε ο Αγέλαος και τον πήρε στο σπίτι του για να τον αναθρέψει σαν δικό του παιδί.
27 Αυγούστου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία - Ημέρα έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ Αμαζόνων και Αθηναίων (έβδομη μέρα του Βοηδρομιώνα)
Ο Αχιλλέας σκοτώνει την Πενθεσίλεια
Η καταγωγή των Αμαζόνων ξεκινά από το θεό του πολέμου Άρη και τη Ναϊάδα νύμφη Αρμονία ή τη βασίλισσα και γενάρχη των αμαζόνων Οτρήρη. Θεά τους όμως ήταν η Άρτεμις. Αν όντως υπήρξαν ή όχι, αποτελεί ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια της αρχαιότητας που ακόμη προκαλεί και συναρπάζει. Ψάξτε το.

Όσον αφορά αν πραγματικά έκοβαν τον δεξιό μαστό τους αποτελεί ακόμη ένα ανεξερεύνητο μυστήριο που περιμένει το λύτη του. Σαν βοήθημα, έστω υπόψη ότι η λέξη ‘μαζός’ θεωρείται συνώνυμο του μαστού. Οπότε έχουμε τη λέξη Αμαζών να προέρχεται από το ‘α’ και το ‘μαζός’=μαστός. Το ‘α’ όμως μπορεί να είναι είτε στερητικό (άρα χωρίς μαστό) ή αθροιστικό (με μεγάλους μαστούς).

Η Πενθεσίλεια πήγε στην Τροία με τις Αμαζόνες της για να βοηθήσουν τον Πρίαμο. Την σκότωσε σε μονομαχία ο Αχιλλέας που γέμισε φλογερό ερωτικό πάθος από την τελευταία της ματιά.
Όνομα: Πενθεσίλεια
Ετυμολογία: Μάλλον προέρχεται από τους αρχαίους Ελληνικούς όρους ‘Πόντος’ που στην αρχική του σημασία σήμαινε ‘θαλάσσιο πέρασμα’ και ‘Ζέλεια’ που ήταν όνομα πόλης της αρχαίας Μυσίας την οποία φαίνεται ότι κατοικούσαν οι Αμαζόνες. Αυτή που προέρχεται από τη Ζέλεια του Πόντου.

Ο Αχιλλέας σκοτώνει την Πενθεσίλεια Εξηκίας
Άλλες Εορτές
Αγιος Φανουριος
Από τους πιο αγαπητούς άγιους σε όλο τον λαό, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χωρίς αμφιβολία ως δώρο Θεού, διότι ήταν και παράμενε άγνωστος για πολλούς αιώνες. Έγινε γνωστός από την τυχαία εύρεση της εικόνας του τον 14ο αιώνα μ.Χ. στη Ρόδο, όταν έσκαβαν παλιά σπίτια στο νότιο μέρος του παλιού τείχους. Η αγάπη και η τιμή με την οποία περιβάλλεται ο Άγιος Φανούριος έγινε αφορμή να δημιουργηθούν διάφορες ωραίες και ευλαβείς παραδόσεις στο λαό μας, ανάμεσα στις οποίες είναι και το εορταστικό έθιμο της «Πίττας του Αγίου Φανουρίου», ή της «Φανουρόπιττας» που γίνεται την παραμονή της εορτής του. Η πίτα αυτή είναι συνήθως μικρή και στρογγυλή σαν μικρός άρτος, μοιράζεται στους πιστούς και γίνεται άλλοτε για να φανερώσει κάποιο χαμένο αντικείμενο ή κάποια χαμένη υπόθεση ή ακόμα να φανερώσει την υγεία σε κάποιον ασθενή.Υπάρχει επίσης και παράδοση ότι με τη πίτα αυτή γίνεται μνεία της μητέρας του, αλλά άγνωστο για ποιο λόγο.
Όνομα: Φανούριος
Ετυμολογία: Από το φαίνω (φανερώνω) και σημαίνει "αυτός που φανερώνει, που φωτίζει, αποκαλύπτει".
Όνομα: Ανθή
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'ανθώ' και σημαίνει "αυτή που ανθίζει". Ανάλογα με τις διάφορα υποκοριστικά που προέρχονται από αυτό όνομα και αυτό το ρήμα έχουμε και τις διάφορες έννοιες που αυτά τα υποκοριστικά εκφράζουν όπως π.χ. Ανθούσα= αυτή που βρίσκεται σε πλήρη άνθηση, Άνθεια και Άνθεα ή Ανθέα=ανθηρή, λαμπερή, Ανθηίς= ανθισμένη, Ανθώ = αυτή που βρίσκεται σε πλήρη άνθηση. και ούτω καθεξής.
Από την Κωνσταντινούπολη ανώτατος αξιωματούχος του Βυζαντινού κράτους με τον τίτλο του Μαγιστρου εγκατέλειψε τα εγκόσμια και ασκήτεψε για πολλά χρόνια στον Όλυμπο όπου και απέθανε.
Όνομα: Θεόκλητος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'θεός' και 'καλέω / καλώ' και σημαίνει αυτόν που κάλεσε ο Θεός.©2020 names-n-gifts.com - Επικοινωνία