Εορτές 28 Μαρτίου: Άγιος Ηρωδίων ο Απόστολος Ηρωδιάς
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: Μεθυμναία Μεθυμναίος Διόνυσος
Άλλες Σημερινές Εορτές: Όσιος Διονύσιος ο Ελεήμων Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς Άγιος Ευστράτιος ο Νηστευτής ο Οσιομάρτυρας Όσιος Ησύχιος ο Ιεροσολυμίτης Όσιος Ιλαρίων εκ Ρωσίας Όσιος Ιλαρίων ο Νέος Όσιος Ιωάννης εκ Γεωργίας Όσιος Στέφανος ο θαυματουργός Στυλιανός Λένας
Εορτές 7 Φεβρουαρίου 2020 <> 
Κύριες Εορτές
Άγιοι Βρετανικών νήσων
Ιρλανδός μοναχός, άφησε την κοσμική ζωή για να ευαγγελίσει τις φυλές των Γαλάτων, έγινε ιερέας από τον άγιο Remigius. Πέθανε το 530 μ.Χ.
Όνομα: Tressan
Ετυμολογία: Μάλλον Κελτικό / Ιρλανδικό όνομα υπό διερεύνηση
Όνομα: Βήδιος
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Βηδία
Ετυμολογία: Υπο διερεύνηση
Κατηχητής των Φράγκων με καταγωγή τη δυτική Γαλλία, γεννημένος το 453. Μεγάλος έπαινος η κατήχηση του βασιλιά των Φράγκων, Clovis, καθώς και η επιστροφή αρκετών χριστιανών οι οποίοι προσέπεσαν στον παγανισμό. Πέθανε περίπου το 540 σε βαθιά γεράματα ως επίσκοπος.
Όνομα: Vedast
Ετυμολογία:
Οσιος Παρθενιος Επισκοπος Λαμψακου
Επίσκοπος Λαμψάκου. Η Λάμψακος ήταν αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας στον Ελλήσποντο, γύρω στα 8 χιλιόμετρα απὸ τη σημερινή Καλλίπολη.
Όνομα: Παρθένος
Ετυμολογία: Από το επίθετο παρθένος και σημαίνει "αγνός, αμόλυντος". Κάτι που βρίσκεται στη φυσική του κατάσταση, και στην περίπτωση ανθρώπων, άτομα που δεν ήρθαν σε σεξουαλική συνουσία.
7 Φεβρουαρίου > Κατ' οικονομία
Σειρήνα, θυγατέρα του ποτάμιου θεού Αχελώου και της Μούσας Μελπομένης (Απολλόδωρος) ή της Τερψιχόρης (Απολλώνιος ο Ρόδιος) ή της Στερόπης. Γυναικεία θεότητα με κεφάλι γυναίκας και σώμα πουλιού που σχετίζεται με το νερό, τον έρωτα και το θάνατο.
Όνομα: Παρθενόπη
Ετυμολογία: Από το επίθετο παρθένος και το οψ και σημαίνει "αυτή που έχει παρθενική όψη"
Αγωνιστής της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωσης της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό και την ένωσή της με την μητέρα Ελλάδα. Γεννήθηκε στον Ξερό, της επαρχίας Λευκωσίας, στις 26 Δεκεμβρίου 1941.

Φοιτούσε στην τρίτη τάξη του Γυμνασίου Πάφου, όταν τον συνέλαβαν οι Άγγλοι για οχλαγωγία. Αφέθηκε ελεύθερος αλλά αργότερα συνελήφθη και πάλι, όταν έριξε βόμβα έξω από το ξενοδοχείο “Πάφος Πάλας”, όπου έμεναν Άγγλοι αστυνομικοί. Κρατήθηκε και κακοποιήθηκε. Δραπέτευσε από το νοσοκομείο που τον είχαν πάρει λόγω των βασανιστηρίων που είχε περάσει.

Βγήκε στο βουνό και συνενώθηκε με την ανταρτική ομάδα της ορεινής περιοχής Πάφου. Λόγω του πολύ νεαρού της ηλικίας του, ο υπεύθυνος τροφοδότης της ομάδας τον κράτησε στο σπίτι των γονιών του, συμμετείχε όμως στις δραστηριότητες της ομάδας.

Στις 7 Φεβρουαρίου 1957 με το Γεώργιο Παπαβερκίου έστησαν ενέδρα σε φάλαγγα του Βρετανικού στρατού προκαλώντας τους σοβαρές απώλειες, πριν σκοτωθούν και οι δύο.

Δόξα κει τιμή στους ήρωες μας.
Όνομα: Τάκης
Ετυμολογία: Υποκοριστικό πάνω από 300 ονομάτων, όπως τα Αγαπητός, Άδμητος, Αέτιος, Ακάμας, Ανίκητος, Αυγερινός, Αύγουστος, Βαλάντιος, Βενέδικτος, Γίγας, Δημήτριος, Δημόκριτος, Δομέτιος, Δονάτος, Δούκας, Επαμεινώνδας, Επίκτητος, Έραστος, Έρωτας, Ευκράτης, Ευστράτιος, Ηλιόφωτος, Ήφαιστος, Θαυμαστός, Θεόκλητος, Θεόκριτος, Θεόκτιστος, Θεόπεμπτος, Θεόπιστος, Θεόφραστος, Θεοφύλακτος, Ιπποκράτης, Κάλλιστος, Κλαύδιος, Κλείτος, Κλημέντιος, Κρατίνος, Κωνσταντίνος, Λαέρτης, Λάζαρος, Λαομέδων, Λαυρέντιος, Λεβέντης, Λωτ, Μόδεστος, Μύρτος, Ναυκράτης, Νεόφυτος, Ξύστος, Οικουτούτου, Ορέστης, Παγκράτιος, Παναγιώτης, Πανάρετος, Παντολέων, Πασικράτης, Πολίτης, Πολύευκτος, Ροβέρτος, Σεβαστός, Σκαρλάτος, Σωκράτης, Ταξιάρχης, Τίτος, Τύχων, Υπάτιος, Φάντης, Φιλάρετος, Φιλοκτήτης, Φυλακτός, Χαρίτων, Χρήστος, Χρίστος, Χρυσοβαλάντης, Ψόης, Ώτος,
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Μαρτύρησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στη Δαμασκό της Συρίας.
Όνομα: Αγαθάγγελος
Ετυμολογία: Από το επίθετο αγαθός (καλός) και το άγγελος (αγγελιαφόρος) και σημαίνει "ο αγγελιαφόρος που φέρνει καλές ειδήσεις" ή "ο καλός και αγαθός όπως ένας άγγελος".
7 Φεβρουαρίου > Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανού της Κυδωνίας Κρήτης
Ο Άγιος Νεομάρτυς Γεώργιος γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1846 μ.Χ. στο χωριό Αλικιανό της επαρχίας Κυδωνίας της Κρήτης. Ο πατέρας του, που ήταν ιερεύς, ονομαζόταν Νικόλαος Διβόλης (ή Δεβόλης) και η μητέρα του Αικατερίνη.

Κατά την επανάσταση του έτους 1866 μ.Χ. στην Κρήτη, ο Άγιος συνελήφθη από τους Τούρκους μαζί με άλλους επαναστάτες και πιεζόταν με κάθε τρόπο να αλλαξοπιστήσει, για να σώσει την ζωή του. Παρ' όλες τις απειλές και τα βασανιστήρια ο Μάρτυρας ομολόγησε με πνευματική ανδρεία τον Χριστό και αποκεφαλίστηκς το 1867 μ.Χ.
Όνομα: Γεώργιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις, γη + έργον, και σημαίνει τον εργαζόμενο την γη αλλά και αυτόν που επιδέχεται πνευματική καλλιέργεια.
7 Φεβρουαρίου > Άγιος Θεόπεμπτος και η συνοδεία του
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Θεόπεμπτος
Ετυμολογία: Από το 'Θεός' και το 'πέμπω' και εννοεί τον απεσταλμένο του Θεού.
Μαρτύρησε στη Φρυγία τον 4ο αιώνα μ.Χ.
Όνομα: Αυδάς
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'αυδή'=φωνή και το ρήμα 'αυδάω' 'αυδώ' που σημαίνει μιλώ, τραγουδώ, οπότε αυδάς είναι αυτός που έχει ωραία φωνή
Ο Άγιος Σαραπίων καταγόταν από την Κύπρο και είναι άγνωστος στους Συναξαριστές. Η μνήμη του αναφέρεται στον Πατμιακό Κώδικα 266 ως έξης: «τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, τοῦ ὁσίου πατρὸς ἡμῶν Σαραπίωνος τῆς Κύπρου». Ίσως να είναι ο ίδιος με τον Άγιο Απρίων και συγχέεται το όνομα τους.
Όνομα: Σαραπίων
Ετυμολογία: Από το όνομα του Ελληνο-αιγυπτίου θεού Σάραπη ή Σέραπη που ήταν κατά κάποιο τρόπο, εξελληνισμένη μορφή του Όσιρι.
Αγωνιστής της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωσης της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό και την ένωσή της με την μητέρα Ελλάδα. Γεννήθηκε στο χωριό Αρόδες, της επαρχίας Πάφου, στις 30 Ιουνίου 1938.

Σε ερώτηση του πατέρα του κατά πόσο θα ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό, απάντησε : “Θα το ήθελα, πατέρα, αν η πατρίδα μου ήταν ελεύθερη. Μετά τον Αγώνα, αν ζήσω, θα πάω με το πρόσωπό μου καθαρό, να συνεχίσω τις σπουδές μου.”

Μέλος σε ομάδες κρούσεως καταζητήθηκε από τους Άγγλου το 1956 οπότε βγήκε στο αντάρτικο της Πάφου.

Στις 7 Φεβρουαρίου 1957, έπεσαν μαζί με τον Τάκη Σοφοκλέους μαχόμενοι εναντίον των Άγγλων, αφού ανατίναξαν με νάρκη στρατιωτικό όχημα αυτοκινητοπομπής και ακολούθως άνοιξαν πυρ εναντίον των Βρετανών στρατιωτών, προκαλώντας τους σοβαρές απωλειες.
Όνομα: Γεώργιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις, γη + έργον, και σημαίνει τον εργαζόμενο την γη αλλά και αυτόν που επιδέχεται πνευματική καλλιέργεια.
Ο Όσιος Απρίων (ή Ευπρίων), Επίσκοπος Κύπρου. Κοιμήθηκε ειρηνικά.
Όνομα: Απρίων
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Aper' που σημαίνει 'κάπρος' (αρσενικό αγριογούρουνο)
7 Φεβρουαρίου > Όσιος Λουκάς ὁ ἐν Στειρίῳ ὄρει ἄσκησας
Γεννήθηκε σε οικογένεια βοσκών το 896 μ.Χ.. Μετά που πέθαναν οι γονείς του εγκατέλειψε τον κόσμο για να γίνει ασκητής μοναχός. Με άλλους μοναχούς έκτισε μονή στο όρος Στείριον της Φωκίδας.

Πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου 953

Το λείψανό του έφτασε το 1463 στη Βενετία σαν λείψανο του Λουκά του Ευαγγελιστή. Όταν αυτοί αντιλήφθηκαν το λάθος τους επέστρεψαν, το 2001, το λείψανο στην Εκκλησία της Ελλάδας και κατατέθηκε στη μονή του.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτήν την στιγμή υπάρχει και δεύτερη κάρα στο όνομα του ιδίου Αγίου που φυλάσσεται στη Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους.

Θα φροντίσουμε να σας ενημερώσουμε όταν δοθεί λύση.
Όνομα: Λουκάς
Ετυμολογία: Λουκάς από το αρχαίο ελληνικό Λύκιος που σημαίνει φωτεινός. Από το 'λύκη'= φως, εξού και λυκαυγές, το φως της αυγής. Η κατάληξη '-ιανός' υποδεικνύει ότι ανήκει στον Λουκά.
Ο Όσιος Πέτρος ήταν μοναχός και κοιμήθηκε με ειρήνη.
Όνομα: Πέτρος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό πέτρα (βράχος) και σημαίνει "ο ακλόνητος". Το όνομα Πέτρος είναι μετάφραση του Αραμαϊκού 'Κηφά' που ήταν το πραγματικό όνομα του Απόστολου Πέτρου. Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχαν τα ονόματα Πετραίος (Κένταυρος) και Πετραία (Ωκεανίδα νύμφη).
Σημαιοφόρος
Σημαιοφόρος σε μαθητική διαδήλωση εναντίον της Αγγλικής κατοχής για απελευθέρωση και ένωση της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα. Δολοφονήθηκε από ένοπλους Άγγλους στρατιώτες οι οποίοι απάντησαν στους λιθοβολισμούς των Ελλήνων μαθητών με πραγματικά πυρά κτυπώντας επιλεκτικά τον σημαιοφόρο.

Κτυπημένος, πριν πέσει ο Πετράκης προχώρησε δέκα βήματα περίπου και κραύγασε “Ζήτω η ένωση”.

7 Φεβρουαρίου 1956, έπεσε ο πρώτος μαθητής του αγώνα σε ηλικία 17 ετών.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ
Όνομα: Πέτρος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό πέτρα (βράχος) και σημαίνει "ο ακλόνητος". Το όνομα Πέτρος είναι μετάφραση του Αραμαϊκού 'Κηφά' που ήταν το πραγματικό όνομα του Απόστολου Πέτρου. Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχαν τα ονόματα Πετραίος (Κένταυρος) και Πετραία (Ωκεανίδα νύμφη).




©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία