Εορτές 20 Αυγούστου: Άγιος Ηλιόδωρος Άγιος Θεοχάρης ο Νεαπολίτης Άγιος Σεβήρος Εορτή Ηλιοδώρα Παλματία Παλμάτιος Σαμάνθα Σαμουήλ ο Προφήτης Σαμουηλία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Oswin Αγαθός Αγία Φωτεινή Άγιος Αχιλλέας ο Μάρτυρας Άγιος Βόσβας Άγιος Ζωίλος Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Ουγγαρίας Άγιος Κρονίονας Άγιος Μέμνων ο Κεντυρίων Άγιος Νίκων Άγιος Ορέστης ο εν Κύπρω Άγιος Στράτωνας Άγιος Τιμόθεος Μάρτυρας στη Θράκη Ανειτυλλιανός Ανειτυλλιανός Ανθάνας Ανθάνας Αντιλίνος Αντιλίνος Βίνος Γενέθλιος Δίφιλος Δοσάς Δοσάς Έλντα Ευδαίμονας Εύρος Ζωτικός Θεόσεβρος ΚερκάςήΚέρκος Λούκιος Μέμνων Μεστός Μολίας Μπέρναρντ Πανθήριος Πανσθένης Ρηγίνος Ρηγίνος Ρίνος Ρίων Στρατίων Τύραννος Ώρος Ώρος
Εορτές 14 Ιουνίου 2018 <> 
Κύριες Εορτές
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Ελισσαία
Ετυμολογία: 1.Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα Elisma και σημαίνει "o Θεός λυτρώνει". 2. Από το ρήμα ελίσσω και σημαίνει "αυτή που ελίσσεται". 3. Υποκοριστικό του Ελισάβετ
Ο Όσιος Νήφων ήταν γιος Ιερέα και γεννήθηκε στο χωριό Λουκόβη του Αργυροκάστρου. Νεαρός στην ηλικία, εισήλθε στη Μονή του Μεσοποτάμου, όπου εκπαιδεύτηκε και χειροτονήθηκε ιερέας. Έπειτα αναχώρησε στο Άγιον Όρος, όπου στα όρια της Μεγίστης Λαύρας, αφού άλλαξε αρκετά κελιά, κατέληξε στα Βουλευτήρια και εκεί ασκήτευε περί το 1330 μ.Χ. Κατόπιν πήγε και κατοίκησε στη Μεταμόρφωση, αλλά επειδή έρχονταν πολλοί μοναχοί, έφυγε από τον τόπο εκείνο και πήγε σαν υποτακτικός στον Όσιο Μάξιμο τον Καυσοκαλυβίτη. Μετά από μικρό χρονικά διάστημα και με την ευλογία του γέροντα του, εγκαταστάθηκε σε σπηλιά κοντά στα Καυσοκαλύβια, όπου με αυστηρή άσκηση πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του. Έζησε συνολικά 96 χρόνια.
Όνομα: Νήφων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'νήφω' που σημαίνει είμαι νηφάλιος, δεν είμαι μαθυσμένος.
Ο προφήτης Ελισσαίος ήταν γιος του μεγαλοκτηματία Σαφάτ, από το χωριό Αελμούθ. Τον Ελισσαίο συναντάμε μέσα στην παραδοση των Εβραίων (Παλαιά Διαθήκη) σαν υπηρέτη του Προφήτη Ηλία, που όταν με θαυμαστό τρόπο έφυγε προς τον Κύριο, ο Ελισσαίος συνέχισε το προφητικό έργο του και μάλιστα με πολλά θαύματα. Ο Ελισσαίος πέθανε επί βασιλέως Ιωάς και τον έθαψε με πολύ θρήνο ο λαός του Ισραήλ στη Σεβαστούπολη της Σαμάρειας.
Όνομα: Ελισσαίος
Ετυμολογία: 1.Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα Elisma και σημαίνει "o Θεός λυτρώνει". 2. Από το ρήμα ελίσσω και σημαίνει "αυτός που ελίσσεται".
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
14 Ιουνίου > Άγιος Μεθόδιος ο ομολογητής Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
Γεννήθηκε στις Συρακούσες της Σικελίας και πήγε στην Κωνσταντινούπολη επί Λέοντος του Ε', για ν' αναλάβει κάποια θέση αντάξια της υψηλής παιδείας και ικανότητάς του. Τότε στη Βασιλεύουσα, επικρατούσε το ζήτημα της προσκύνησης των Αγίων εικόνων. Ο Βασιλιάς Θεόφιλος που ήταν εναντίον των εικόνων, επειδή εκτιμούσε την παιδεία του Μεθοδίου, προσπάθησε με διάφορους τρόπου να τον πάρει με το μέρος του. Αλλά ο Μεθόδιος τον παρατήρησε σκληρά και ευθέως, για την ανόητη στάση του απέναντι στις εικόνες. Ο Θεόφιλος εξοργισμένος, τον φυλάκισε στο νησί του Αντιγόνου, μέσα σ' ένα τάφο μαζί με δύο ληστές. Αργότερα όμως, επειδή του εξήγησε κάποιο δύσκολο χωρίο, σχετικά με τις απόκρυφες επιστήμες, τον αποφυλάκισε υπό επιτήρηση. Μετά τον θάνατο του Θεοφίλου, στις 12 Φεβρουαρίου 842 μ.Χ. και επί των ημερών της αυτοκράτειρας Θεοδώρας, που αποκατέστησε τη λατρεία των εικόνων, ο Μεθόδιος έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης. Επί της πατριαρχείας του, καθιερώθηκε η γιορτή της Ορθοδοξίας την πρώτη Κυριακή των νηστειών.

Παρόλο που το κύρια θέμα του εορτασμού της ημέρας της Ορθοδοξίας είναι η νίκη των εικονολατρών επί των εικονομάχων, ταυτοχρόνως αναθεματίζεται και η θρησκεία, ο πολιτισμός και η παιδεία των Ελλήνων. Πιο κάτω παρατίθενται αποσπάσματα των επτά, κατά των Ελλήνων, αναθεματισμών που όλοι καταλήγουν με την φράση ‘τρεις φορές ανάθεμα’.

1ος … Σε όσους δέχονται την ελληνική μυθολογία και την λατρεία των κτισμάτων – δημιουργημάτων τρεις φορές ανάθεμα.
2ος … Σε όσους ασπάζονται τις διδασκαλίες των Ελλήνων …. τρεις φορές ανάθεμα.
3ος … Σε όσους μαζί με τα άλλα μυθικά πλάσματα,… και δέχονται ως αληθινές τις πλατωνικές ιδέες…. τρεις φορές ανάθεμα.
4ος … Σε όσους δέχονται και διαδίδουν τις μάταιες ελληνικές αντιλήψεις…. τρεις φορές ανάθεμα.
5ος ... Σε όσους…. εισάγουν τις ασεβείς δοξασίες των Ελλήνων…. τρεις φορές ανάθεμα.
6ος ... Σε όσους προτιμούν την ανόητη λεγόμενη σοφία των εκτός [χριστιανισμού]…. φιλοσόφων τρεις φορές ανάθεμα.
7ος …Σε όσους λένε ότι οι σοφοί των Ελλήνων…..είναι πολύ καλύτεροι….. τρεις φορές ανάθεμα.

Απεβίωσε ειρηνικά την 14η Ιουνίου του 846 μ.Χ.
Όνομα: Μεθόδιος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'μέθοδος'=τρόπος προς αναζήτηση της γνώσης και σημαίνει τον μεθοδικό.
14 Ιουνίου > Άγιοι Αγάθων, Ευτυχία, Κασία και Φιλίππα οι Ομολογητές
Οι Άγιοι Ομολογητές Αγάθων, Ευτυχία, Κασία και Φιλίππα έζησαν επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.). Συνελήφθησαν, το 304 μ.Χ., στη Θεσσαλονίκη και ομολόγησαν τον Χριστό ενώπιον του διοικητού Δουλκιτίου και του επάρχου Κασσάνδρου. Οι Άγιοι λόγω του νεαρού της ηλικίας τους δεν καταδικάσθηκαν σε θάνατο αλλά σε εγκλεισμό στο δεσμωτήριο.
Όνομα: Φιλίππα
Ετυμολογία: Από τα ουσιαστικά φίλος και ίππος και σημαίνει "αυτή που αγαπά τα άλογα ή την ιππασία".
Όνομα: Γορτύνη
Ετυμολογία:
Απεβίωσε ειρηνικά. Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες για τη ζωή της.

Όνομα: Ιουλιανή
Ετυμολογία: Αυτή που προέρχεται από την Ιουλία γενιά της οποίας γενάρχης ήταν ο γιός του Αινεία, Ίουλος. Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'ίουλος' που είναι το όνομα για το πρώτο χνούδι στα αγορίστικα μάγουλα. Το Ιουλιανή προέρχεται από το Λατινικό 'Juliana' και σημαίνει αυτήν που ανήκει στην Ιουλία. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ήταν προς τιμή του Ιούλιου Καίσαρα που πήρε το όνομα του ο έβδομος μήνας του έτους.©2018 names-n-gifts.com - Επικοινωνία