Εορτές 28 Μαρτίου: Άγιος Ηρωδίων ο Απόστολος Ηρωδιάς
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: Μεθυμναία Μεθυμναίος Διόνυσος
Άλλες Σημερινές Εορτές: Όσιος Διονύσιος ο Ελεήμων Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς Άγιος Ευστράτιος ο Νηστευτής ο Οσιομάρτυρας Όσιος Ησύχιος ο Ιεροσολυμίτης Όσιος Ιλαρίων εκ Ρωσίας Όσιος Ιλαρίων ο Νέος Όσιος Ιωάννης εκ Γεωργίας Όσιος Στέφανος ο θαυματουργός Στυλιανός Λένας
Εορτές 26 Μαΐου 2019 <> 
Κύριες Εορτές
26 Μαΐου (2024 - Κινητή Εορτή) > Κινητὴ Ἑορτή - Πεντηκοστή, 21 ἡμέρες μετὰ τὸ Πάσχα
Αρχαιολογικά ευρύματα - Βηδεσθά
Μια δεξαμενή στην οποία οι Εβραίοι έλουζαν τα πρόβατά τους πριν τα θυσιάσουν. Σύμφωνα με την Εβραϊκή παράδοση μερικές φορές άγγελος Κυρίου ανατάρασσε τα νερά της και όποιος έπεφτε πρώτος μέσα θεραπευόταν από ότι έπασχε.

Εδώ περνώντας μια φορά ο Ιησούς κατά την περίοδο της Πεντηκοστής, όπως αναφέρεται στο Ευαγγελιο του Ιωάννη θεράπευσε ένα από τους, χιλιάδες, ασθενείς που κείτονταν εκεί αναμένοντας τις αγγελικές αναταράξεις.
Όνομα: Βηθεσδά
Ετυμολογία: Από τα Αραμαϊκά και Εβραϊκά και σημαίνει οίκος ελέους και καλοσύνης.
Αγιος Αλφαιος
Πατέρας του απόστολου Ιάκωβου του μικρού και του ευαγγελιστή Ματθαίου.
Όνομα: Αλφαιεύς
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'αλφαίνω'=αξίζω αποκτώ αξία μέσα από μάθηση
Υπάρχει ισχυρισμός ότι γεννήθηκε στην Καρπασία της Κύπρου, αλλά μάλλον Παλαιστίνιος Ιουδαίος ήταν, φίλος του αγίου Επιφανίου με τον οποίον συνεργάστηκε στενά εναντίον όλων των αιρέσεων της εποχής.

Αναφέρεται σαν θεραπευτής της δυσουρίας. Αλλά κι ότι τιμωρεί με την ίδια αρρώστια όλους εκείνους οι οποίοι τολμούν ή δοκιμάζουν να καταχραστούν την περιουσία του.
Όνομα: Συνέσιος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'σύνεσις' που προέρχεται από το ρήμα 'συνίημι' που σημαίνει συγκεντρώνω και κατανοώ, αντιλαμβάνομαι. Δηλαδή Συνέσιος είναι αυτός που ενεργεί με σύνεση, με φρονιμάδα, εφαρμόζοντας την ορθή του κρίση. Ο συνετός.
Έζησε στην Γαλλία και ήταν υιός ανωτέρου Ρωμαίου κρατικού αξιωματούχου. Αιχμαλωτίσθηκε από τον βασιλέα Κλόβις και ελευθερώθηκε από τον ηγούμενο της μονής Ωμόν (Aumont), κοντά στο Τρογιέ (Troyes), Αβεντίνο. Εκεί εξελέγη αργότερα ηγούμενος και ασκήτεψε. Κοιμήθηκε οσίως με ειρήνη.
Όνομα: Φείδων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα φείδομαι=φροντίζω, επιμελούμαι και σήμερα σημαίνει χρησιμοποιώ κάτι με μέτρο, με προσοχή.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Αλφαία
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'αλφαίνω'=αξίζω αποκτώ αξία μέσα από μάθηση
26 Μαΐου > Όσιοι Φουγάτιος και Δαμιανός
Οι Όσιοι Φουγάτιος και Δαμιανός έζησαν τον 2ο αιώνα μ.Χ. Ήταν μοναχοί στη Ρώμη και απεστάλησαν από τον Επίσκοπο Ρώμης Ελευθέριο στην Αγγλία, για να διαδώσουν το Ευαγγέλιο. Κοιμήθηκαν με ειρήνη.
Όνομα: Φουγάτιος
Ετυμολογία: Από τα Λατινικά 'fuga'=φυγή και σημαίνει τον φυγά.
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Για εορταστικές ημερομηνίες παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Συνεσία
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'σύνεσις' που προέρχεται από το ρήμα 'συνίημι' που σημαίνει συγκεντρώνω και κατανοώ, αντιλαμβάνομαι. Δηλαδή Συνέσιος είναι αυτή που ενεργεί με σύνεση, με φρονιμάδα, εφαρμόζοντας την ορθή του κρίση. Η συνετή.
Για ονομαστική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Φειδώνδα
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα φείδομαι=φροντίζω, επιμελούμαι και σήμερα σημαίνει χρησιμοποιώ κάτι με μέτρο, με προσοχή.
Οι Άγιοι Μάρτυρες Φηλικίσσιμος, Ηρακλής και Παυλίνος μαρτύρησαν το 303 μ.Χ., επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.), στην πόλη Τόντι της περιοχής της Ομβρικής της Ιταλίας.
Όνομα: Φηλικίσσιμος
Ετυμολογία:
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Φουγάτια
Ετυμολογία: Από τα Λατινικά 'fuga'=φυγή και σημαίνει την φυγά.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Δεν βρήκαμε σχετική εικόνα
Σύμφωνα με ορισμένους συναξαριστές ήταν γιος του αποστόλου Αλφαίου.
Χωρίς πολλές πληροφορίες αναφέρεται ότι απλώθηκε σε μελισσώνα και θανατώθηκε από τσιμπήματα μελισσών.
Όνομα: Αβέρκιος
Ετυμολογία: Tο Ρωσικό όνομα 'Averkii'=Αβέρκυ μάλλον αποτελεί Ρωσοποιημένη έκδοση του Ελληνικού Αβέρκιος που μπορεί να προέρχεται από τη Λατινική λέξη 'averto'=αποτρέπω
Ο θεμελιωτής της Εκκλησίας των Αγγλοσαξόνων. Κοιμήθηκε με ειρήνη το 605 μ.Χ.
Όνομα: Αύγουστος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό Augustinus
Όνομα: Ζαχαρίας
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το ρήμα זכר (ζακάρ)=θυμούμαι και το συντμημένο όνομα του Θεού יה (για), και σημαίνει ο Θεός θυμάται, ο Θεός είναι αρσενικού γένους.
Οι Άγιοι Κάρπος, Πάπυλος, Αγαθόδωρος και Αγαθονίκη μαρτύρησαν όταν αυτοκράτορας ήταν ο Δέκιος (249 - 251 μ.Χ.), σκληρότατος διώκτης των χριστιανών. Όλοι, πατρίδα είχαν την Πέργαμο. Ο Κάρπος, με άρτια γραμματική μόρφωση, ευσεβέστατος και με πολλές υπηρεσίες στην Εκκλησία, είχε γίνει επίσκοπος Θυατείρων.
Όνομα: Κάρπος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'καρπός' με αναβιβασμό του τόνου.
26 Μαΐου > Άγιος Πρίσκος ο Μάρτυρας και η συνοδεία αυτού
Ανώτερος αξιωματικός του Ρωμαϊκού στρατού που έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ.
Όνομα: Πρίσκος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό 'Priscus'=αρχαίος, αρχαιοπρεπής,
Επίσκοπος της Πτολεμαΐδας στη βόρεια Αφρική, που ανάπτυξε την άποψη ότι ο λαός έχει ανάγκη από μύθους, ενώ οι μορφωμένοι άνθρωποι πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στο φιλοσοφικό περιεχόμενο των μύθων.
Όνομα: Συνέσιος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'σύνεσις' που προέρχεται από το ρήμα 'συνίημι' που σημαίνει συγκεντρώνω και κατανοώ, αντιλαμβάνομαι. Δηλαδή Συνέσιος είναι αυτός που ενεργεί με σύνεση, με φρονιμάδα, εφαρμόζοντας την ορθή του κρίση. Ο συνετός.
Έζησε τον 6ο και 7ο αιώνα μ.Χ. και γεννήθηκε στην πόλη Αουτούν της Γαλλίας. Σπούδασε στη Βιέννη, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Αργότερα εξελέγη Επίσκοπος αυτής κι εργάσθηκε με ένθεο ζήλο κρίνοντας τους άρχοντες για τον έκλυτο τρόπο του βίου και την αδικία τους. Γι' αυτό και τον διέβαλαν στον Επίσκοπο Ρώμης, Άγιο Γρηγόριο τον Διάλογο, ο οποίος όμως αναγνώρισε την αθωότητα του Αγίου. Ο Άγιος έλεγξε, επίσης, και τον βασιλέα Τιέρρυ τον Β' της Βουργουνδίας, του οποίου ο βίος ήταν ανήθικος. Γι' αυτό και εξορίσθηκε, ωστόσο επέστρεψε στην Επισκοπή του μετά από λίγα χρόνια, όπου και δολοφονήθηκε το 608 μ.Χ., με διαταγή του βασιλέως.
Όνομα: Δεσιδέριος
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη 'desiderium'=πόθος και σημαίνει τον ποθητό.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία