Εορτές 19 Μαρτίου: Αγία Δαρεία η Μάρτυς Αγία Ιλαρία η σύζυγος του Αγίου Κλαύδιου Άγιος Παγχάριος Άγιος Χρύσανθος ο Μάρτυρας Δαρείος Παγχαρία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: ¨Αγιος Χρύσανθος Άγιοι Κλαύδιος ο Τριβούνος Άγιος Δημήτριος ο Τορναράς Άγιος Διόδωρος ο πρεσβύτερος Άγιος Ιάσων Άγιος Μαριανός ο διάκονος Άγιος Μαύρος Οσία Μαρία η πριγκίπισσα Όσιος Ιννοκέντιος ο Θαυματουργός Παναγία η Τρυφερή, εν Σμόλενσκ Ρωσίας
Εορτές 22 Μαρτίου 2020 <> 
Κύριες Εορτές
22 Μαρτίου > Αγίας Δροσίδας και των πέντε Παρθένων
Αγία Δροσίς
Η Αγία Δροσίδα, ήταν κόρη του αυτοκράτορα Τραϊανού (98-117), ο οποίος βασάνιζε και θανάτωνε πολλούς χριστιανούς, των οποίων τα λείψανα άφηνε άταφα. Όμως πέντε «κανονικές», δηλαδή πέντε παρθένες, έβγαιναν κρυφά τη νύκτα και ενταφίαζαν τα λείψανα των χριστιανών στο ασκητήριό τους. Στο έργο αυτό βοηθούσε και η Δροσίδα, η οποία είχε παραδειγματιστεί από τη ζωή και τη προσφορά των μοναχών. Ο μνηστήρας της όμως, παρακολούθησε την Δροσίδα και τη συνέλαβε την ώρα του ενταφιασμού. Όταν η αγία και οι πέντε μοναχές παρουσιάστηκαν στον Τραϊανό, ο αυτοκράτορας ταραγμένος διέταξε να θανατώσουν αμέσως τις πέντε μοναχές και να φυλάττουν με προσοχή την κόρη του. Η αγία κατόρθωσε κάποιο βράδυ να διαφύγει από τα ανάκτορα και βρήκε καταφύγιο στο σπίτι κάποιων χριστιανών. Εκεί έπειτα από οκτώ ημέρες και ενώ προσευχόταν, εκοιμήθη ειρηνικά.
Όνομα: Δροσίς
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη ΄δρόσος'=δροσιά

Αγία Δροσις
Προστάτιδα των χηρών.
Παρόλο που αγιοποιήθηκε πριν από το μεγάλο σχίσμα εν τούτοις αγνοείται από τους ορθόδοξους συναξαριστές.
Όνομα: Λέα
Ετυμολογία: Από την Λατινική λέξη 'lea'=λάχανο, κράμβη. Χρησιμοποιείται και σαν υποκοριστικό του 'Λέαινα" καθώς και πολλών άλλων ονομάτων, όπως τα Αγαθόκλεια, Αειθάλα, Απελλή, Δημοκλέα, Δημολέαινα, Διόκλεια, Ελεαζαρία, Ελεάνα, Ελεάνθη, Ελεάννα, Ελεονώρα, Ερωτόκλεια, Ετεόκλεια, Ευθαλία, Ευκλέα, Ζωκλέα, Ηλεάνα, Ηρακλεία, Θάλεια, Θαλελαία, Θεμιστοκλεία, Θεόκλεια, Ιλεάνα, Κλέα, Κλεαίχμα, Κλεάνδρα, Κλεανθία, Κλεαρέτη, Κλεαρίστη, Κλεαρχία, Κλέλια, Κλεοπάτρα, Κλεοσθένη, Λέαινα, Λεάνδρα, Λεάνειρα, Μελεαγρίς, Μηλιά, Νικοκλέα, Παντελέα, Παντελεούσα, Παντολέαινα, Πολύκλεια, Πυθοκλέα, Ροδόκλεια, Ρωμαλέα, Φτελέα, Χαμαιλέαινα, Χαριτόκλεια,

22 Μαρτίου > Αγίας Δροσίδας και των πέντε Παρθένων
Δεν υπάρχει άγιος με αυτό το όνομα. Παρακαλώ πηγαίνετε στο αντιστοιχο γυναικείο
Όνομα: Δρόσος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη ΄δρόσος'=δροσιά
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Λέας
Ετυμολογία: Από την Λατινική λέξη 'lea'=λάχανο, κράμβη. Χρησιμοποιείται και σαν υποκοριστικό πολλών άλλων ονομάτων όπως τα: Αγαθοκλέας, Αγακλέης, Αιγιαλεύς, Αμφίαλος, Άμφικλος, Απελλής, Αριστοκλεύς, Αρπαλέας, Αχιλλεύς, Βασιλεύς, Βουλέας, Βουλεύς, Διοκλής, Εύκλεος, Ηρακλής, Θαλής, Θεόκλειος, Ιπποκλέας, Κελέας, Λέανδρος, Μελέας, Νηλεύς, Νικοκλέας, Οπλέας, Πάτροκλος, Πηλεύς, Πολυκλεύς, Προκλεύς, Πυθοκλής, Σωκλέας, Τελέας, Τηληκλέας, Φαλέας, Φιλέας, Φόλας, Χαρικλεύς,
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Οι Αγίες Βασίλισσα και Καλλινίκη κατάγονταν από τη Γαλατία. Επειδή η Αγία Βασίλισσα ήταν πλούσια, έδινε χρήματα στην Αγία Καλλινίκη για να πηγαίνει στις φυλακές και να τα δίνει στους εγκλείστους Χριστιανούς για τη διατροφή τους. Κάποια μέρα συνελήφθη η Καλλινίκη και ομολόγησε ποιος της έδινε τα χρήματα. Και οι δύο αποκεφαλίσθηκαν μετά από βασανιστήρια το 252 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Γάλλου.

Όνομα: Βασίλισσα
Ετυμολογία: Γυναίκα που ασκεί βασιλική εξουσία, ή η σύζυγος βασιλιά
22 Μαρτίου > Αγίες Βασίλισσα και Καλλινίκη
Η αγία Βασίλισσα καταγόταν από τη Γαλατία της Μικράς Ασίας και μαρτύρησε το 251 μ.Χ. Υπήρξε φίλη και έμπιστη της αγίας Καλλίνικης. Η Βασίλισσα όντας γόνος ευσεβούς οικογενείας, κατήχε πλούτο, τον οποίο πρόσφερε εγκαρδίως στους φτωχούς, στους φυλακισμένους και σε όσους δυσπραγούσαν. Αφού συνελλήφθη η αγία Καλλίνικη που έπαιρνε τα χρήματα, μεταφέρθηκαν και οι δύο στις αρχές, όπου αρνούμενες να αφήσουν την πίστη τους στο Χριστό και να θυσιάσουν στα είδωλα, αποκεφαλίστηκαν.
Όνομα: Καλλινίκη
Ετυμολογία: Από το κάλλος και το ουσιαστικό νίκη και σημαίνει "αυτή που πέτυχε λαμπρή νίκη" ή 'η θαυμάσια νικήτρια'
Η Αγία Οσιομάρτυς Σοφία ήταν θυγατέρα του Αγίου Δημητρίου (Ιβανώφ) και ηγούμενη σε μονή του Κιέβου. Μαρτύρησε το έτος 1941.
Όνομα: Σοφία
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό σοφία (πολυμάθεια, βαθιά γνώση). Σύμφωνα με τον Σωκράτη (Πλάτωνος Κρατύλος) ‘σοφία’ σημαίνει ότι εφάπτεται (εγγίζει) την ‘φοράν’ (μετακίνηση). Αφήνει ταυτοχρόνως να νοηθεί ότι δεν είναι και τόσο καθαρή η ρίζα της. Αναφέρεται δε και σε ένα ρήμα που χρησιμοποιούσαν οι ποιητές ‘εσύθη’ για εκείνους που αρχίζουν να προχωρούν γρήγορα. Αυτής λοιπόν της κίνησης ‘επαφήν’ σημαίνει η ‘σοφία’.
Ο Άγιος Βασίλειος έζησε στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη (360-363). Τον κατήγγειλαν στον έπαρχο Σατουρνίνο, ότι ειρωνευόταν και κατηγορούσε τις ενέργειες του Ιουλιανού κατά της Εκκλησίας. Συνελήφθη και θανατώθηκε το 362 μ.Χ..
Όνομα: Βασίλειος
Ετυμολογία: Από το επίθετο βασίλειος,-α, -ον και σημαίνει "αυτός που ανήκει στο βασιλιά".
22 Μαρτίου > Άγιος Βασίλειος ο Ιερομάρτυρας και Θαυματουργός Επίσκοπος Μανγκαζίας Σιβηρίας
Ο Άγιος Ιερομάρτυς Βασίλειος γεννήθηκε στην πόλη του Γιαροσλάβ της Ρωσίας το έτος 1583 μ.Χ. Εξελέγη Επίσκοπος Μανγκαζίας της Σιβηρίας και μαρτύρησε το έτος 1602 μ.Χ
Όνομα: Βασίλειος
Ετυμολογία: Από το επίθετο βασίλειος,-α, -ον και σημαίνει "αυτός που ανήκει στο βασιλιά".
Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Δημήτριος (Ιβανώφ) ήταν πατέρας της Οσιομάρτυρος Σοφίας, ηγουμένης εν Κιέβω. Μαρτύρησε το 1934.
Όνομα: Δημήτριος
Ετυμολογία: Από το Δη (Γη) και μήτηρ ("μητέρα Γη") και σημαίνει "αυτός που ανήκει, ο αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα".
Άγιος Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος
Ο Άγιος Οσιομάρτυς Ευθύμιος, κατά κόσμο Ελευθέριος, εξισλαμίσθηκε και ονομάσθηκε Ρεσίτ.

Αισθανόμενος τύψεις συνειδήσεως, πήγε στο Άγιο Όρος, όπου εκάρη μοναχός με το όνομα Ευθύμιος.

Παρακινηθείς και ενθαρρυνθείς μετά, από πολλούς μοναχούς του Αγίου Όρους, πήγε στην Κωνσταντινούπολη, παρουσιάσθηκε ενώπιον του βεζίρη Ρουσούτ πασά και δήλωσε ότι αρνείται την θρησκεία του Μωάμεθ.
Έτσι αποκεφαλίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Μαρτίου 1814 μ.Χ.
Όνομα: Ευθύμιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ευ' και 'θυμός'=ψυχή, πνεύμα και σημαίνει "ο πρόσχαρος, αυτός που έχει ευχάριστη διάθεση"

Άγιοι Ακάκιος ο Οσιομάρτυρας από το Νεοχώρι Θεσσαλονίκης, Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος και Ιγνάτιος ο νέος Οσιομάρτυρας
Γεννήθηκε στο χωριό Φοινί της επαρχίας Λεμεσού, στις 28 Σεπτεμβρίου 1933.
Σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας, στις 22 Μαρτίου 1957, στη στρατιωτική βάση Ακρωτηρίου, της επαρχίας Λεμεσού.
Όνομα: Ευστάθιος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'ευ'=καλά και το 'ίσταμαι'=στέκομαι και σημαίνει αυτόν που στέκεται καλά, σταθερά και ακλόνητα. Στα αρχαία Ελληνικά ευσταθής=σταθερός. Συνώνυμο του Κωνσταντίνος.




©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία