Εορτές 21 Οκτωβρίου: Αγία Ζαΐρα Αγία Λαιτήσια Αγία Ορσηλία Αγία Ούρσουλα Άγιος Αζής Άγιος Βενδολίνος Αγιος Πλαντίνος της Ραϊθού Άγιος Φίναν Ευκράτης Οσιομάρτυρας Λαιτήσιος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Ειρήνη Αγία Θεοδότη η μάρτυρας Αγία Μαρίνα της Ραϊθού Άγιος Ανδρέας ο Οσιομάρτυρας «Ὁ ἐν τὴ Κρίσει» Άγιος Ζαχαρίας ο Οσιομάρτυρας Άγιος Ζωτικός Άγιος Ιλαρίων ο Μέγας Άγιος Σωκράτης Όσιος Βαρούχ Όσιος Ιάκωβος Όσιος Ιλαρίων εκ Ρωσίας Όσιος Ιλαρίων ο θαυματουργός Όσιος Ιλαρίων της Λαύρας των Σπηλαίων Όσιος Χριστόδουλος εν Πάτμω Πέτρος Οσιομάρτυρας
Εορτές 22 Δεκεμβρίου 2019 <> 
Κύριες Εορτές
22 Δεκεμβρίου > Μνήμη Αγίας Θεοδότης της μάρτυρος
Η Αγία Θεοδότη καταγόταν από τη Νίκαια της Βιθυνίας. Από μικρή ήταν θρήσκα και με τον ίδιο τρόπο μεγάλωνε τα παιδιά της. Λόγω της χριστιανικής της πίστης συνελήφθη από τον άρχοντα Λευκάδιο, (ο οποίος την είχε ζητήσει σε γάμο, αλλά εκείνη του το είχε αρνηθεί) και αυτός την παρέδωσε στον άρχοντα της Βιθυνίας, Νικήτιο, που την έριξε, μαζί με τα τρία παιδιά της, σε πυρακτωμένη κάμινο.
Όνομα: Θεοδότη
Ετυμολογία: Ο Θεός δίνει
Υπέστη μαρτυρικό θάνατο επί Διοκλητιανού, όταν μαζί με τις άγιες γυναίκες Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία, περισυνέλεξε από τα νερά της λίμνης το λείψανο του Αγίου Χρυσογόνου. Ορισμένα Συναξάρια, αναφέρουν μαζί με τον Άγιο Ζωΐλο και την μνήμη κάποιου Αγίου Ευτυχιανού.
Όνομα: Ζωίλος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ζωή' και 'ίλαος' = ευμενής και εννοεί τον εύθυμο, πράο και καλοσυνάτο.
Μαρτύρησε επί Διοκλητιανού στα 284 μ.Χ. Ήταν άνθρωπος θεοσεβής και διδάσκαλος της αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας. Καταγόταν από τη Ρώμη και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (290 μ.Χ.). Επειδή τότε κινήθηκε διωγμός κατά των χριστιανών, έπιασαν και τον Χρυσόγονο και τον φυλάκισαν.Όταν λοιπόν ο Χρυσόγονος παρουσιάστηκε στον βασιλιά, το φρόνημά του δεν κάμφθηκε ούτε από κολακείες, ούτε από φοβέρες. Αντίθετα μάλιστα, με θάρρος διακήρυξε ότι ο Χριστός είναι ο μόνος αληθινός Θεός και ότι οι Θεοί είναι πλάνη των ανθρώπων και φθορά των ψυχών και απώλεια. Αποκεφαλίστηκε.
Όνομα: Χρυσόγονος
Ετυμολογία: Από το χρυσούν και το γόνος, αυτός που πρέρχεται από χρυσή γενιά
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ζώιλα
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ζωή' και 'ίλαος' = ευμενής και εννοεί την εύθυμη, πράα και καλοσυνάτη.
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Οθωνία
Ετυμολογία: Από το ξελληνισμένο ανδρικό γερμανικό όνομα Otto και σημαίνει "αυτός που είναι πλούσιος"
22 Δεκεμβρίου > Αγιος Χρυσογόνος
Δεν υπάρχει Αγία με τέτοιο όνομα. Παρακαλώ επισκεφθείτε το αντίστοιχο ανδρικό 'Χρυσογόνος"
Όνομα: Χρυσογόνη
Ετυμολογία: Από το 'χρυσούν' και το 'γόνος', αυτή που πρέρχεται από χρυσή γενιά
Εορτές ©ΤΕΗ
22 Δεκεμβρίου > Από το Καθολικό εορτολόγιο. Δεν υπάρχει ορθόδοξος άγιος με αυτό το όνομα.
Καταγόταν από οικογένεια Γάλλων ευγενών. Προσχώρησε στους ‘Mercedarians’ (Ελεήμονες) που ήταν μια θρησκευτική ομάδα που στόχο είχε την απελευθέρωση αυτών που αιχμαλωτίζονταν από Άραβες Μουσουλμάνους ή Οθωμανούς Τούρκους και κινδύνευε η ζωή τους για την πίστη τους. Τα μέλη αυτής της ομάδας έπαιρναν όρκο, αν χρειαζόταν, να πεθάνουν για κάποιον που κινδυνεύει να χάσει την πίστη του.

Στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση δυο φυλακισμένων μελών της ομάδας τους, αλλά ρίχθηκε κι αυτός αμέσως στη φυλακή. Όταν ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ Β’ πληροφορήθηκε ότι ήταν ευγενικής καταγωγής ζήτησε να του τον παρουσιάσουν και τον ρώτησε γιατί δεν ανέφερε την καταγωγή του για να τύχει καλύτερης μεταχείρισης. Μόλις ο Σουλτάνος τον άκουσε να μιλά για τον χριστιανισμό τον έριξε ξανά στη φυλακή όπου λίγες μέρες μετά τον δηλητηριάσαν (1493 μ.Χ.).
Όνομα: Όθων
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο γερμανικό όνομα Otto και σημαίνει "αυτός που είναι πλούσιος".
22 Δεκεμβρίου > Θεωρείται σαν υποκοριστικό του ονόματος 'Όθων'.
Δεν υπάρχει άγιος με αυτό το όνομα
Όνομα: Οθέλλος
Ετυμολογία: Το όνομα φαίνεται ότι δημιουργήθηκε από τον Σαίξπηρ που έγραψε την ομώνυμη τραγωδία και έμεινε να σημαίνει τον παθολογικά ζηλιάρη άνδρα, σύζυγο ή εραστή. Αποτελίται δε από τα αρχικά γράμματα του Οθωμανού 'Οθ' και της ιταλικής κατάληξης 'ελλο'', οπότε έχουμε το 'Οθέλλο'. Θεωρείται επίσης σαν υποκοριστικό του ονόματος 'Όθων'.
Άλλες Εορτές
Μάρτυρας της Νικομήδειας, του 303. Καταδικάστηκε σε θάνατο όταν γέλασε που ο αυτοκράτωρ Διοκλητιανός θυσίασε στα είδωλα. Του έσπασαν την σιαγόνα και μετέπειτα τον αποκεφάλισαν.
Όνομα: Ζένος
Ετυμολογία:
22 Δεκεμβρίου > Αναστασίας της Φαρμακολύτριας
Αγια Αναστασια Η Μεγαλομαρτυς Η Φαρμακολυτρια
Η καταγωγή της Αγίας Αναστασίας ήταν από την Ρώμη. Ο πατέρας της ονομαζόταν Πραιτεξτάτος και ήταν Ρωμαίος πατρίκιος ενώ την μητέρα της την έλεγαν Φαύστα. Η Αναστασία διακρινόταν για την ομορφιά του σώματος, τη μόρφωση, το άμεμπτο ήθος και τη σωφροσύνη της. Παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία τον Ποπλίωνα, άρχοντα των Ρωμαίων και φανατικό ειδωλολάτρη. Η Αναστασία όμως, κατηχήθηκε στο λόγο του Χριστού και έλαβε το Θείο Βάπτισμα. Επειδή δεν φανέρωσε δημόσια την χριστιανική της πίστη βοηθούσε κρυφά όσους είχαν ανάγκη από ένα χέρι βοηθείας ή ένα λόγο παρηγοριάς. Ντυνόταν πενιχρά και μετέβαινε στις φυλακές πηγαίνοντας τροφή και χρήματα. Γι' αυτό ονομάστηκε «Φαρμακολύτρια». Όταν έμαθε ο Ποπλίωνας την δράση της Αγίας, εξοργίστηκε. Αρχικά προσπάθησε να την μεταπείσει με συμβουλές. Όμως, η Αναστασία παρέμενε ακλόνητη στην πίστη της ακόμα και όταν την κακοποίησε. Αυτή η επιμονή της, εξόργισε τον Ποπλίωνα και την κατέδωσε στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, ο οποίος διέταξε την φυλάκισή της. Επειδή εξακολουθούσε να υμνολογεί τον Κύριο, ο Διοκλητιανός διέταξε τον βασανισμό της. Τελικά η αγία Αναστασία παρέδωσε το πνεύμα της στην πυρά το 290 μ.Χ.
Όνομα: Αναστασία
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό ανάστασις και σημαίνει "αναστημένη"
Ο Άγιος Μάρτυς Ισχυρίων καταγόταν από την Αίγυπτο και ήταν αξιωματικός. Μαρτύρησε, το 250 μ.Χ., επί αυτοκράτορος Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.), μαζί με πέντε από τους στρατιώτες του, επειδή ομολόγησαν την πίστη τους στον Χριστό.
Όνομα: Ίσχυς
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'ισχύς' που σημαίνει ισχυρός και δυνατός.
22 Δεκεμβρίου > Κυριακή προ της Χριστού γεννήσεως δηλαδή γιορτάζει την Κυριακή μεταξύ 18 και 24 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
Ο Δαβίδ ήταν Εβραίος και γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, περιγράφεται στη Βίβλο ότι ήταν μικρός στο ανάστημα και όμορφος στην εμφάνιση. Ως βασιλιάς πήρε πολλές γυναίκες αποκτώντας αρκετούς γιους και κόρες. Ο Δαβίδ έγινε γνωστός ως εξαίρετος πολεμιστής και πλήρως αφοσιωμένος στον Θεό.

Ο λαός τον ανακήρυξε βασιλιά, σε ηλικία 30 ετών έτσι, έγινε ο δεύτερος βασιλιάς του Ισραήλ. Τα τελευταία χρόνια της ζωής ήταν περίοδος πολύ συχνών πολέμων με τους Φιλισταίους, δείχνοντας έντονα την ηγετική του μορφή. Βασίλευσε για 40 χρόνια —επτά από τα οποία στη Χεβρώνα και άλλα 33 στην Ιερουσαλήμ— και «υπηρέτησε πιστά τη βουλή του Θεού στη γενιά του».

Σύμφωνα με τις Χριστιανικές Γραφές, ο Δαβίδ υπήρξε προφητικός τύπος του Χριστού. Μάλιστα, ο Ιησούς γεννήθηκε από τη βασιλική γραμμή του Δαβίδ ως ο προειπωμένος Μεσσίας. Γι' αυτό και ο Ιησούς Χριστός καλείται και «Γιος του Δαβίδ».
Όνομα: Δαβίδ
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα Dāwid και σημαίνει "αγαπητός".
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα, παρακαλώ πηγαίνεται στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Νήφουσα
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'νήφω' που σημαίνει είμαι νηφάλια, δεν είμαι μαθυσμένη.©2019 names-n-gifts.com - Επικοινωνία